Næringsnytte

Her finner du noen av resultatene fra våre forskningsprosjekter. Vil du ha flere eksempler? Ta en titt i Næringsnytte 2016.

Næringsnytte – oversikt:

2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011

Få bladet i posten gratis

 

Riktig farge på makrell, takk

2016

Fargen på fileten kan bety vinn eller forsvinn for norske produsenter når de skal entre det japanske markedet med egenproduserte makrellfileter.

 

Mat for alle ganer

2016

Antall mennesker med tygge- og svelgevansker stiger. Forskere, kokker og matprodusenter vil sørge for at også disse skal få lekker, velsmakende og næringsrik mat.

 

Fisk bør fryses og tines fort

2016

For å begrense væsketap er det viktig at torsk både fryses og tines raskt. Hurtig tining betyr mer for kvaliteten enn man hittil har trodd.

 

Lite omega-3 gir blek laks

2016

Forskere studerer konsekvenser av lite marint omega-3 gjennom lakselivet. En effekt de ser er at det tas opp mindre rødfarge i fileten.

 

Gode råd mot Listeria i kjøtt

2016

Nofima har utarbeidet to veiledere for henholdsvis overvåking og forebygging/problemløsning av Listeria monocytogenes i kjøttproduksjon.

 

Fremtidens sunnhetsbrød

2016

Nofima-forskere har, basert på kunnskap om hvordan superkostfiberet beta-glukan fungerer, utviklet et brød som kan senke kolesterolet.

 

Kan revolusjonere norsk lakseeksport

2016

Bedøving, bløgging, sløying, utblødning, filetering, nedkjøling og pakking. Alt i løpet av 20 minutter.

 

Hva inneholder slam?

2016

Slam er en utfordring i oppdrettsnæringen, og det blir stadig mer av det. Men kan vi snu det til en ressurs? Eller i det minste håndtere det optimalt i fremtiden? Da må vi vite hva det inneholder.

 

Lavere kronekurs er godt nytt

2016

Den svakere kronekursen de siste årene har styrket den internasjonale konkurransekraften til sjømatindustrien i Norge.

 

Norsk forskning blir grønn industri

2016

Tålmodig kråkebolleforskning i Nofima kan ende opp som en japansk næringslivssuksess.

 

Robust, sulten og passe stor

2016

Den perfekte rensefisk skal ha robust helse, passe størrelse og stor appetitt på lakselus. Er det mulig?

 

Torsk holder lengre med CO2

2016

En genial liten pad som forsiktig slipper ut ekstra CO2, kan forlenge holdbarheten på en pakke fersk torsk med opptil fire dager.

 

Ja takk til hospitering

2016

Er det nyttig for en bedrift å ha en forsker i hospitering? Og har forskeren nytte av å lære mer om næringslivet? Klart ja til begge deler.

 

Nye fleksitarianerfavoritter

2016

Kjøttprodukter med opptil 50 prosent grønnsaker gir fleksitarianerne, altså de med et mer plantebasert kosthold, flere enkle menyvalg.

 

Hever nivået på europeisk oppdrett

2016

Et stort EU-prosjekt – FISHBOOST – koordinert av Nofima, skal løfte avl på europeiske oppdrettsarter til et nytt nivå. Kunnskapsutvekslingen løfter også norsk avlskompetanse.

 

Er matemballasjen trygg?

2016

At maten vi spiser er trygg, er en selvfølge. Men hva med emballasjen? I dag finnes det felles internasjonalt regelverk kun for plast.

 

Kornekstrudering og tarmflora

2016

Nofima-forskere har undersøkt hvordan tarmfloraen påvirkes av om fullkornet er ubehandlet eller ekstrudert.

 

Lager bærekraftbarometer

2016

Nofima og SINTEF samler nå tilgjengelige fakta om havbruksnæringen – både positive og negative – for å presentere næringens totale bærekraft.

 

Rekordhøy levendelagring

2016

Mengden levendelagret torsk her til lands øker stadig. I 2016 ble det landet rundt 6500 tonn.

 

Mindre sukker, salt og fett

2016

Ved å redusere sukker, salt og fett og samtidig beholde smak og konsistens i maten, kan Nofima være med på store løft for folkehelsa.

 

Kostendring mot kostbare flekker

2016

Oppdrettsnæringen taper årlig flere hundre millioner på grunn av mørke flekker i laksefilet. Magrere, proteinrikt fôr kan være en løsning.

 

Svømming for livet!

2016

Dødelighet etter utsett i sjø kan forebygges på settefiskstadiet. Her er to tiltak som settefiskprodusenter selv kan gjennomføre.

 

Dette eplet er for stygt!

2016

Ville du kjøpt eller spist et klemskadet eple? For å få ned matsvinnet må vi finne oss i å spise mat med noen skjønnhetsflekker.

 

Hjelper lokale bærprodusenter

2016

Duften av bringebær, blåbær og jordbær, vanilje, kanel og kardemomme sprer seg mens det putrer i kasseroller i Vegetabilhallen hos Nofima.

 

Fra innsikt til effekt

2016

Dette er en bok for og om innovasjon i norsk matproduksjon. Her finner du eksempler som viser hva innovasjon kan være i praksis.

 

Sameksistens langs kysten

2016

Kan fiskeri og havbruksnæring dele plassen?

 

Proteiner med potensial

2016

Mange aktører utnytter i dag restråstoff fra fiskeri, oppdrett og kjøttproduksjon, men det gir ofte lav økonomisk gevinst. Dette råstoffet har et større potensial. – I fremtiden snakker vi om dette so

 

Fant laksens pubertetsgen

2016

Nofima-forskere var med på å finne laksens pubertetsgen, et funn som fikk sin plass i tidsskriftet Nature. Nå ser forskerne potensialet for oppdrett.

 

Trygt omega-3-innhold i fôr?

2016

Omega-3 fra havet er ettertraktet blant folk og fisk. Men ressursen er i manko og oppdrettslaksen får mindre omega-3 i fôret enn før.

 

Slik kan de se inn i fisken

2016

Med sitt hyperspektrale kamera kan forskerne fortelle hva som befinner seg under torskeskinnet – uten å røre en kniv.

 

Leger sår med eggeskallhinner

2016

Å utvikle et kommersielt og rimelig sårhelingsprodukt basert på eggeskallmembran er et strålende eksempel på ny bruk av restråstoff.

 

Sør-Korea vil ha levende sjømat

2016

Levende norsk krabbe er populær, men konkurransen er tøff. Forskning gir verdifull innsikt til bedrifter som vil inn på det koreanske markedet.

 

Mikrobryggerier er blitt ny vekstnæring. På Lindheim Gård i Telemark går Eivin Eilertsen – sammen med Nofima - nye veier i bryggerikunsten.

Nye veier i bryggerikunsten

2015

Øl er blitt kult, mikrobryggerier ny vekstnæring. Nofima-forskere deltar i den spennende prosessen med å finne nye veier i bryggerikunsten.

 

Kjøtt er en god, naturlig kilde til vitamin K2, som forebygger benskjørhet. Bankekjøtt og indrefilet har mest av det gode vitaminet.

Bankekjøtt mot benskjørhet

2015

Indrefilet og bankekjøtt er god mat – ikke minst om man vil forebygge benskjørhet. …

 

Etterspørselen etter norsk klippfisk øker stadig i Angola. Med innsats og tilstedeværelse er det rom for økning i mulighetenes marked.

Mulighetenes klippfisk-marked

2015

Angola er et stadig viktigere marked for norsk klippfisk av sei - og utviklingen antyder økt etterspørsel. …

 

Nofima-forskerne forsøker å finne svaret på om det norske forvaltningsregimet rigget for havbruksvekst.

Effekter av rettslig rammeverk

2015

Er det norske forvaltningsregimet rigget for havbruksvekst? …

 

Forskerne Øystein Hermansen og Audun Iversen slår fast at lus og fôr er vesentlige årsaker til at det har blitt dyrere å produsere laks.

Dyrere å produsere laks

2015

Kostnadene i lakseoppdrett har økt markert de siste årene. Økt fôrpris og lus har det meste av skylda. …

 

Reduksjon av fangstskader og bedre håndtering av fisken kan gi betydelig løft i inntektene til fiskeindustrien.

Mye å hente på bedre håndtering

2015

Hvis all torskefangst var uten store skader, ville fiskeindustrien hvert år kunne få økte inntekter i hundremillionersklassen.

 

Seniorforsker John-Erik Haugen har utviklet en innendørs tørkeprosess som gir god kvalitet på tørrfisken og effektiv tørking - året rundt.

Kan produsere tørrfisk inne

2015

Ute tar det rundt fire måneder å produsere tørrfisk på hjell. Nå kan tørrfisk av høy kvalitet produseres innendørs – på under en måned. …

 

En lang rekke egenskaper og variabler ble testet for å se hva som gir minst væsketap.

Lave dryppetap for laks

2015

Fisk selges til kilopris. Men når den lagres mister fisken væske. Pengene drypper bokstavelig talt av fisken. …

 

Næringsnyttig fargemåling

2015

Lakseoppdrettere tar nå i bruk Photofish i kvalitetsanalyser. Nofima ønsker lykke til med verktøyet, som så dagens lys for 13 år siden.

 

Stort skritt i moderne avl

2015

Avlsmiljøene på Ås og næringsaktører har tatt laksens referansegenom i bruk for å lage nye og mer effektive seleksjonsverktøy.

 

Ph.D-stipendiat Ragnhild Svalheim har brukt Nofimas «trålsimulator» - svømmetunnelen - i forsøkene rundt kvalitet på nyfanget fisk.

Uthvilt torsk best

2015

Forbrukerne etterspør god nok torsk, industrien jakter nok torsk for etterspørselen. Nofima vil finne ut om torsken har det godt nok. …

 

Tjener mer på samme type fisk

2015

Mens Islands filetindustri anses som sterk og lønnsom, beskrives den norske med ord som krise, røde tall, konkurser og nedleggelser.

 

Hva er nok omega-3 for laksen?

2015

For å dekke vårt behov for marine omega-3 fettsyrer, kan vi spise minst 150 gram oppdrettslaks i uka. Men hvor lite kan laksen klare seg med?

 

Med sin høye kjøpekraft er Sør-Afrika et interessant marked for norsk lakseindustri. Her pakkes det laksefilet hos Checkers i Cape Town.

Laks fra nord populær i sør

2015

I Sør-Afrika har norsk laks en markedsandel på 90 prosent, og sørafrikanerne fremhever laksens norske opprinnelse.

 

Forbedringer basert på kunnskap

2015

FindIT er et unikt verktøy for å lagre og analysere produksjonsdata i oppdrettsanlegg: Forstå fortiden, styre nåtiden og forutse framtiden.

 

Samarbeid styrket PD-funn

2015

Nofima har i samarbeid med avlsselskapet SalmoBreed funnet genetiske markører for laksesykdommen PD. Disse resultatene er sterke.

 

Lær å smake selv

2015

Små og store matprodusenter kan nå ta i bruk en rask metode som hjelper dem å finne ut hvilke produkter som bør komme i salg.

 

Bedre fôrprosessering reduserer fôrtap

2015

Forskere har utviklet et prosesshjelpemiddel som har høy ernæringsverdi og gjør det lettere å fremstille fiskefôr med høy fysisk kvalitet.

 

Hva vi vet om brokkoli

2015

Hvor og hvordan får man den sunneste og mest velsmakende brokkolien? Og hvordan kan man bevare kvalitet etter høsting?

 

HSMB: Flere brikker på plass

2015

Sakte men sikkert legger forskerne puslespillet av kunnskap som best mulig skal forebygge sykdom hos laks.

 

Optimisme for marine arter

2015

Hardt og målrettet arbeid fører fram: Nofimas unike kompetansemiljø i Senter for marin akvakultur begynner å lykkes i oppdrett av marine arter.

 

Riktig fôr halverte dødeligheten

2015

Forskning under naturlig utbrudd av laksesykdommene PD og HSMB i oppdrettsanlegg, viser at dødeligheten kan halveres ved optimal bruk av fôr.

 

Har utviklet nitrogenmåler

2015

Nofima har vært med på å utvikle en helautomatisk sensor som måler nitrogenforbindelser i resirkulert vann i akvakultur.

 

Næring til deg og din tarmflora

2015

Du er bare ti prosent menneske. Resterende 90 prosent er bakterier i tarmen. De bidrar til å fordøye maten vi spiser og er viktig for helsa vår.

 

Sauer er ålreite – også på smak

2015

Du kan like godt lage får-i-kål av sauekjøtt som av lam. Mange vil ikke kjenne forskjell i smaken – og de fleste syns det smaker like godt.

 

Økologisk for storhusholdning

2015

Stortinget har fastsatt mål på 15 prosent økologisk produksjon og forbruk i 2020. Skal Norge nå målet, må norsk storhusholdning med.

 

Prima råd fra pølsemakeren

2015

Hadeland Viltslakteri og Ask er naboer på hver side av Randsfjorden. Begge lager kjøttvarer og priser seg lykkelig over Nofimas pølsemaker.

 

Folkehelse tatt på kornet

2015

Hos Nofima pågår flere forskningsprosjekter der målet er å utnytte de sunne komponentene i korn best mulig. Optifiber og OatMet er to slike.

 

Topp kvalitet på dagsorden

2015

Da Cermaq kom til Nofima på kurs, var det for å lære å sikre enda bedre at laksen holder høy kvalitet gjennom hele holdbarhetstiden.

 

Bakteriekontroll = økt kvalitet

2015

Nye pakkemetoder som hemmer bakterier, gjør at laksefilet kan holde seg spiselig lenger enn før.

 

Mobiliserer for snøkrabbe

2015

Snøkrabben antas å representere milliarder i eksportverdi. Nå mobiliserer Nofima bredden i sitt forskningsapparat for nykommeren.

 

Å produsere smolt i lukkede anlegg i en del av produksjonstiden kan redusere svinnet og andre utfordringer i oppdrettsnæringen (foto: Terje Aamodt/Nofima).

Mindre svinn med større smolt

2014

All oppdrettslaks kan overleve i fremtidens anlegg for postsmoltproduksjon. Nøkkelen er nøye kontroll med laksens miljø til den er stor.

 

– Vi trenger fl ere omega-3-kilder i laksefôret, sier forsker Katerina Kousoulaki som har forsket på algemel fra heterotrofe alger som en ingrediens i fôret. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / Nofima

Alger kan bli mat til laksen

2014

Algemel kan erstatte fiskeolje i fôr til liten laks, konkluderer Nofimaforskere.

 

– Vi studerer holdbarhet på klippfisk ved ulike lagringsbetingelser for å komme fram til en anbefalt holdbarhet, sier seniorforsker Grete Lorentzen.

Klippfisk og holdbarhet

2014

Klippfisk studeres under ulike lagringsbetingelser. Målet er å komme fram til en riktig anbefaling av holdbarhet.

 

Mindre salt i maten er noe av det viktigste vi kan gjrøe for å bedre folkehelsa. SALTO har lært matprodusentene hvordan.

Reduserer saltet i maten

2014

Krydderurter og mineralsalter er blant framtidas salterstattere. Matindustrien reduserer nå saltinnholdet i flere produkter.

 

Tredemøllen for fisk kalles «the flume» og står på Nofimas anlegg på Sunndalsøra.

Laks med bedre hjertehelse

2014

Forskere vil sortere og trene oppdrettslaks fra startfôring for å gjøre den mer robust til å tåle påkjenninger i sjø.

 

Dette er sluttproduktet med den nye metoden. Det kan blant annet brukes til biogass og jordforbedringsmiddel, samt som fôr til hundespann.

Ny metode dreper smittestoffer

2013

En ny behandlingsmetode for dødfisk fra oppdrettsnæringen gir redusert energiforbruk og produkter med flere bruksområder.

 

Pakkemetode avgjør stekefarge

2013

Kjøtt som har vært i kontakt med høyoksygen før steking utgjør en risiko med tanke på mattryggheten, fordi farge ikke kan brukes som stekemål.

 

Jakter på perfekte syltebær

2013

100 sorter jordbær og bringebær er testet for å se hvilke som er best til syltetøy. Bare noen få har kommet gjennom nåløyet.

 

Laks som ikke frister lus

2013

Noen laksefamilier får mindre lakselus enn andre. Målrettet avlsarbeid kan gi oppdrettslaks med høy motstandskraft mot lus.

 

Fiskehotell: Villfisk som lagres levende i merder i sjøen kan gi bedre kvalitet og gi mulighet for mer strategisk salg av fisk.

Håndbok i levendelagring

2013

En ny håndbok viser vei for alle som har planer om å starte med fangstbasert akvakultur.

 

Seniorforsker Jens Petter Wold skanner en ost i en NIR-skanner i laboratoriet.

Måler kvalitet, sparer penger

2012

Sensorer gjør det mulig å sortere råvarer automatisk og mer nøyaktig, slik at matindustrien kan øke effektiviteten.

 

Torstein Skåra setter inn en prøve i dampkammeret av testriggen. Kammeret lukkes og damp injiseres ovenfra i gitte tidsintervaller.

Listeria fjernes med vanndamp

2013

Uønskede bakterier på fiskeprodukter kan drepes ved å varme opp overflaten hurtig med vanndamp på 100 °C.

 

600.000 kroner til Nofima for å utvikle metoder for å avsløre fiskerikriminalitet. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Nofima

Store tap på variabel kvalitet

2013

Eksportverdien for norsk hvitfisk kunne vært betydelig høyere med bedre råvarekvalitet.

 

Laksen holdbar i 20 dager

2013

En spesialdesignet pakkemetode kalt Superfresh gjør at laksen kan holde seg fersk i inntil 20 dager.