Sild under pels. Serveres gjerne med litt brød, men kan nytes som den er.
Sild under pels. Serveres gjerne med litt brød, men kan nytes som den er. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

«Sild under pels» – et uerstattelig julegodteri

Til årets julelunsj kan du imponere med den russiske sildesalatklassikeren: «Sild under pels». Kjempegod, dekorativ, mettende og svært enkel å lage.

Kontaktperson
Portrettbilde av Tatiana N Ageeva
Tatiana N Ageeva

Forsker
Tlf.: +47 77 62 92 15
tatiana.ageeva@nofima.no

Sild under pels - Oppskrift: 

Ingredienser:

400 gram spekesild i fileter
3-4 poteter
1-2 hele rødbeter
2 middels store gulrøtter
1 rødløk
3 hardkokte egg
Majones

Slik gjør du:

  • Vann ut spekesildfiletene i melk i 3-5 timer. Det er viktig at salaten ikke blir for salt.
  • Kok grønnsaker med skinnet på (poteter, gulrøtter og rødbeter). Avkjøl og skrell grønnsakene.
  • Hardkok eggene
  • Finhakk løken
  • Skjær sildefiletene i små terninger.

Montering lagvis på serveringsfat:

  • Et lag sild
  • Et lag finhakket løk
  • Smør majones over løk og sild
  • Grovrasp kokt potet med rivjern og legg et lag oppå majonesen
  • Smør på nytt med majones
  • Legg på et lag med grovraspet gulrot
  • Legg på et lag med grovraspet egg
  • Smør med majones
  • Legg på et lag med grovraspet rødbet
  • Smør med majones
  • Gjenta en gang til
  • Husk at lagene er: sild, løk, majones, potet, majones, gulrot, egg, majones, rødbet, majones
  • Husk at det siste laget alltid skal være rødbet – med majones smurt på toppen

Salaten må stå avkjølt i ro i minst to timer for at smakene skal sette seg godt sammen. Helst i kjøleskap over natten.

Like før servering kan man strø over en raspet kokt eggeplomme til pynt.

– Jeg synes sild er et urettferdig nedgradert produkt i Norge. Vi russere elsker sild, og vi spiser mye av den. «Sild under pels» er en av våre kjæreste sildesalater, og vi spiser den til alle fester og feiringer, forteller Tatiana Ageeva, som er forsker i Nofima. Til daglig forsker hun for det meste på levendelagret torsk, men når det kommer til juletradisjoner er det silda hun finner fram.

Sunt og godt

– I Russland er det populært med fiskepreserver. Preserver er filetbiter eller hel filet som er lettsaltet og tilsatt antiseptikk, vanligvis natriumbenzoat eller eddiksyre, og som pakkes i en lukket beholder. For eksempel en rund, lav plastboks. I disse boksene kan du tilsette ulike krydder som silda tar til seg: laurbærblad, pepper, koriander og nellik.

Forsker Tatiana Ageeva i Nofima har russiske røtter, og deler her en av sine favorittretter til julebrunsjen: Sild under pels.

Forsker Tatiana Ageeva i Nofima har russiske røtter, og deler her en av sine favorittretter til julebrunsjen: Sild under pels. Foto: Rune Stolz Bertinussen, Krysspress

– Vi russere bruker kun lettsaltet sild. Norsk spekesild vanner jeg derfor ut før bruk, forklarer Tatiana.

Ved siden av at sild takknemlig lar seg krydre, er silda i tillegg svært sunn å spise. Den inneholder for eksempel tre ganger så mye Omega3 som laksen.

Salatens historie

Historien om «Sild under pels» er underholdende i seg selv: Sildesalaten skal ha blitt laget for første gang til nyttårsaften foran 1919. Oppfinner var kjøpmannen Anastas Bogomilov, som eide et helt nettverk av populære utesteder i Moskva under revolusjonen. På grunn av tilfanget av diverse drikkevarer ble de som besøkte hans puber ofte fort beruset, og de begynte som regel å krangle høylytt om skjebnen til fedrelandet. Ikke uventet kunne det ofte utarte til håndgemeng og rene slåsskamper debattantene imellom. Anastas så seg lei på å måtte rydde opp og erstatte knust inventar som følge av slåssingen, og fikk ideen om å få i gjestene sine litt mat underveis for å roe gemyttene.

Han bestemte seg for å kreere en nasjonal salat som alene kunne være et godt og næringsrikt måltid, og som samtidig kunne bli et symbol for den nasjonale folkeforeningen.

Den viktigste ingrediensen i salaten var selvfølgelig sild – proletarenes favorittmat. Løk, poteter og gulrøtter ble tilsatt for å representere bøndenes viktige rolle i samfunnet. Det øverste laget måtte være blodrødt for å symbolisere det proletariske flagget. For ikke å glemme av fiendene av Sovjetunionen, ble hele salaten sjenerøst smurt inn med vestens majones.

«Sild under pels» ble en fantastisk suksess: gjestene begynte å spise mer mens de drakk, de sloss mye mindre, samtidig som krovertens inntekter økte.

Salaten kan fint nytes uten noe tilbehør. Men det smaker godt med litt brød ved siden av.

Les mer om:

Relatert innhold