Egg smaker likt

Egg fra frittgående høner, burhøns og økologiske egg kan ha sine fordeler og ulemper, men smak er ikke en av dem. Det er derimot farge.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Josefine Skaret
Josefine Skaret

Prosjektleder/sensoriker
Tlf.: +47 954 92 575
josefine.skaret@nofima.no

I en blindtest har tolv trente sensoriske dommere i matforskningsinstituttet Nofima smakt seg gjennom 15 varianter av hønseegg som finnes tilgjengelig i butikker på Østlandet. De har karakterisert lukt, smak og utseende.

Om eggene

De 15 eggvariantene som var med i testen kom fra frittgående høns, økologiske høns og burhøns. Alle eggene var av størrelse medium/large, og alle var mellom en og tre uker gamle. Tidligere forskning har vist at den sensoriske kvaliteten er relativt stabil innenfor dette tidsrommet.

Eggene ble bedømt på en skala fra 1 til 9 for alle egenskaper innen lukt, smak og utseende, og eggene var romtempererte da de ble vurdert, slik at de smakte mest mulig.

Smak og lukt

I det sensoriske panelet sitter dommere med noen av landets mest følsomme sanseapparat. De fant overraskende få sensoriske forskjeller mellom eggene.

De trente dommerne fant ingen lukt eller smaksforskjeller mellom eggene.

Fargerike plommer fra frittgående høner

Det var fargen på eggeplommene som klart skilte eggene fra hverandre. Alle eggene som utmerket seg på farge kom fra frittgående høner, og disse eggeplommene hadde en kraftigere oransje farge.

– Vi vet at forbrukeren «spiser med øyet», så det er godt mulig at de vil synes at et egg med mer farge på plommen også smaker annerledes og eventuelt bedre, sier Skaret.

I motsetning til egg fra frittgående høns, hadde økologiske egg blekest plomme. Egg fra burhøns lå midt i mellom frittgående og økologiske egg på farge.

Hvilket egg smakte best?

I Nofimas undersøkelse ble det ikke undersøkt hvilke egg som smakte best, men hvordan de skilte seg fra hverandre rent objektivt.

– Hvilke egg som havner på frokostbordet i påsken, blir helt opp til hva som er viktig for forbrukeren, avslutter Skaret.

 Sensorikk, forbruker og innovasjon  

Relatert innhold