Gå til hovedinnhold
Nofima
  • Forskning
  • Tjenester
  • Resultater
  • Om oss

Kråkebollepulver kan bli god gjødsel

Å få en grønn og fin plen er enklere sagt enn gjort. Noen av oss trenger hjelpemidler for å komme i mål. Hva med å prøve malte kråkeboller?

Enzymer kan hente ut proteiner fra tang og tare

Ni tideler av tangen består av vann. I den siste tidelen, er det sju deler sukker og karbohydrater. Og tre deler protein. Og hvordan vi skal få tak i de siste, verdifulle tre små prosentene av tangen, har Ingrid Maribu skrevet doktorgradsavhandling om.

Ny målemetode kan måle kjernetemperatur i fiskekaker

En ny målemetode kan gjøre det enklere å produsere trygge og saftige fiskekaker. Sensoren måler temperaturen helt inn til kjernen uten å ødelegge produktet, og gir produsentene bedre kontroll på kvaliteten.

Stresset laks blir blekere

Det brukes mer fargestoff i laksefôret enn før, men fargen på fileten har blitt blekere. I et nylig avsluttet prosjekt har forskerne funnet ut at stress reduserer fargen på fiskefileten. Men det finnes ett unntak.

Kostfiber er proteinets følgesvenn for god tarmhelse

Nofima-forskere har undersøkt hvordan proteiner kan påvirke tarmfloraen. Det viser seg at ufordøyde proteiner kan påvirke tarmfloraen negativt, men kostfiber fra planter kan motvirke denne effekten.

1 av 3 mener oppdrettsnæringen ikke er forberedt på klimaendringene

Samtidig sier nær sagt alle at oppdrettsnæringen opplever effekter av klimaendringer i dag. Det viser en måling blant deltagerne under klimaworkshopen som ble arrangert hos Nofima rett etter påske. Der deltok 88 personer fra forskning, industri, myndigheter, organisasjoner og finans.

Lokalmatprodusenter har stor nytte av matkonkurranser

Mange lokalmatprodusenter vil gjerne nå ut til nye kunder. Nofima-forskere har funnet at ved å delta i matkonkurranser som "Det Norske Måltid" får produsentene profesjonelle vurderinger, økt synlighet og verdifulle nettverk som hjelper dem å vokse.

Sensorer kan «se» hvor søte tomatene er 

Forskere har funnet en måte å måle sukkerinnholdet i tomater uten å ødelegge dem. Den nye metoden bruker lys for å "se" inn i tomatene, og resultatene overensstemmer med smaksdommernes vurderinger.

Bakterier i fiskens nese kan gi viktige svar om artenes overlevelse i havet

I en banebrytende studie har forskere avdekket hvordan klimaendringer kan påvirke bakteriesamfunnene i fiskens nese. Dette kan ha stor betydning for fiskens overlevelsesevne i et varmere hav.

Fem sekunder unna å uskadeliggjøre drapsmaneten

Perlesnormaneten dreper millioner av norske oppdrettsfisk og kan enkelte år drive oppdrettsnæringen til fortvilelse. Løsningen kan være bare fem sekunder unna.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 … 48 Neste
Hjem

Abonner på nyhetsbrev om forskning på mat

Få siste nytt om matforskning, tips om arrangementer for matprodusenter og vitenskapelige publikasjoner om mat på e-post hver fredag.


Gå til toppen av siden

Sentralbord +47 77 62 90 00

post@nofima.no

faktura@nofima.no

Muninbakken 9-13, Stakkevollan
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

Besøks- og postadresser ➝

Pressekontakt og media ➝

Ansatte ➝

English ➝

Personvernerklæring ➝

Informasjonskapsler ➝

Tilgjengelighetserklæring ➝

RSS ➝


Kommunikasjonsdirektør: Asbjørn Bartnes | Nettredaktør: Lidunn Mosaker Boge

LinkedIn – Instagram – Facebook | Vimeo – YouTube

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie

Design og utvikling: Gnist Design

  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie