10. februar 2020
https://nofima.no/nyhet/2020/02/fra-lab-til-industriskala/
Nofima-forskere har gjennom flere år utviklet metoder for bedre utnyttelse av restråstoff. Nå skal forskningen ta det store steget ut i industrien.
nyhet
hydrolyse, kalkun, kylling, laks, restråstoff
12. desember 2019
https://nofima.no/nyhet/2019/12/nye-teknikker-sikrer-bedre-ressursutnyttelse/
Det er mye protein i de delene av kyllingen som ikke brukes til mat, deler som skrog og brusk. Derfor forsker Nofima mye på hvordan man på best mulig måte kan nyttiggjøre seg også disse proteinene.
nyhet
enzymer, hydrolyse, restråstoff
17. desember 2018
https://nofima.no/nyhet/2018/12/torskehoder-og-kyllingskrog-far-okt-verdi/
Årlig produseres rundt 35000 tonn kyllingskrog og 72000 tonn torskehoder i norsk matproduksjon. Disse inneholder mange verdifulle komponenter som bør utnyttes bedre. Forskerne i prosjektet Notably skal sørge for at det skjer.
nyhet
hydrolyse, kyllingskrog, råstoff, restråstoff, torskehoder
https://nofima.no/prosjekt/notably/
I Notably vil vi utvikle en ny teknologisk løsning der prosesseringen av restråstoff fra torsk og kylling skjer i flere ulike trinn, slik at komponentene som kan utvinnes fra restråstoffet mer verdifulle enn de er i dag.
prosjekt
enzymer, hydrolyse, rstråstoff
https://nofima.no/prosjekt/blueshell/
Prosjektet handler om å utnytte biprodukter fra skalldyr i utviklingen av verdifulle produkter ved hydrolyse eller fermentering etterfulgt av undersøkelse av biologiske aktiviteter og gjøre markedsundersøkelser/tilnærmelser med produktene. Flere potensielle kommersielle retninger er identifisert som ernæring, mattrygghet og plantehelse.
prosjekt
biologisk aktivitet, biprodukter, fermentering, forbrukeraksept, hydrolyse
https://nofima.no/prosjekt/micro-mbt/
Micro MBT handler om å gjøre lav verdi restråstoff om til produkter som har høyere verdi.
prosjekt
biokonversjon, fermentering, hydrolyse, restråstoff
6. juli 2016
https://nofima.no/nyhet/2016/07/forskere-finner-de-beste-proteinene-i-restrastoff/
Laksebein og skjærebein fra kylling kan bli nye viktige proteinkilder. En vesentlig utfordring er kvaliteten på proteinene, og løsningen ser ut til å være analysemetoder som gir bedre kontinuerlig kontroll av proteinkvaliteten.
nyhet
hydrolyse, laksebein, peptider, proteiner, Proteomikk, restråstoff
14. mars 2016
https://nofima.no/nyhet/2016/03/vil-lage-sportsdrikk-av-fiskehoder/
Om et par år er det kanskje fisk du drikker under treningsøkta.
nyhet
hydrolyse, laks, proteiner, restråstoff
25. november 2014
https://nofima.no/nyhet/2014/11/restrastoff-den-nye-proteinkilden/
Det ligger et enormt potensial i å utnytte restråstoff fra matproduksjon bedre, men for å lykkes trengs måleinstrumenter som kan benyttes i utvikling og overvåkning av optimalt tilpassede prosesser. Forskere ved matforskningsinstituttet Nofima utvikler nettopp slike instrumenter.
nyhet
biprodukter, ensymer, hydrolyse, mugg, proteiner, restråstoff