29. september 2020
https://nofima.no/nyhet/2020/09/god-holdbarhet-er-viktigste-matsvinntiltak/
Emballeringen av mat har flere funksjoner. Det viktigste den gjør er å beskytte og bevare maten, og å sørge for riktig merking. Nofimas emballasjeforskere har i mange år utviklet emballeringsløsninger som øker matens holdbarhet.
nyhet
emballasje, kjøttdeig, matsvinn, salami, spekepølser, torsk
28. august 2019
https://nofima.no/nyhet/2019/08/kvalitet-premieres-ikke-men-det-gjor-kvantum/
Det er dårlig sammenheng mellom pris og kvalitet på fersk torsk levert av den norske kystflåten. Det kan bidra til sløsing.
nyhet
fiskekvalitet, marked, torsk
16. mai 2019
https://nofima.no/nyhet/2019/05/grunnlag-for-et-industrinettverk-innen-torskeoppdrett/
De viktigste aktørene innen torskeoppdrett var forleden samlet hos Nofima i Tromsø. Der ble grunnlaget for et fremtidig industrinettverk innen torskeoppdrett lagt.
nyhet
oppdrettstorsk, torsk, torskeavl, torskeoppdrett
21. februar 2019
https://nofima.no/nyhet/2019/02/sterk-tro-pa-oppdrettstorsken/
Øyvind J. Hansen har fulgt den norske oppdrettstorsken siden den første var rogn. Når femte generasjon nå er i ferd med å vokse seg stor, har Nofima-forskeren sterk tro på framtida for avl og oppdrett av norsk torsk.
nyhet
oppdrettstorsk, torsk, torskeavl, torskeoppdrett
30. januar 2019
https://nofima.no/nyhet/2019/01/torsk-og-polartorsk-havets-klimaflyktninger/
Klimaendringene tvinger torsken nordover og kan drastisk redusere bestanden i løpet av dette århundret, viser ny forskning.
nyhet
fiskeri, havforsuring, klimagass, temperatur, torsk
13. desember 2018
https://nofima.no/nyhet/2018/12/gi-torsken-mer-plass/
Jo lenger torsken er trengt sammen i en trålpose, jo dårligere kvalitet får den. Ligger den i luft før den avlives, er det enda verre for torskens stressnivå og for kvaliteten. Løsningen kan være vanntanker der torsken får komme seg etter at den er fanget.
nyhet
bærekraft, fiskekvalitet, fiskeredskap, fiskeri, fiskevelferd, hyse, kvalitet, sjømatkvalitet, torsk, trål
27. november 2018
https://nofima.no/nyhet/2018/11/innfrysing-etter-pakking-er-gunstig/
Innfrysing etter pakking gir sannsynligvis bedre mikrobiologisk kvalitet av torskefileten, noe som igjen gir bedre holdbarhet.
nyhet
levendelagring, mikrobiologi, mikrobiologisk kvalitet, torsk
22. november 2018
https://nofima.no/nyhet/2018/11/ny-kunnskap-om-bedovelse-og-blogging-av-fisk/
Belastningen under fangst og håndtering om bord i fiskebåter påvirker blodmengden i fisken. God utblødning oppnås ved rask bedøving og bløgging etter at fisken er tatt om bord. Mye av blodet er ute av fisken innen tre minutter, viser ny forskning fra Nofima.
nyhet
bedøving, bløgging, filet, hyperspektral, torsk
4. november 2018
https://nofima.no/nyhet/2018/11/premiumforbrukerne-betaler-10-prosent-ekstra/
I Norge regnes en av tre husholdninger til premiumsegment. Disse er villig til å betale minst 10 % mer for superfersk torsk. Det vil si torsk som selges mindre enn to døgn etter slakting.
nyhet
emballasjon, levendelagring, pakk, torsk
29. oktober 2018
https://nofima.no/nyhet/2018/10/best-kvalitet-nar-torsken-saltes-etter-dodsstivhet/
Forskningsresultatene fra Nofima er krystallklare; Levendelagret torsk som skal brukes til saltfisk, må ikke saltes før rigor-fasen er over.
nyhet
klippfisk, levendelagring, saltfisk, torsk, tørrfisk