Plantebasert kost øker i popularitet, og med de nye bevilgningene styrker vi forskningen for forskningen for å finne alternativ til soya som kan dyrkes i Norge. Foto/CC: Joe Urrutia/Nofima

Nye satsinger på matforskningsfabrikken

NMBU og Nofima huser Norges største forskningsfabrikk for mat. Nå vil friske midler styrke forskningen på bærekraftig, sunn, trygg og god mat.

Kontaktperson
Portrettbilde av Helga Næs
Helga Næs

Forskningssjef
Tlf.: +47 915 94 673
helga.naes@nofima.no

Fakta om Matpiloten

NMBU huser meieri, bryggeri og bioraffineri.

Prosesshallene hos Nofima omfatter bakeri, kjøtthall, pakkehall, Patogen prosesshall, vegetabilhall og fiskehall.

Matpiloten, som er det offisielle navnet på forskningsanleggene, er arena for forskning, innovasjon, produktutvikling, kurs, nettverk og undervisning.

– Vi er virkelige glade over beskjeden om at Matpiloten på Campus Ås har fått finansiering til en helt nødvendig oppgradering. Dette setter oss i stand til å forske og undervise på fremtidens løsninger for produksjon av bærekraftig og trygg mat som smaker godt, sier Siv Skeie, professor ved NMBU.

Store endringer

– Matproduksjonen og de andre leddene i matsystemet står overfor store endringer fremover, og denne bevilgningen gjør det mulig for oss å oppgradere anleggene vår slik at vi fortsatt kan være i førersetet, utdyper Helga Næs, forskningssjef for trygg og holdbar mat i Nofima.

Hun trekker frem forskningen for å finne alternativ til soya som kan dyrkes i Norge. Plantebasert kost øker i popularitet, og med disse midlene kan vi kan nå oppgradere med ny teknologi for produksjon av innovative og bærekraftige proteinrike plantebaserte produkter.

Realistisk forskning

Matpiloten består av en rekke prosesshaller der forskere og bedrifter kan teste ut blant annet ny teknologi og emballasjematerialer og nye kombinasjoner av råvarer.

Blant disse er Patogen Pilothall. Her studerer forskere livsfarlige bakterier som Listeria monocytogenes og E.coli (EHEC) i et realistisk produksjonsmiljø, for å forebygge alvorlige matforgiftninger. Med de nye bevilgningene kan vi investere i nytt utstyr som gjør oss rustet til å møte fremtidige mattrygghetsutfordringer.

– Prosesshallene gir oss en bred og unik plattform for forskningsprosjekt og produktutvikling. De bidrar til at vi kan tilby matprodusenter i alle ledd i verdikjeden skreddersydde løsninger ut fra deres behov, avslutter Helga Næs.

Relatert innhold