https://nofima.no/prosjekt/crispresist/
Bærer stillhavslaksen på en hemmelighet den kan dele med den atlantiske laksen? Hva er det med genene som gjør at den norske oppdrettslaksens slektninger i vest er mindre mottakelig for lus? Dette skal forskerne nå finne svarene på, og de skal bruke genredigeringsmetoden CRISPR-Cas9.
prosjekt
avl, crispr, genetikk, genredigering, lakselus, lakseoppdrett, oppdrettslaks
15. november 2019
https://nofima.no/nyhet/2019/11/stadig-dyrere-a-lage-laks/
Norske lakseprodusenter er blant de mest effektive i verden. Men selv om kostnadene for produksjon i Norge øker i mindre grad enn de siste årene, blir det stadig dyrere å oppdrette laks.
nyhet
akvakultur, havbruk, konkurranse, laks, næringsøkonomi, oppdrettslaks, økonomi
31. oktober 2019
https://nofima.no/nyhet/2019/10/nye-omega-3-kilder-trygge-a-bruke-i-fiskefor/
Etterspørselen etter omega-3-rik fiskeolje har lenge vært større enn tilbudet. Kilder som kan oppfylle behovet for omega-3 i dietten til oppdrettsfisk har til nå vært mangelvare, men nye kilder til omega-3 er delvis på markedet, og forskning viser at disse er trygge å bruke i fôr til oppdrettslaks.
nyhet
fiskefôr, fôringrediens, GMO, mikroalger, omega-3, oppdrettslaks
3. mai 2017
https://nofima.no/nyhet/2017/05/oppdrettslaksen-trenger-marint-omega-3/
Ny doktorgrad viser at marine omega-3-fettsyrer er nødvendig i oppdrettslaksens fôr for å bevare god helse.
nyhet
akvakultur, fiskeernæring, fiskeolje, fôrråstoff, omega-3, oppdrettslaks
24. april 2017
https://nofima.no/nyhet/2017/04/internasjonalt-samarbeid-gir-bedre-oppdrett/
For at Norge skal være best til å oppdrette laks i lukkede anlegg, trengs kunnskap fra øverste hylle. Nå samarbeider norske forskningsmiljø også med ledende japanske og nord-amerikanske miljø.
nyhet
akvakultur, lukkede anlegg, oppdrettslaks
6. januar 2016
https://nofima.no/nyhet/2016/01/oppdrettslaks-omfintleg-for-co2/
Laks reagerer på lågare CO2-konsentrasjonar i vatn enn tidlegare antatt.
nyhet
dyrevelferd, fiskevelferd, laks, oppdrettslaks, slakting
6. januar 2016
https://nofima.no/nyhet/2016/01/riktig-for-halverte-dodeligheten/
Forskning under naturlig utbrudd av laksesykdommene PD og HSMB i oppdrettsanlegg, viser at dødeligheten kan halveres ved optimal bruk av fôr.
nyhet
akvakultur, fiskefôr, fiskehelse, fiskeoppdrett, fôr, havbruk, laks, oppdrettslaks
2. desember 2015
https://nofima.no/nyhet/2015/12/naeringsnyttig-fargemaling/
Lakseoppdrettere tar nå i bruk Photofish i kvalitetsanalyser. Nofima ønsker lykke til med verktøyet, som så dagens lys for 13 år siden.
nyhet
akvakultur, innovasjon, kvalitet, laks, oppdrettslaks, produktutvikling
28. mai 2015
https://nofima.no/nyhet/2015/05/forskning-pa-lukkede-anlegg-i-gang/
Fire norske forskningsmiljø, to utenlandske og en rekke industripartnere fra teknologi og oppdrett har nå sparket i gang et senter for innovasjon i lukkede oppdrettsanlegg. Senteret heter CtrlAQUA, og det har 200 millioner kroner og åtte år på seg til å oppfylle sin egen ambisjon om å gjøre lukkede oppdrettssystemer for laks inntil en kilo, til hyllevare.
nyhet
akvakultur, lukkede anlegg, oppdrettslaks, postsmolt, resirkulering