Gå til hovedinnhold

Sommerens sol og varme har gjort godt for kornet på norske åkere. Det er klare forventninger til at mye norsk mathvete skal brukes i hvetemelet.

Sist oppdatert

Publisert

– Vi forventer at mye av hveten som høstes i disse dager har sterk glutenkvalitet og høyt proteininnhold. Slik var også hveten som ble høstet i fjor. Det normale tidligere år har vært lavt proteininnhold og svak glutenkvalitet, forteller forsker Shiori Koga i Nofima.

Sol og sort avgjør glutenkvaliteten

God hvetekvalitet er forhåpentlig godt nytt for norskandelen i melet, men bildet er mer sammensatt enn som så. Det finnes mange forskjellige hvetesorter, og disse gir ulikt proteininnhold. Tidligere års svake hvetekvalitet er grunnen til at man har foredlet frem nye sorter. Mirakel er en de nye, sterke sortene, og det dyrkes stadig mer av denne sorten i Norge.

Når møllene kverner hvetekornene til mel, er de opptatt av å få stabil kvalitet. Kvaliteten skal være stabil ikke bare innenfor én sesong, men også mellom sesonger.

– Kornkvaliteten er væravhengig, i tillegg til å variere utfra sort. Forskning gjennom mange år har vist at varmt og godt, men ikke for tørt klima gir hvete av god kvalitet. Kjølig vær og hyppig regn gir svakere kvalitet, forklarer Anne Kjersti Uhlen, seniorforsker i Nofima og professor ved NMBU.

Norsk sommer- og høstklima har altså som oftest gitt hvete med lavt proteininnhold og svak glutenkvalitet. Møllene har tilpasset seg, og importert hvete med sterk kvalitet til å blande med den norske hveten.

– Med en sterk norsk hvetekvalitet de to seneste sesongene blir det viktig å utnytte de svakere kvalitetene av norsk hvete godt i kommende sesonger, og kun importere kvaliteter som vil komplettere kvaliteten fra det norske sortimentet, sier Shiori Koga.

Industribakeriene er avhengig av stabil kvalitet

Mel med jevn kvalitet er spesielt viktig for industribakeriene. Endringer i melkvaliteten kan føre til utfordringer under produksjon, dårligere brødkvalitet og økt svinn hos industribakeriene.

Kunnskap om hvetekvaliteten er sentralt i arbeidet med å sikre mest mulig norsk mathvete i melet. En grundig kartlegging av kvaliteten på den norske hveten gir møllene bedre oversikt over hvilke tilpasninger de er nødt til å gjøre for å holde melkvaliteten stabil og hvor mye de trenger av hver kvalitetssort.

– Et mål i prosjektet MATHVETE er å kartlegge hvetekvaliteten. Et tett samarbeid mellom forskningen og alle ledd i verdikjeden der at vi deler både kunnskap og forståelsen for hverandres behov er en forutsetning for å lykkes med å øke andelen norsk hvete i melet, avslutter Anne Kjersti Uhlen. Hun leder prosjektet.

Her starter du på brødteksten

Kontaktpersoner