https://nofima.no/prosjekt/crispresist/
Bærer stillhavslaksen på en hemmelighet den kan dele med den atlantiske laksen? Hva er det med genene som gjør at den norske oppdrettslaksens slektninger i vest er mindre mottakelig for lus? Dette skal forskerne nå finne svarene på, og de skal bruke genredigeringsmetoden CRISPR-Cas9.
prosjekt
avl, crispr, genetikk, genredigering, lakselus, lakseoppdrett, oppdrettslaks
3. juli 2020
https://nofima.no/nyhet/2020/07/forebygging-av-lakselus-er-bedre-enn-behandling/
Lakselushåndtering er en stressende oppgave for både laks og lakseoppdrettere. Metoder for å forebygge lakselusangrep har noen viktige fordeler i forhold til andre strategier, skriver forskere i ny publikasjon.
nyhet
avl, genetikk, lakselus
20. november 2018
https://nofima.no/nyhet/2018/11/fant-genetiske-markorer-for-hjertelidelse-ved-hjelp-av-utbrudd-i-felt/
Naturlige utbrudd av laksesykdommen hjertesprekk, eller CMS, har bidratt til at forskere har funnet genetiske markører (også kalt QTL) for sykdommen. Registreringer av dødelighet fra CMS feltutbrudd hos Marine Harvest, indikerer at seleksjon ved hjelp av genetiske markører på to områder på laksens kromosom, kan føre til at flere laks blir mer robuste og overlever CMS-infeksjon.
nyhet
avl, genetikk, genomikk
21. juni 2018
https://nofima.no/nyhet/2018/06/nofima-leder-innovasjon-i-oppdrett/
Nofima har fått tildelt 15 millioner kroner for å gjøre Europa flinkere til å drive klimavennlig og bærekraftig fiskeoppdrett. Matforskningsinstituttet Nofima skal lede det store innovasjonsprosjektet kalt FutureEUAqua.
nyhet
akvakultur, avl, fiskefôr, genetikk
4. desember 2017
https://nofima.no/nyhet/2017/12/genetikkforskning-gir-mer-motstandsdyktig-fisk/
En kombinasjon av tre genetiske markører, som ligger på tre forskjellige kromosomer, kan være nøkkelen til høy overlevelse ved virusinfeksjoner i lakseoppdrett.
nyhet
avlsprogram, genetikk, genomseleksjon
22. mars 2017
https://nofima.no/nyhet/2017/03/skjell-og-alger-her-ligger-mulighetene/
Norge må anvende avlskunnskap innen lavtrofiske arter som blåskjell og alger, om det skal bli en vellykket overgang til den sirkulære bioøkonomien.
nyhet
avl, blåskjell, genetikk, lavtrofiske arter, tare
10. januar 2017
https://nofima.no/nyhet/2017/01/hever-nivaet-pa-europeisk-oppdrett/
Et stort EU-prosjekt, FISHBOOST, koordinert av Nofima skal løfte avl på europeiske oppdrettsarter til et nytt nivå. Kunnskapsutvekslingen løfter også norsk avlskompetanse.
nyhet
akvakultur, avl, fiskeoppdrett, genetikk, genomikk, laks
30. mars 2016
https://nofima.no/nyhet/2016/03/torskegaten-er-lost/
Genetiske forskjeller mellom skrei og kysttorsk har vært forklart med at de ikke krysser seg med hverandre. Det er feil.
nyhet
genetikk, molekylærgenetikk, torsk
29. mars 2016
https://nofima.no/nyhet/2016/03/tre-mater-a-tilpasse-verdens-fiskeoppdrett-til-klimaendringer/
Ifølge FAO har klimaendringer allerede begynt å påvirke akvakultur. Om oppdrettere verden over kan tilpasse seg, kan endringene by på muligheter. På en FAO-konferanse nylig presenterte Nofima-forsker Panya Sae-Lim tre nøkkelstrategier hvor avlsprogram kan brukes til å tilpasse oppdrettsfisk til klimaendringer.
nyhet
akvakultur, avl, bærekraft, fiskeoppdrett, genetikk, miljø
7. desember 2015
https://nofima.no/nyhet/2015/12/samarbeid-styrket-pd-funn/
Nofima har i samarbeid med avlsselskapet SalmoBreed funnet genetiske markører for laksesykdommen PD. Disse resultatene er sterke.
nyhet
akvakultur, genetikk, genmarkører