Foto: Havforskningsinstituttet

Tre minutter utblødning kan være nok

Hvor lenge burde fisken ligge å blø ut etter bløgging? Det viser seg at det meste av blodet i hovedårene er fjernet allerede etter tre minutter dersom fisken ligger og blør ut i vann.

Kontaktperson
Portrettbilde av Torbjørn I Tobiassen

Det er målt nesten samme restblod i fisken om den blir liggende å blø ut i 3 eller 30 minutter.

Nofima har akkurat avsluttet et prosjekt hvor hovedmålet var å øke kunnskapen om hvordan mengde restblod i muskelen påvirkes av fangst- og ombordhåndtering.

Prosjektet var finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering.

Figuren viser blodtap (%) og restblod i muskelen etter utblødning av torsken i sjøvann for 3, 6, 10, 15 og 30 min.

– Disse forsøkene ble gjort i småskala, men dersom vi får samme resultater i kommersiell skala vil dette kunne ha mye å si for gjennomføringen av bløgging og utblødning; besparelse av prosesseringstid av fangst og mindre behov for utstyr, plass og vann sier forsker Torbjørn Tobiassen i Nofima.

Brosjyre om blod

Alle resultatene fra dette prosjektet samt resultater fra tidligere forsøk er oppsummert i en brosjyre som er skrevet og produsert av Nofima.

Her gir forskerne sine aller beste tips til tiltak for å oppnå best mulig kvalitet på fisken under fangst og etter ombordtaking.

Last ned brosjyren Verdt å vite om blod (PDF)

Last ned faktaark (PDF)

 Sjømatindustri