21. januar 2021
https://nofima.no/nyhet/2021/01/snokrabbe-fortsatt-et-sjomateventyr/
Den var spådd å bli en gullgruve innen norsk fiskeri. Så ble norske fiskere kastet ut fra de beste fiskefeltene – og det ble ganske stille rundt det nye, norske fiskeriet. Hva skjedde med den norske snøkrabben? Og har den fortsatt noen framtid i norske fiskerier?
nyhet
agn, forvaltning, lønnsomhet, prosessering, snøkrabbe
https://nofima.no/verdt-a-vite/radiobolger-i-matproduksjon/
Visste du at radiobølger kan brukes til mer enn å sende musikk og prating over eteren? Faktisk kan de også varme opp mat på en skånsom måte.
verdt
foredling, mikrobølger, prosessering, radiobølger, tining, varmebehandling
27. oktober 2020
https://nofima.no/nyhet/2020/10/nye-ingredienser-ma-funke-i-for/
I jakten på nye bærekraftige fôringredienser til fisk, jobber forskere i Bergen med å finne ut av om ingrediensene fungerer i fôret.
nyhet
akvakultur, fôringrediens, fôrteknologi, ingredienser, Lavtrofisk, prosessering, råvarer
https://nofima.no/prosjekt/norskvegetar/
Dagens plantebaserte matvarer er i liten grad basert på norske råvarer. I dette prosjektet skal man utvikle helnorske vegetarprodukter basert på norske råvarer og ingredienser.
prosjekt
bærekraft, belgvekster, grønnsaker, ingredienser, innovasjon, norske plantebaserte råvarer, overskuddsråvarer, plantebasert, prosessering, sidestrømmer, vegetar, vegetarprodukter
https://nofima.no/prosjekt/mycosafebread/
Hovedmålet i MycoSafeBread er å optimalisere brødprodukter som er skreddersydd for små barn, med et absolutt minimum av soppgiften DON, samtidig som vi oppfyller anbefalingene for fiber og næringssammensetning.
prosjekt
barn, brød, deoxynivalenol (DON), fiber, fullkorn, korn, kosthold, mykotoksin, prosessering, soppgift
3. mars 2020
https://nofima.no/nyhet/2020/03/marthe-har-doktorgrad-i-baking-av-torsk/
Å ovnsbake fisk perfekt, kan være den rene vitenskap. Bokstavelig talt, faktisk. Da Marthe Jordbrekk Blikra disputerte for sin doktorgrad i matvitenskap 2. mars, var det med nettopp optimal varmebehandling av torsk som tema.
nyhet
prosessering, prosessering - mat, varmebehandling
https://nofima.no/prosjekt/innotork/
Med bedre tørkemetoder og god kunnskapsformidling vil forskningen bidra til at flere nye og næringsrike tørkede matprodukter blir tilgjengelige for nordmenn.
prosjekt
matproduksjon, produktutvikling, prosessering, tørking
https://nofima.no/verdt-a-vite/hermetikk-takk/
I en verden med mye matsvinn er hermetisering en genial metode som gir lang holdbarhet uten bruk av konserveringsmidler.
verdt
emballasje, hermetikk, holdbarhet, konservering, prosessering, prosessteknologi
27. april 2018
https://nofima.no/nyhet/2018/04/mindre-potetsvinn-og-bedre-mat-med-nye-teknologier/
Potet kan som kjent brukes til alt – men kan alt på poteten brukes? Potetskrell, stilker og annet avfall kan komme bedre til nytte ved hjelp av teknologier som både reduserer matsvinn, sparer miljøet og gir sunnere og mer smakfull mat.
nyhet
bærekraft, grønnsaker, matsvinn, potet, prosessering
https://nofima.no/prosjekt/inprove/
Prosjektet har som mål å redusere matsvinn, bedre utnyttelsen av råvarer og reståstoff fra potet- og grønnsaksproduksjon, og samtidig bidra til mer trygg, sunn og bekvemmelig mat ved å bruke innovative og energi-effektive prosesseringsteknikker.
prosjekt
grønnsaker, matsvinn, mikrobølger, nyskapende teknologi, poteter, prosessering, råvareutnyttelse, restråstoff