Vi bryr oss ikke om hvor maten kommer fra, så lenge den har de egenskapene vi ønsker.
– Vi foreslår at forskningen skal rettes seg mot å samle inn data om hvordan emballasjens forskjellige funksjoner påvirker matsvinnet langs hele verdikjeden i forskjellige land og kulturer, for ulike type husholdninger og for ulike matvarer, sier Marit Kvalvåg Pettersen. Foto/cc: Jon Are Berg-Jacobsen/Nofima

Matemballasjens viktigste oppgave: Å beskytte maten

Forbrukere opplever matemballasjen som sløseri, men faktum er at emballasje er nødvendig og den er den viktigste faktoren for å redusere matsvinnet – og dermed også miljøavtrykket.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Wenche Aale Hægermark
Wenche Aale Hægermark

Kommunikasjonsleder Mat
Tlf.: +47 932 03 400
wenche.aale.hagermark@nofima.no

Kontaktperson
Portrettbilde av Marit Kvalvåg Pettersen
Prosjekteier BAMAs Thomas Eie, senior emballasjeutvikler, ønsker velkommen til seminaret.

Prosjekteier BAMAs Thomas Eie, senior emballasjeutvikler, ønsker velkommen til seminaret. Foto: Per Øyvind Nordberg/Emballasjeforeningen

Seminaret Hvordan beGRENSE matsvinnet? ble arrangert av innovasjonsprosjektet Riktig emballering for redusert matsvinn og Nofima, med støtte av Norges Forskningsråd. Sentrale tema var emballasjens og den teknologiske utviklingens betydning i kampen mot matsvinnet. Deltakerne fikk også ta del av de seneste forskningsresultatene og praktiske erfaringer fra ulike bransjer og bedrifter.

Hvordan skal du ellers få med deg maten hjem?

Professor Annika Olsson fra Universitetet i Lund forsker på forpakningslogistikk og emballasjeinnovasjon for en bærekraftig utvikling. Hun kan fortelle at en grunn til at forbrukere opplever spesielt matemballasje som sløseri, er at den liksom bare er tilstede og den blir først synlig når maten er spist opp, og da er den søppel. Men faktum er at emballasje er helt nødvendig, og du kan ikke få maten hjem uten å ha noe å bære den i. Tenk på at i mange utviklingsland går så mye som halvparten av maten til spille fordi det ikke finnes eller brukes noe å pakke den inn i.

– Det er ikke alltid samsvar mellom forbrukernes oppfatning av emballasjens miljøbelastning og hva som er fakta. Det viser seg for eksempel at skrukorker forlenger holdbarheten og bidrar til at vi kaster mindre mat, mens forbrukerne opplever plastkorker som miljøuvennlige, forteller Annika Olsson.

Tilpasser emballasjen til matvaren

Seniorforsker i Nofima Marit Kvalvåg Pettersen ser flere trender innen emballering. Tydeligst og viktigst for miljøet er å utvikle emballasjeløsninger som er tilpasset hver enkelt matvare.

– Hver eneste matvare må få tilpasset emballasje for at holdbarheten skal være best mulig. Derfor må man kjenne til egenskapene til hver enkelt råvare. Kjøtt vil for eksempel ikke ha oksygen, mens frukt trenger oksygen. Laks vil ikke ha oksygen, mens torsken gjerne vil ha oksygen, forklarer Marit Kvalvåg Pettersen.

– Hver eneste matvare må få tilpasset emballasje for at holdbarheten skal være best mulig. Derfor må man kjenne til egenskapene til hver enkelt råvare, forteller Marit Kvalvåg Pettersen

– Hver eneste matvare må få tilpasset emballasje for at holdbarheten skal være best mulig. Derfor må man kjenne til egenskapene til hver enkelt råvare, forteller Marit Kvalvåg Pettersen i Nofima. Foto: Per Øyvind Nordberg/Emballasjeforeningen.

Netthandelen påvirker emballasjen. I tillegg fører urbaniseringen til økt etterspørsel etter bekvemmelige matvarer og mindre forpakninger. Stadig mer kresne og bevisste forbrukere (med tanke på for eksempel miljø, helse og velvære) gir emballasje som:
1. Er personlig
2. Er ren og gir et rent inntrykk
3. Appellerer til følelsene
4. Er mobiltilpasset, altså muliggjør effektiv informasjonsdeling.

Hva forbrukerne vil ha

– I Riktig Emballering for Redusert Matsvinn er det gjennomført (såkalt) fokusgrupper med forbrukere og det forbrukerne vil ha er porsjonstilpassede forpakninger og emballasje som er lett å åpne og som kan lukkes igjen, forteller forbrukerforsker Valerie Almli i Nofima.

Forbrukerne i fokusundersøkelsen fikk også spørsmål om hvordan de mener at emballasjen bør merkes. Det var spesielt to ting som kom frem. Forbrukerne ønsker at datomerkingen skal være tydelige og mulig å lese uten briller, og hvis det er slik at plasten gjør at matvaren holder seg bedre så må det stå på emballasjen.

Lengre holdbarhet gir lavere svinn

– Vi vet veldig mye om hva som kastes, hvem som kaster og når det kastes. Dårlig tid og god råd er en dårlig kombinasjon i matsvinnsammenheng, sier Anne Marie Schrøder i Matvett.

– Vi vet veldig mye om hva som kastes, hvem som kaster og når det kastes. Dårlig tid og god råd er en dårlig kombinasjon i matsvinnsammenheng, sier Anne Marie Schrøder i Matvett. Foto: Per Øyvind Nordberg/Emballasjeforeningen.

– Vi vet veldig mye om hva som kastes, hvem som kaster og når det kastes. Dårlig tid og god råd er en dårlig kombinasjon i matsvinnsammenheng. Vi vet dessuten at det er ti ganger mer effektivt å forebygge matsvinn enn å behandle det i etterkant, sier kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder i Matvett.

Når hele verdikjeden for mat er med i regnestykket står maten for 20-30 prosent av klimagassutslippene i verden. Det største problemet er ikke avfallsbehandlingen, men det at vi må produsere mer mat for det som kastes. Arealet som går med til å produsere mat som kastes ville vært verdens tredje største land.

– Det er bevist at lengre holdbarhet gir lavere svinn. Vi har blant annet sett på hvor mye kjøttdeig som ble kastet før og etter ny emballering førte til økt holdbarhet. Matsvinnet ble redusert til en tredjedel av hva det var tidligere, forteller forsker Erik Svanes i Østfoldforskning.

Reduserte druesvinnet med 75 prosent

Prosjekteier for innovasjonsprosjektet Riktig Emballering for Redusert Matsvinn er BAMA, og deres miljømål nr. 1 er å redusere matsvinnet. På de neste plassen kommer Materialgjenvinnbar emballasje og Riktig temperatur for jord til bord.

Sylvia Lofthus, miljøsjef i BAMA kunne fortelle at 81 prosent av befolkningen har dårlig samvittighet når de kaster mat. Å utnytte råvarene er viktig for BAMA. Frukt og grønt som ikke kan selges til dagligvare går til storhusholdningskunder eller bearbeidede produkter som potetstappe, rotmos, supper og sprøstekt løk. Overskuddsmat gis til Matsentralen.

– Vi ser at emballasjen er viktig for å redusere matsvinnet. Eksempelvis har mengde druer som kastes i butikk gått ned med 75 prosent etter at vi begynte å pakke steinfrie druer i egnet emballasje direkte etter innhøsting. Tidligere lå svinnet for druer i løs vekt på 15-20 prosent. Druer må uansett emballeres før forbrukeren forlater butikken, så miljøgevinsten er stor, forteller Sylvia Lofthus.

Hun kan fortelle at BAMA for mange kommentarer for avokadoemballasjen, men faktum er at de tidligere nesten ikke fikk solgt avokado fordi den ikke var spisemoden. Dagens spisemodne avokado selges det mye av, og den trenger emballasje som beskytter mot støt- og klemskader. Uten denne beskyttelsen blir den ødelagt, og dermed ikke spist. Så riktig emballasje forhindrer langt mer avfall enn det generer.

Til kamp mot matsvinnet

Mens Morten Malting, direktør for mat og drikke i Scandic Norge fortalte om hvordan de gjennom nytenking og metodisk arbeid har gått til kamp mot buffetbordets matsvinn.

– Buffet fører gjerne til mye svinn fordi folk forsyner seg av for mye og for mye forskjellig på samme tallerken. Etter at vi begynte å veie restene har vi mer enn halvert tallerkensvinnet. Kokken må vite hvor mange gjester vi har og hvem de er. Ulike folk spiser ulik mat, og vi tilpasser oss, sier Morten Malting.

Det kastes mye brød og andre bakervarer. Det har tatt flere grep for å redusere matsvinnet i bransjen. Ett er å bake mindre brød, som selges til samme kg-pris som store brød. Ett annet er at bakeriene via Too Good To Go-appen selger ut overskuddsbaksten på slutten av dagen.

– Too Good To Og gjør at bakeriene både tjener bedre på overskuddsmaten og sparer miljøet. I tillegg kan de bakeriansatte avslutte dagen med god samvittighet over at mat ikke sløses, avslutter Gunnar Bakke, direktør i Baker- og Konditoribransjens landsforening.

 Trygg og holdbar mat  

Les mer om:

Relatert innhold

  • Nyheter
  • Prosjekter
  • Forskningsanlegg
  • Filer og lenker

 
Pakkehallen

Nofima har solid kompetanse på interaksjonen mellom produktet og emballasjen. Vi bistår gjerne med direkte problemstillinger innen blant annet valg av emballasje, pakketeknikk og holdbarhet.