Kompetansenettverk lokalmat lanserer nå en ny felles nettside som skal gjøre det enklere for lokalmatprodusenter å finne relevant kunnskap og kurstilbud. Den nye nettsiden samler ressurser og informasjon fra alle de regionale kompetansenettverkene på ett sted.

Sist oppdatert

Publisert

Wenche Aale Hægermark  

– Med over 20 års erfaring i å levere kompetanse til lokalmatnæringen, vet vi hvor skoen trykker. Nå gjør vi det enda enklere for produsentene å få tilgang til kunnskapen de trenger for å lykkes,» sier Aase Vorre Skuland, leder for Kompetansenettverket lokalmat i sør.

Den nye nettsiden https://kompetansenettverklokalmat.no/ tilbyr:

  • Oversikt over kommende kurs og arrangementer
  • Fagartikler om råvare- og foredlingskunnskap, merkevarebygging og lønnsomhet
  • Temasider som samler relevant innhold innenfor spesifikke fagområder
  • Kontaktinformasjon til regionale kompetansenettverk over hele landet

Lokalmatprodusenter får nå tilgang til et bredt spekter av kunnskap, fra grunnleggende informasjon for nybegynnere til spesialisert kompetanse for erfarne produsenter. Nettsiden reflekterer kompetansenettverkenes unike posisjon med både dybdekunnskap innen spesifikke fagfelt og en helhetlig forståelse av lokalmatnæringen.

Lanseringen kommer på et tidspunkt da interessen for lokalmat er økende. Nylige tall viser at salget av lokalmat og -drikke vokser dobbelt så raskt som resten av dagligvaremarkedet, med en omsetningsvekst på 8,8% det siste året.

«Vi ser et økende behov for kompetanse i takt med veksten i lokalmatmarkedet. Vår nye nettside er et viktig verktøy for å støtte denne positive utviklingen og sikre at norske lokalmatprodusenter har den kunnskapen de trenger for å møte etterspørselen,» tilføyer Aase Vorre Skuland.

Kontaktpersoner

Om kompetansenettverk lokalmat

Kompetansenettverkene for lokalmat har i over to tiår levert spisset kompetanse til lokalmatnæringen i Norge. Med et landsdekkende nettverk tilbyr de skreddersydde kompetansetiltak, kurs og rådgivning til lokalmatprodusenter i alle faser av virksomheten.

Det er fylkeskommunene, med oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet, som koordinerer kompetansetilbudet og sikrer at Kompetansenettverk lokalmat leverer helhetlige tjenester i hele landet.






Ny nettside samler matfaglig kompetanse for lokalmatprodusenter | Nofima
























Små matbedrifter med inntil 10 ansatte kan få tilbud om hjelp for å lykkes med videreutvikling og verdiskaping.

Er du lokalmatprodusent og har utfordringer i produksjonen eller trenger du påfyll av kunnskap og inspirasjon?

Vi kan hjelpe deg med utfordringer som for eksempel:

  • Produkt- og prosessutvikling
  • Testproduksjon
  • HACCP, holdbarhet og hygiene
  • Regelverkskrav og kundekrav
  • Markedsføring og merkevarebygging
  • Distribusjon og priskalkulasjon
  • Bedriftsutvikling og strategier

Lokalmat-Norge er delt inn i fem forskjellige regioner. Hvilket fylke du bor i avgjør hvilket nav du tilhører og som det er mest naturlig å ta kontakt med.

Tilbudene er imidlertid tilgjengelig for alle uavhengig av hvor du holder til.

Målgruppe

Målgruppen er primærprodusenter og næringsmiddelbedrifter med mål om å utvikle, foredle og selge kvalitetsprodukter basert på lokale råvarer.

Reiselivsbedrifter som har utviklingsprosjekter i samarbeid med lokalmatprodusenter er også i målgruppen.

Besøksordning

Besøksordningen tilbyr inntil 15-20 timers gratis veiledning. En matfaglig rådgiver oppsøker deg, i din egen virksomhet. Besøket kan også gjennomføres i Nofimas produksjonshaller.

I løpet av besøket kan det utføres noe konkret, praktisk arbeid, i tillegg til rådgivning og en enkel analyse for å kartlegge dagens situasjon, potensiale og behov.

Nofima er ansvarlig for to nav

Sør-Norge

Dekker fylkene Agder og Rogaland.

Drives av Nofima.

Ta kontakt om du lurer på noe.

Øst-Norge

Dekker Oslo, Innlandet, Vestfold, Telemark, Buskerud, Akershus og Østfold.

Drives av Nofima

Ta kontakt om du lurer på noe.

Møt våre eksperter som kan hjelpe deg

Noen saker om lokalmat

Noen filmer om oss

Måltidets hus

Forsøkshallene og laboratoriene i Måltidets Hus i Stavanger har totalt et areal på rundt 1000 m2.

Arealet er delt opp i forskjellige soner.

Les mer om Måltidets hus

Matpiloten – forskningsfabrikk for mat

Vi tilbyr sammen med NBMU førsteklasses fasiliteter for forskning, utdanning og produktutvikling av mat og restråstoff.

Matpiloten består av en rekke prosesshaller der forskere, studenter og bedrifter kan teste ut blant annet ny teknologi og emballasjeløsninger samt nye kombinasjoner av råvarer.

Følgende haller er lokalisert hos Nofima på Ås.

Les mer om Matpiloten

Mathåndverk

De fem regionale kompetansenettverkene for lokalmat i Norge har en felles hjemmeside: kompetansenettverklokalmat.no

På nettsiden kan du se hva de ulike nettverkene jobber med, hvordan du kan komme i kontakt med oss, og en oversikt over kursene vi tilbyr.

Her kan du også lese fagbladet vårt «Mathåndverk».














Forskningsområder

Råvarekunnskap

Temaer

Lokalmat