https://nofima.no/prosjekt/pathoseq/
«PathoSeq» har som målsetning at bedrifter i norsk matindustri blir forberedt på å håndtere utfordringer og utnytte fordelene ved moderne DNA sekvenserings-teknologi for overvåkning og kontroll av matbårne patogene bakterier. Prosjektet vil fokusere på Listeria monocytogenes, som er den viktigste mattrygghetsutfordringen i norsk matindustri.
prosjekt
bakterier, DNA-sekvensering, helgenomsekvensering, listeria, mattrygghet, mikrober, patogener
7. november 2018
https://nofima.no/nyhet/2018/11/kjenn-dine-bakterier/
Siste nytt innen DNA-analyser gjør det enklere å identifisere bakterier. Det kan gi bedre kontroll over produktkvaliteten.
nyhet
bakterier, bakteriesamfunn, DNA-sekvensering
https://nofima.no/prosjekt/saltprosess/
Salt hemmer bakterievekst, men når mat produseres med mindre saltinnhold må man finne andre måter å hindre at sporedannende bakterier vokser i maten. I dette prosjektet dokumenterer vi hvor vidt matsikkerheten endres med mindre salt i utvalgte produkter.
prosjekt
bakterier, salt, sporer, sykdomsfremkallende bakterier
https://nofima.no/prosjekt/foodmicrocontrol/
Kontroll med mikroorganismer er en stor utfordring for matprodusenter. Dette strategiske programmet gir ny kunnskap og kompetanse for å forstå vekst, overlevelse, aktivitet og funksjon til mikroorganismer i mat og matproduksjonsmiljøer.
prosjekt
analysemetodikk, bakterier, helse, matkvalitet, mattrygghet, mikroorganismer
https://nofima.no/forskningsanlegg/patogenprosesshall/
Forsøkshallen er et nasjonalt senter og Europas første høysikkerhetsproduksjonshall. Her studerer forskere livsfarlige bakterier som Listeria monocytogenes og E.coli (EHEC) i et realistisk produksjonsmiljø, for å forebygge alvorlige matforgiftninger.
side
bakterier, e.coli, hygiene, listeria, patogener, patogenprosesshall, renhold
https://nofima.no/forskningsomrade/trygg-og-holdbar-mat/
Maten skal være trygg og ha god kvalitet. Vår forskning bidrar til å sikre trygg mat, optimal holdbarhet, riktig emballering og redusert svinn.
forskning
bakterier, e.coli, emballasje, emballering, fermentering, haccp, hygiene, listeria, mattrygghet, patogener, renhold, tarmhelse
https://nofima.no/forskningsomrade/fiskehelse/
God helse hos oppdrettsfisk er viktig. Forebygging er den beste måten å oppnå det på.
forskning
bakterier, bioinformatikk, fiskehelse, forebygging, funksjonelle fôr, immunforsvar, parasitter, resirkulering, robusthet, smittemodeller, virus
3. februar 2014
https://nofima.no/nyhet/2014/02/risikobasert-provetaking-av-listeria-monocytogenes/
Det har de seneste årene vært mye oppmerksomhet rundt prøvetaking for Listeria i matbransjen.Det er behov for et mer enhetlig syn på risikovurdering og prøvetakingsregimer som effektivt bidrar til trygge produkter. Det er gode argumenter for å benytte ressursene på miljøprøver for å forebygge Listeria.
nyhet
bakterier, listeria
17. desember 2013
https://nofima.no/nyhet/2013/12/campus-aas-gratulerer-med-et-livsviktig-tiltak/
- Matpilotanlegget på Campus Ås kan redde liv, mener landbruks- og matminister Sylvi Listhaug.
nyhet
bakterier, mattrygghet, patogener, patogenprosesshall