3. september 2018
https://nofima.no/nyhet/2018/09/smart-sensorteknologi-kan-gi-bedre-polser-og-pommes-frites/
Full temperaturkontroll gir bedre pølser, kontroll på vanninnhold gir bedre pommes frites, og oversikt over laksens fettmengde gir mer treffsikker kundedifferensiering.
nyhet
laks, NIR, pommes frites, poteter, pølser, sensorteknologi, spektroskopi
18. januar 2018
https://nofima.no/nyhet/2018/01/forskere-lyser-etter-blod-i-fisk/
En avansert lysmåler utviklet av Nofima byr på en liten revolusjon innen foredling av fisk. Hvitfisk kan sorteres etter blodinnhold i muskelen før noen setter kniven i den. Dermed er det duket for mer effektiv utnyttelse av hver fisk, og bedre lønnsomhet for fiskebedriften.
nyhet
blod, filet, fiskefilet, hurtige målemetoder, hurtigmåling, lysmåling, sjømatkvalitet, spektroskopi
2. august 2017
https://nofima.no/nyhet/2017/08/norsk-teknologi-kan-lose-internasjonalt-fjorfeproblem/
Nofimaforskere har sammen med Nortura utviklet en metode for å identifisere kyllingbryst med muskelsyndromet Wooden Breast, også kalt WB.
nyhet
kylling, kyllingfilet, spektroskopi, Wooden Breast
10. juli 2017
https://nofima.no/nyhet/2017/07/fremragende-forskertalent-med-verden-i-sikte/
Sileshi Gizachew Wubshet er utpekt som et av Norges fremste unge forskertalent. Nå har Nofima-forskeren fått nesten sju millioner fra Norges forskningsråd til et prosjekt han virkelig brenner for.
nyhet
biologi, kromatografi, spektroskopi
https://nofima.no/prosjekt/foodsmack/
En målsetting for norsk matindustri er lønnsom produksjon av bærekraftig og sunn mat som appellerer til forbrukerne. FoodSMaCK er et tverrfaglig forskningsprogram som adresserer disse behovene.
prosjekt
dataanalyse, multiblokk, sensorikk, sensorteknologi, spektroskopi
5. mai 2017
https://nofima.no/nyhet/2017/05/smarte-sensorer-gir-best-utnyttelse-av-maten-var/
Sitatet om at vi sender folk til månen, men ikke vet hva suffleen vår inneholder, bør være velkjent for en del av oss. Det imidlertid mange ikke vet, er at instrumentene som nå sendes ut i verdensrommet for å finne spor av liv, også brukes for å bestemme hva maten vår faktisk inneholder.
nyhet
fisk, kjøtt, krabber, sensorer, sjømat, spektroskopi
https://nofima.no/prosjekt/smart-sensor/
Hovedmålet i SmartSensor er å utvikle måleinstrument som kan brukes til on-line målinger på matvarer. Teknologien i instrumentet vil være basert på NIR-spektroskopi. Instrumentet skal kunne måle kvalitetsegenskaper som ingen av dagens instrumenter klarer å måle.
prosjekt
laks, NIR, poteter, spektroskopi
31. mai 2016
https://nofima.no/nyhet/2016/05/smartere-sensorer-for-bedre-matkvalitet/
Varierende råvarekvalitet er en stor utfordring for matprodusenter. Smartere måleinstrumenter vil gi bedre kontroll og mindre svinn.
nyhet
laks, NIR, poteter, spektroskopi
11. april 2016
https://nofima.no/nyhet/2016/04/forskning-i-lommeformat/
Mange utfordringer innenfor matindustrien kan nå løses ved hjelp av bitte små dingser. Seniorforsker Jens Petter Wold har framtida i lomma – bokstavelig talt.
nyhet
spektroskopi
https://nofima.no/prosjekt/kvalitetsmaling-pa-fersk-fisk/
Prosjektets formål er å utvikle instrumenter som kan bestemme kvaliteten på fersk fisk, både villfisk og oppdrettsfisk.
prosjekt
hurtige målinger, sjømatkvalitet, spektroskopi