Thomas Eie i BAMA ønsket velkommen til seminaret Fremtidens Emballering hos FoodTech på Kalbakken. BAMA er prosjekteier for innovasjonsprosjektet Riktig Emballering for Redusert Matsvinn, som var arrangøren bak seminaret. Foto/CC: Stine Thøring/Nofima

Fremtidens emballering

Torsdag var rundt 70 bransjefolk innen emballasje og matsvinn samlet i FoodTechs lokaler på Kalbakken. Der fikk de høre om utvikling og innovasjon innen emballering, hva som gjøres for å redusere matsvinnet og forbrukernes holdninger til så vel matsvinn som emballasje.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Marit Kvalvåg Pettersen
Kontaktperson
Portrettbilde av Wenche Aale Hægermark
Wenche Aale Hægermark

Kommunikasjonsleder Mat
Tlf.: +47 932 03 400
wenche.aale.hagermark@nofima.no

Tallenes tale om matsvinn

Visste du at hvis matsvinn hadde vært et land, hadde det vært verdens 3. største målt i klimagassutslipp? Bare Kina og USA har større klimagassutslipp enn det samlede globale matavfallet.

Dette og andre tallbaserte fakta som ble presentert på seminaret Fremtidens emballering vekker ettertanke, derfor tar denne oppsummeringen av dagen utgangspunkt i nettopp tallfakta. Er du interessert i å vite mer om foredragene så finner du presentasjonene nederst på siden.

  • 300 milliarder tonn er det totale matsvinnet i verden. 1/3 av all mat som produseres går til spille og ¼ av maten som kastes hadde vært nok til å forhindre sult i verden.
  • 355 000 tonn er matsvinntallet for Norge
  • 68,7 kg kastes totalt per person i Norge årlig
  • 42,1 kg kastes i hjemmene per person i Norge årlig.

42 norske bedrifter har nå tilsluttet seg verdens mest ambisiøse samarbeidsavtale mot matsvinn.

Maten holder seg bedre når den er godt emballert.

Noen eksempler:

  • Fra 3 til 14 dager øker agurkens holdbarhet når den pakkes i plast kontra å være uemballert.
  • 343 prosent bedres holdbarheten for blomkål hvis den lagres kjølig og emballeres, sammenliknet med lagring i romtemperatur og uemballert.
  • 20 prosent er vekttapet for en uemballert blomkål som lagres i 16 dager
  • 2 prosent er vekttapet for emballert blomkål
  • 30 prosent er vekttapet for en uemballert brokkoli
  • 2 prosent er vekttapet for en emballert brokkoli

Fakta om forbrukerholdninger

Flere, og spesielt blant de under 35 år, velger brokkoli og agurk som er emballert når de får vite at produktene er emballert for å gi bedre holdbarhet. Men de fleste foretrekker fortsatt epler og bananer i løsvekt. For fisk og sushi er folk mer opptatt av produksjonsdato enn holdbarhetsdato.

24000 følger facebookgruppen «Nei til unødvendig plastemballasje»

87 prosent av forbrukerne mener det er lett å forstå forskjellen mellom holdbarhetsmerkingene «best før» og «normalt holdbar til», viser en undersøkelse fra Norgesgruppen.

1600 matporsjoner reddes i Norge hver dag gjennom TooGoodToGo-appen, som har 330.000 norske brukere og 600 utsalgssteder som medlemmer. I fjor var antallet 80.000 brukere og 100 utsalgssteder.

6 internasjonale emballeringstrender

Jörg Feisel fra GEA Food Solusjon tok turen fra Tyskland for å presentere internasjonale emballeringstrender.

1. Bærekraft
2. Mattrygghet og holdbarhet
3. Fleksibilitet
4. Kretsløpstankegang
5. Den digitale revolusjonen
6. Smart emballering.

Fakta om seminaret og prosjektet REforReM

Seminaret ble arrangert av innovasjonsprosjektet Riktig Emballering for Redusert Matsvinn (REforReM) og markerte slutten på prosjektet med en oppsummering av kunnskapen som er etablert gjennom de tre årene prosjektet har pågått.

REforReM er finansiert av Norges forskningsråd og deltakende bedrifter. Følgende bedrifter og forskningsinstitutt deltar: BAMA som har vært prosjekteier, Grilstad, Lauvsnes Gartneri, Lerøy/ Sjømathuset, Tommen Gram, Døvigen, BWL Maskin, RPC Bepo, Lexit, Wipak, Matvett, Nofima og Østfoldforskning.

Les mer om: