12. juni 2020
https://nofima.no/nyhet/2020/06/fettsyrer-i-laksens-kost-endrer-forbrenningen-i-cellene/
Studie av fettforbrenning i lakseceller viser hva som skjer i cellene når tilgangen på mat stopper opp. Studiet viser at fettcellene i kroppen frigir fett på ulik måte utfra hvilket fett de har på lager.
nyhet
Cellebiologi, cellemodellsystem, ernæring, fett, fett og helse, marine fettsyrer, omega-3
31. oktober 2019
https://nofima.no/nyhet/2019/10/nye-omega-3-kilder-trygge-a-bruke-i-fiskefor/
Etterspørselen etter omega-3-rik fiskeolje har lenge vært større enn tilbudet. Kilder som kan oppfylle behovet for omega-3 i dietten til oppdrettsfisk har til nå vært mangelvare, men nye kilder til omega-3 er delvis på markedet, og forskning viser at disse er trygge å bruke i fôr til oppdrettslaks.
nyhet
fiskefôr, fôringrediens, GMO, mikroalger, omega-3, oppdrettslaks
3. oktober 2019
https://nofima.no/nyhet/2019/10/mer-omega-3-i-laks-med-avl/
Det er mulig å endre fettsyresammensetningen i oppdrettslaks ved hjelp av avl, viser ny doktorgrad. Det kan bidra ytterligere til å utnytte omega-3 i fôret mer effektivt.
nyhet
lakseavl, omega-3
2. september 2019
https://nofima.no/nyhet/2019/09/omega-3-nivaet-i-foret-er-viktig-for-laksens-velferd/
Både vekst, fiskevelferd og kvaliteten på laksemuskelen blir bedre ved høye nivå av omega-3-fettsyrene EPA og DHA i fôret, enn ved lave. Det er hovedkonklusjonen i et omfattende forsøk der laksens ernæring og helse ses i sammenheng.
nyhet
fiskeolje, laks, omega-3
1. juli 2019
https://nofima.no/nyhet/2019/07/laksens-barrierevev-pavirkes-av-sink-og-omega-3/
Tidligere har forskere i Nofima meldt at nok omega-3 og sink i fôret styrker laksens skinn. Ny rapport viser at disse næringsstoffene også har et viktig samspill i laksens tarm og trolig også i gjeller.
nyhet
barrierevev, omega-3
https://nofima.no/prosjekt/optihealth/
Målet med OptiHealth er å skaffe vitenskapelig dokumentasjon om hvilke nivåer av fett og fettsyrer som sikrer laksens vekst og helse under utfordrende miljøforhold i sjøvannsfasen.
prosjekt
fiskeernæring, fiskehelse, omega-3
3. mai 2017
https://nofima.no/nyhet/2017/05/oppdrettslaksen-trenger-marint-omega-3/
Ny doktorgrad viser at marine omega-3-fettsyrer er nødvendig i oppdrettslaksens fôr for å bevare god helse.
nyhet
akvakultur, fiskeernæring, fiskeolje, fôrråstoff, omega-3, oppdrettslaks
24. oktober 2016
https://nofima.no/nyhet/2016/10/forsker-pa-fiskens-robusthet-i-krevende-oppdrettsmiljo/
Gjeller, skinn og tarm er barrierer som skal beskytte fisk mot omgivelsene, og bidra til å holde fisken frisk. Et viktig spørsmål er hvordan fôrsammensetning påvirker funksjonen til disse barrierene hos oppdrettslaksen.
nyhet
barrierevev, fiskehelse, omega-3
https://nofima.no/prosjekt/omega-3-barriere/
For å opprettholde god fiskehelse og god fiskevelferd er det viktig at alle vev som utgjør fiskens barrierer mot ytre miljø, fungerer optimalt. Både gjeller, tarm og skinn er i direkte kontakt med det varierende ytre miljøet, inkludert infeksiøse sykdommer. Det er helt essensielt at alle disse vevene er robuste, intakte, og fungerer normalt når miljøet rundt fisken er krevende.
prosjekt
barrierevev, omega-3, sink
23. juni 2016
https://nofima.no/nyhet/2016/06/omega-3-fordelingens-balansekunst/
Omega-3 fra havet er ettertraktet blant folk og fisk. Men ressursen er i manko og må fordeles med kløkt. Oppdrettslaks er en av omega-3 elskerne, som nå får mindre omega-3 i fôret enn før. Spørsmålet forskerne stiller seg, er hvor lite marint omega-3 oppdrettslaksen kan klare seg med?
nyhet
fiskehelse, omega-3