2. november 2020
https://nofima.no/nyhet/2020/11/kaldere-frossenfisk-takk/
Vanlig fryselagring er langt fra optimal, viser omfattende forskning på frysing og tining. Lavere frysetemperatur kan gjøre en stor forskjell.
nyhet
fisk, fiskeindustri, frysing, tining
https://nofima.no/verdt-a-vite/derfor-krymper-fisken-nar-den-stekes/
Det store og saftige torskestykket som lå i den ildfaste formen ble stadig mindre. Noe av saften hadde rent ut, men var fordampet nå, og det avtegnet seg et rektangel rundt fiskestykket som viste hvor stort det en gang hadde vært. Hva er det som skjer når et fiskestykke trekker seg sammen under steking? Og går det an å beregne hvor mye væske den mister når den stekes kort eller lenge på ulike temperaturer?
verdt
fisk, varmebehandling, væsketap
https://nofima.no/verdt-a-vite/alt-du-bor-vite-om-salting-av-fisk/
Klippfisk er fisk som er saltet og så tørket. Den inneholder 20 % salt og må derfor legges i vann før man spiser den – slik at saltinnholdet er redusert til spiselige nivåer som er 2-3 %. Saltfisk er fisk som er saltet, men ikke tørket.
verdt
fisk, klippfisk, salt, saltfisk
20. juni 2017
https://nofima.no/nyhet/2017/06/litt-klokere-pa-makrell/
Makrellens kvalitet kommer an på mange faktorer, både hvordan den fileteres, håndteres og lagres, men også på hvilken årstid og med hvilket fangstredskap den er fisket.
nyhet
filet, filetering, fisk, fiskeindustri, kvalitet, makrell, sjømatkvalitet
5. mai 2017
https://nofima.no/nyhet/2017/05/smarte-sensorer-gir-best-utnyttelse-av-maten-var/
Sitatet om at vi sender folk til månen, men ikke vet hva suffleen vår inneholder, bør være velkjent for en del av oss. Det imidlertid mange ikke vet, er at instrumentene som nå sendes ut i verdensrommet for å finne spor av liv, også brukes for å bestemme hva maten vår faktisk inneholder.
nyhet
fisk, kjøtt, krabber, sensorer, sjømat, spektroskopi
https://nofima.no/prosjekt/safefood/
Målet med prosjektet er å gjøre "ready-to-eat produkter" basert på kjøtt, fisk og grønnsaker tryggere og forlenge holdbarheten.
prosjekt
fisk, grønnsaker, høytrykksprosessering - mat, HPP, kjøtt, listeria
13. februar 2012
https://nofima.no/nyhet/2012/02/sild-sei-og-hyse-paa-mobilen/
Nofima firedobler antall fiskearter du kan sjekke med iPhone-appen "How fresh is your fish?".
nyhet
fisk, hyse, reker, sei, sild, sjømat, skalldyr