https://nofima.no/blogg/ikke-ta-alt-for-god-fisk/
Er du sikker på at du vet hvilken fisk du spiser? Når du kjøper fisk i butikken, eller når du får fisk servert på restaurant, forventer du å få den fisken som er oppgitt på pakken, eller det du har bestilt. Dessverre kan realiteten være på kollisjonskurs med forventningene.
blogg
matjuks, matkriminalitet, sjømatindustri, spektroskopi
26. juli 2017
https://nofima.no/nyhet/2017/07/lager-standard-i-kampen-mot-matjuks/
Uten internasjonalt samarbeid er det umulig å få bukt med global matkriminalitet. Nå skal det lages en europeisk standard for begreper relatert til matjuks, for å sørge for presis kommunikasjon om temaet.
nyhet
autentisk mat, matjuks, matkriminalitet, standarder
12. mars 2015
https://nofima.no/nyhet/2015/03/ekspertrad-mot-fiskekrim/
Vet vi hvor fisken vi spiser kommer fra, og at den er fisket lovlig? I dag er svaret «nei» i store deler av verden. Et internasjonalt ekspertpanel kommer nå med anbefalinger som beslutningstakere verden over bør merke seg.
nyhet
bærekraft, fiskejuks, fiskeri, matjuks, matkriminalitet, sporbarhet
3. desember 2014
https://nofima.no/nyhet/2014/12/aksjon-mot-matkriminalitet/
Organisert matkriminalitet og svindel er på full fart inn i matbransjen. I dag møttes myndigheter og forskere på Nofima for å dele erfaringer og samordne tiltak for å bekjempe bevisst og ubevisst matjuks.
nyhet
feilmerking, matjuks, matkriminalitet, opprinnelse, sporbarhet
https://nofima.no/prosjekt/foodintegrity/
Prosjektets mål er å kartlegge og dokumentere matjuks, og å utvikle metoder for å hindre juks og feilmerking av mat.
prosjekt
autentisk mat, feilmerking, matjuks, matkriminalitet, matskandaler, opprinnelse, sporbarhet
26. mars 2014
https://nofima.no/nyhet/2014/03/greit-aa-jukse-litt-med-fisken-vaar/
En fersk spørreundersøkelse blant fiskere og fiskekjøpere viser at det forekommer juks med fangsttallene, og at fiskerinæringen trenger en holdningsendring for å få bukt med problemet.
nyhet
fiskejuks, matkriminalitet, storhundre