https://nofima.no/blogg/ikke-ta-alt-for-god-fisk/
Er du sikker på at du vet hvilken fisk du spiser? Når du kjøper fisk i butikken, eller når du får fisk servert på restaurant, forventer du å få den fisken som er oppgitt på pakken, eller det du har bestilt. Dessverre kan realiteten være på kollisjonskurs med forventningene.
blogg
matjuks, matkriminalitet, sjømatindustri, spektroskopi
26. juli 2017
https://nofima.no/nyhet/2017/07/lager-standard-i-kampen-mot-matjuks/
Uten internasjonalt samarbeid er det umulig å få bukt med global matkriminalitet. Nå skal det lages en europeisk standard for begreper relatert til matjuks, for å sørge for presis kommunikasjon om temaet.
nyhet
autentisk mat, matjuks, matkriminalitet, standarder
https://nofima.no/prosjekt/eu-china-safe/
Prosjektet tar opp problemstillinger rundt mattrygghet og matjuks mellom EU og Kina.
prosjekt
autentisitet, eksport, forbrukeraksept, handel, internasjonal handel, landbruk, matjuks, mattrygghet, sertifisering, sporbarhet, verdikjede
https://nofima.no/prosjekt/food-authenticity-research-network/
Prosjektet skal legge til rette for et bærekraftig samarbeid mellom nasjonale og internasjonale forskningsfinansieringsorganisasjoner innenfor matautentisitet, forbedre næringens konkurransevne og styrke forbrukernes tillit ved hjelp av mer koordinert og kostnadseffektiv FoU.
prosjekt
autentisitet, matjuks, opprinnelse
12. desember 2016
https://nofima.no/nyhet/2016/12/skiller-vann-og-vin-med-statistikk/
Å utvikle statistiske metoder for blant annet å kunne oppdage matjuks har stått sentralt i doktorgraden til Alessandra Biancolillo.
nyhet
datamodellering, matjuks, statistikk
12. mars 2015
https://nofima.no/nyhet/2015/03/ekspertrad-mot-fiskekrim/
Vet vi hvor fisken vi spiser kommer fra, og at den er fisket lovlig? I dag er svaret «nei» i store deler av verden. Et internasjonalt ekspertpanel kommer nå med anbefalinger som beslutningstakere verden over bør merke seg.
nyhet
bærekraft, fiskejuks, fiskeri, matjuks, matkriminalitet, sporbarhet
3. desember 2014
https://nofima.no/nyhet/2014/12/aksjon-mot-matkriminalitet/
Organisert matkriminalitet og svindel er på full fart inn i matbransjen. I dag møttes myndigheter og forskere på Nofima for å dele erfaringer og samordne tiltak for å bekjempe bevisst og ubevisst matjuks.
nyhet
feilmerking, matjuks, matkriminalitet, opprinnelse, sporbarhet
https://nofima.no/prosjekt/foodintegrity/
Prosjektets mål er å kartlegge og dokumentere matjuks, og å utvikle metoder for å hindre juks og feilmerking av mat.
prosjekt
autentisk mat, feilmerking, matjuks, matkriminalitet, matskandaler, opprinnelse, sporbarhet