https://nofima.no/prosjekt/optisalm/
Prosjektet vil avklare begrensninger og muligheter knyttet til salterstattere i røkt laks gjennom systematisk og relevant uttesting i prøveproduksjoner. Dette inkluderer valg av relevante salterstattere, innvirkning på sensoriske egenskaper og avklare muligheter for bruk av salterstattere for økt Listeria-kontroll i røkt laks.
prosjekt
listeria, Røkt laks, salterstattere, saltreduksjon, sensorisk kvalitet
7. juni 2019
https://nofima.no/nyhet/2019/06/marker-verdens-mattrygghetsdag/
En global verden der matvarer for 1,6 trillioner dollar krysser landegrenser trengs internasjonale samarbeid for å sikre mattryggheten.
nyhet
listeria, mattrygghet, mikroorganismer, salmonella
https://nofima.no/prosjekt/pathoseq/
«PathoSeq» har som målsetning at bedrifter i norsk matindustri blir forberedt på å håndtere utfordringer og utnytte fordelene ved moderne DNA sekvenserings-teknologi for overvåkning og kontroll av matbårne patogene bakterier. Prosjektet vil fokusere på Listeria monocytogenes, som er den viktigste mattrygghetsutfordringen i norsk matindustri.
prosjekt
bakterier, DNA-sekvensering, helgenomsekvensering, listeria, mattrygghet, mikrober, patogener
12. november 2018
https://nofima.no/nyhet/2018/11/uv-lys-dreper-uonskede-bakterier-pa-kylling-og-egg/
Ultrafiolette stråler dreper bakterier på matoverflater. Slik kan uønskede bakterier som E. coli, Listeria og Salmonella fjernes på kyllingfilet og egg, viser forskning fra Nofima.
nyhet
listeria, mattrygghet, UV-behandling
https://nofima.no/prosjekt/safefood/
Målet med prosjektet er å gjøre "ready-to-eat produkter" basert på kjøtt, fisk og grønnsaker tryggere og forlenge holdbarheten.
prosjekt
fisk, grønnsaker, høytrykksprosessering - mat, HPP, kjøtt, listeria
2. juni 2016
https://nofima.no/nyhet/2016/06/klar-til-listeria-kamp-med-nye-verktoy/
Postdoktor Annette Fagerlund i Nofima fryder seg over nye muligheter til å komme listeria-problemet til livs. Nå finnes verktøyet som kan typebestemme hver eneste bakterie.
nyhet
genomseleksjon, listeria, mattrygghet
15. mars 2016
https://nofima.no/nyhet/2016/03/nyttige-veiledere-om-listeria-i-kjottproduksjon/
I prosjektet «Kontroll av Listeria monocytogenes ved produksjon av animalske produkter» har Nofima utarbeidet to nye veiledere for henholdsvis overvåking og forebygging/problemløsning av Listeria monocytogenes (Listeria) i kjøttproduksjon.
nyhet
listeria, mattrygghet
5. mars 2015
https://nofima.no/nyhet/2015/03/ny-veileder-for-bekjempelse-av-listeria/
Nofima har utarbeidet en ny veileder for forebygging, overvåking og fjerning av listeria i laksenæringen. Denne er ment som et praktisk hjelpemiddel for å øve målrettet arbeid for økt kontroll med listeria i anlegg som produserer laks.
nyhet
laks, listeria
2. februar 2015
https://nofima.no/nyhet/2015/02/hjelper-med-problembakterier/
Listeria monocytogenes er den største mattrygghetsutfordringen for mange matprodusenter. Nofima hjelper med å fjerne problembakterier.
nyhet
listeria, mattrygghet, patogener, sykdomsfremkallende bakterier
https://nofima.no/prosjekt/patogener-i-matkjeden/
Forskere i Nofima og samarbeidende institutt skal undersøke hva som må til for å unngå farlige Listeria- og E. coli-bakterier i maten.
prosjekt
e.coli, listeria, patogen prosesshall, patogener, sykdomsfremkallende bakterier