https://nofima.no/mening/levende-fisk-det-beste-utgangspunktet-for-god-kvalitet/
Nasjonalt senter for fangstbasert akvakultur ved Nofima har i år eksistert i 10 år. Noe av det vi har jobbet mest med, er hvordan torsk og hyse kan fangstes skånsomt, oppbevares om bord og levendelagres, slik at kvaliteten blir den beste.
mening
levendelagring
27. november 2018
https://nofima.no/nyhet/2018/11/innfrysing-etter-pakking-er-gunstig/
Innfrysing etter pakking gir sannsynligvis bedre mikrobiologisk kvalitet av torskefileten, noe som igjen gir bedre holdbarhet.
nyhet
levendelagring, mikrobiologi, mikrobiologisk kvalitet, torsk
4. november 2018
https://nofima.no/nyhet/2018/11/premiumforbrukerne-betaler-10-prosent-ekstra/
I Norge regnes en av tre husholdninger til premiumsegment. Disse er villig til å betale minst 10 % mer for superfersk torsk. Det vil si torsk som selges mindre enn to døgn etter slakting.
nyhet
emballasjon, levendelagring, pakk, torsk
29. oktober 2018
https://nofima.no/nyhet/2018/10/best-kvalitet-nar-torsken-saltes-etter-dodsstivhet/
Forskningsresultatene fra Nofima er krystallklare; Levendelagret torsk som skal brukes til saltfisk, må ikke saltes før rigor-fasen er over.
nyhet
klippfisk, levendelagring, saltfisk, torsk, tørrfisk
22. oktober 2018
https://nofima.no/nyhet/2018/10/okte-salgspriser-veier-opp-for-okte-fangstkostnader/
Forskerne i Nofima har estimert at økte salgspriser til en viss grad veier opp for økte kostnader med levendefangst av torsk. For fartøyøkonomien er kvotebonus viktig.
nyhet
fangst, fiskekvoter, kvotebonus, levendelagring, prisfastsetting, torsk
1. oktober 2018
https://nofima.no/nyhet/2018/10/ypperlig-kvalitet-fra-torskehotell/
Skrei fra torskehotell er et produkt av ypperlig kvalitet – når den behandles på riktig måte og helst ikke blir stående lenge uten fôring.
nyhet
fangstbasert akvakultur, filetering, filetindustri, fiskekvalitet, kvalitet, levendelagring, torsk, torskehotell
26. september 2018
https://nofima.no/nyhet/2018/09/levendelagring-av-torsk-ble-til-doktorgrad-om-luksusvarer/
Det begynte med torsk av strålende kvalitet i forskningsprosjektet Catch - og endte med doktorgrad om forbrukernes oppfatning av høykvalitets premium- og luksusprodukter.
nyhet
levende sjømat, levendelagring, markedsforskning, torsk
https://nofima.no/prosjekt/snowmap/
Snøkrabbe er en forholdsvis ny art i Norge. I dette prosjektet har målet vært å bidra til et fremtidig lønnsomt fiske etter krabben, og å utnytte den nye norske ressursen på best mulig måte.
prosjekt
fiskeriforvaltning, krabbe, levende sjømat, levendelagring, lønnsomhet, markedsadgang, prosessering, restråstoff, skalldyr, snøkrabbe
28. november 2017
https://nofima.no/nyhet/2017/11/holder-tralfangsten-levende-i-filetfabrikken/
Etter seks timer i spesialbygde tanker om bord på trålerens produksjonsdekk, var 90 prosent av torsken fortsatt levende og i god form. Mellomlagringen gir bedre kvalitet på fiskekjøttet og kan gi bedre arbeidsforhold om bord.
nyhet
fangstbasert akvakultur, fiskeri, levendelagring, torsk, trål
8. november 2017
https://nofima.no/nyhet/2017/11/fiskebonuser-fungerer/
Det leveres mer fersk torsk utenom hovedsesongen, takket være ferskfiskordningen og levendefangstbonusen for fiskere, viser en evalueringsrapport fra Nofima.
nyhet
fersk fisk, fiskeindustri, levendelagring, verdiskaping