I dag, 26. juni 2023, starter Bente E. Torstensen sin gjerning som administrerende direktør i Nofima. Det er hennes ansvar å ta et velfungerende, velrenommert og økonomisk solid forskningsinstitutt videre.

Sist oppdatert

Publisert

Anne-May Johansen  

Les på engelsk

Hun omtaler seg selv om optimistisk realist, og ser ingenting å grue seg for i en krevende ny jobb. 

– Men det eneste som er helt sikkert, er at det er mye som er usikkert. Graden av usikkerhet i den framtida vi går inn i, er den største utfordringen. Men på et eller annet vis, ordner det seg, sier Bente Torstensen.

Tøff konkurranse

Bente E. Torstensen gleder seg til den krevende jobben som administrerende direktør i Nofima. Foto: Lars Åke Andersen, Nofima

Dyrtid, krig i Europa og post-pandemi. Intet å grue seg til altså, for en innbitt optimist med sterk tro på både egen kapasitet og – ikke minst – kollegene hun nå skal lede. 

– Nå gleder jeg meg til å komme i gang! Det høres nokså klisje ut, men en av de aller viktigste grunnene til at jeg ville gå inn i rollen som toppleder i Nofima, er at jeg genuint liker kollegene mine. Dyktige, engasjerte folk som på hver sine fagfelt gjør en kjempejobb og som det derfor er gøy å jobbe sammen med. Jeg lærer noe nytt fra Nofima-kollegaer hver eneste dag, sier optimisten.

Og så var det realisten sin tur: 

– Vi må være best mulig i stand til å håndtere en framtid som akkurat nå framstår som usikker ikke bare for Nofima og forskningssektoren, men for Norge og hele verden. Nofimas strategi gir oss retning og noen verktøy for å håndtere den omskiftelige verden vi er en del av med tøff konkurranse om ressurser og mer uro enn vi har vært vant til. Dette er vår felles utfordring! 

Bakgrunnen til at Bente Torstensen nå skal lede et av Europas største matforskningsinstitutt, er at hun er og alltid har vært interessert i og opptatt av mat. Så det måtte bli Nofima når Bente skulle klatre til topps. 

– Det er det at det handler om forskning for bærekraftig mat som trigger meg. Det er mat jeg vil lede, slår hun fast. 

Et lykketreff at det ble fiskefôr

Det var da hun – i utgangspunktet litt middels motivert – studerte biologi og kjemi og fant ut at det gikk an å ta hovedfag i ernæring, at gnisten ble tent. Da ble det mer fart i motivasjonen. Ved det hun omtaler som et lykketreff, havnet hun etter hvert over på fiskefôr og oppdrett. 

– Det har gitt meg mye faglig opplevelse og glede, sier Bente Torstensen, som gjennom fem år har dokumentert både handlekraft og gjennomføringskraft som direktør for Nofimas Akva-divisjon før hun fra i dag overtar toppjobben etter Øyvind Fylling-Jenssen, som har gått over i pensjonistenes rekker.  

Du har nokså «blå» bakgrunn. I Nofima favner vi hele norsk matsektor, som også handler om eksempelvis platebasert mat, kjøtt og emballasje. Hvordan skal Bente bli «blågrønn»? 

– Jeg opplever nå at jeg er mest blå, og da akvakulturblå. Det er ingen vits i å late som jeg ikke er det. Jeg kommer fra oppdrettsnæringen, så jeg må bruke tid i starten på lære mest mulig om den grønne sida og fiskeridelen av den blå sida. Jeg har heldigvis dyktige kolleger og interne og eksterne støttespillere med store nettverk. Det er jeg veldig glad for. I matsystemene er det i EU forresten fort 99 prosent grønt, så jeg mener det er viktig å snakke blått der også. 

– På den andre siden er det viktig at vi ikke snakker for mye om «grønn mat» og «blå mat». Vi må snakke om mat og bærekraftige matsystemer. Være bevisst på å bruke et inkluderende språk. Det er viktig!

Fargerik

Rundt halsen på dama fra Halden, som gjorde bergenser av seg allerede som 20-åring, henger et spesielt perlekjede. På én måte virker det å karakterisere Nofimas påtroppende toppsjef – og på den andre måten slett ikke. Favorittsmykket er nemlig svært fargerikt. Men perlene er firkantede.  

– Jeg er skikkelig glad i det smykket! Farger gir energi! Ikke bare til meg, men til mennesker jeg møter, tror jeg. 

Men firkantet er du ikke? 

– Nei, det håper jeg da ikke. Jeg drives av å finne løsninger, og ofte kan smidighet bidra til å løse krevende situasjoner. Men selvfølgelig – iblant er det rett å stå fast på sitt. Her kommer rettferdighetssansen min inn. Den er sterk. For meg betyr ikke seriøs det samme som at det må være alvorlig – vi kan ha det gøy og samtidig være seriøse og levere, sier Nofimas nye, optimistiske direktør. 

– Det er jo for å jobbe for visjonen vår om «bærekraftig mat til alle» at vi går på jobb hver dag!  

Kontaktpersoner