3. mars 2021
https://nofima.no/nyhet/2021/03/hydrolysert-krillprotein-i-foret-kan-gi-raskere-vekst/
Forsøk i Nofima viser at laksesmolt som får krillhydrolysat i fôret spiser vesentlig mer fôr, og øker veksten den første kritiske perioden i sjøen.
nyhet
fiskefôr, fiskehelse, krill, Lavtrofisk, ressursutnyttelse, smoltproduksjon
31. oktober 2019
https://nofima.no/nyhet/2019/10/nye-omega-3-kilder-trygge-a-bruke-i-fiskefor/
Etterspørselen etter omega-3-rik fiskeolje har lenge vært større enn tilbudet. Kilder som kan oppfylle behovet for omega-3 i dietten til oppdrettsfisk har til nå vært mangelvare, men nye kilder til omega-3 er delvis på markedet, og forskning viser at disse er trygge å bruke i fôr til oppdrettslaks.
nyhet
fiskefôr, fôringrediens, GMO, mikroalger, omega-3, oppdrettslaks
22. august 2019
https://nofima.no/nyhet/2019/08/lakseforet-er-omtrent-som-for/
Det har knapt vært endringer i mengde fôr produsert til norsk lakseoppdrett og i mengde laks slaktet fra norske anlegg fra 2012 til 2016, viser ny rapport. Men råvarene som ble brukt i fôret har krabbet enda mer opp på land.
nyhet
fiskefôr, råvarer, ressursutnyttelse
7. desember 2018
https://nofima.no/nyhet/2018/12/forholdet-mellom-fett-og-protein-styrer-vekst/
Forsker Jens-Erik Dessen har studert hva oppdrettslaksen bør spise i sjø for å vokse fort, og tolerere sykdom bedre.
nyhet
akvakultur, fiskeernæring, fiskefôr, fiskehelse, fiskeoppdrett
21. juni 2018
https://nofima.no/nyhet/2018/06/nofima-leder-innovasjon-i-oppdrett/
Nofima har fått tildelt 15 millioner kroner for å gjøre Europa flinkere til å drive klimavennlig og bærekraftig fiskeoppdrett. Matforskningsinstituttet Nofima skal lede det store innovasjonsprosjektet kalt FutureEUAqua.
nyhet
akvakultur, avl, fiskefôr, genetikk
30. november 2017
https://nofima.no/nyhet/2017/11/mulig-ny-oljekilde-til-laks/
Foreløpig viser fiskeforsøk og analyser av omega-3-rik olje fra genmodifisert raps, at den er trygg å bruke som oljekilde i fôr til laks.
nyhet
fiskefôr, fôringrediens, GMO
28. juni 2017
https://nofima.no/nyhet/2017/06/hva-skal-vi-fore-rensefisken-med/
Rensefisk går sammen med laks i merder, og spiser lus av laksen. Dette er et viktig bidrag i kampen mot lakselus. Men lus er mer som «snacks» å regne, og gir ikke nok næring til rensefisken. I et nytt prosjekt skal forskere skaffe kunnskap om riktig fôr og ernæring.
nyhet
berggylt, fiskeernæring, fiskefôr, leppefisk, rensefisk, rognkjeks
18. februar 2016
https://nofima.no/nyhet/2016/02/gir-stress-og-lite-omega-3-blek-laks/
Nofimaforskere har funnet at når oppdrettslaksen får fôr med mindre omega-3 enn det som er vanlig i dag, blir fileten mindre rød. Stress er også en mulig påvirkningsfaktor forskerne ønsker å studere nærmere.
nyhet
astaxanthin, fiskefôr, fiskehelse, kvalitet, omega-3, pigmentering
6. januar 2016
https://nofima.no/nyhet/2016/01/riktig-for-halverte-dodeligheten/
Forskning under naturlig utbrudd av laksesykdommene PD og HSMB i oppdrettsanlegg, viser at dødeligheten kan halveres ved optimal bruk av fôr.
nyhet
akvakultur, fiskefôr, fiskehelse, fiskeoppdrett, fôr, havbruk, laks, oppdrettslaks
26. juni 2015
https://nofima.no/nyhet/2015/06/30-millioner-til-fiskeforsenter/
Forskningsrådet tildelte fredag 30 millioner kroner til Aquafeed Technology Centre hos Nofima i Bergen. Utbyttet vil bli kunnskap om hvordan råvarer i fremtidens fiskefôr kan utnyttes best mulig i fôrprosessering.
nyhet
bioprosesering, fiskeernæring, fiskefôr, fôr, fôrråstoff, fôrteknologi, ingredienser, produksjonsutstyr