Forsker Tor-Arne Krakeli gjør analyser i BioLab.
Forsker Tor-Arne Krakeli gjør analyser i BioLab. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen © Nofima

Prosjekter

Nofima er til enhver tid engasjert i flere hundre prosjekter, alt fra de langvarige med næringsrettet grunnforskning til kortere innovasjonsprosjekter der resultater settes ut i livet. Her presenterer vi et lite utvalg. Har du behov for Nofimas kompetanse? Ta kontakt.

 

 

EpleHandling

Prosjektet Eple-Handling vil fremja samarbeid i heile verdikjeda, med fokus på å redusera omfanget av fysiologiske skadar og ròte.

1. juni 2020 – 31. mai 2024

Forsker: Hanne Larsen

Finansiør: FJM - Forskingsmidlene for jordbruk og matindustri

FruktKlima

I dette prosjektet står kompetanseoverføring til fruktlagrene sentralt, for at de skal kunne utnytte og implementere resultatene for optimalisert lagerstyring og kontroll.

1. oktober 2020 – 30. september 2024

Forsker: Hanne Larsen

Finansiør: Norges forskningsråd

Strategisk satsning

FutureFoodControl

Målet med dette strategiske programmet er økt kunnskap for trygg mat, redusert matsvinn og bærekraftige emballeringssystemer.

1. januar 2021 – 31. desember 2024

Forsker: Cathrine Finne Kure

Finansiør: FFL - Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter

HoldbarSjekken

Målet med prosjektet er å utvikle et testsystem for valg av riktig emballasje til frukter, bær og grønnsaker.

1. januar 2020 – 31. mars 2022

Forsker: Hanne Larsen

Finansiør: FJM - Forskingsmidlene for jordbruk og matindustri

MycoSafeBread

Hovedmålet i prosjektet er å optimalisere brødprodukter som er skreddersydd for små barn, med et minimum av soppgiften DON, og samtidig oppfylle anbefalingene for fiber og næringssammensetning.

1. juli 2020 – 30. juni 2023

Forsker: Ida Rud

Finansiør: Norges forskningsråd

Nano Functional Packaging

Det overordnede målet med dette prosjektet er å tilby nye løsninger for to av de store samfunnsutfordringene vi står overfor i dag; plastavfall (fra matemballasje) og matsvinn.

1. juli 2020 – 30. juni 2024

Forsker: Jawad Sarfraz

Finansiør: Norges forskningsråd

NORSKVegetar

Dagens plantebaserte matvarer er i liten grad basert på norske råvarer. I dette prosjektet skal man utvikle helnorske vegetarprodukter basert på norske råvarer og ingredienser.

1. oktober 2020 – 30. september 2023

Forsker: Grethe Iren Andersen Borge

Finansiør: FJM - Forskingsmidlene for jordbruk og matindustri

Optisalm

Dette prosjektet vil følge opp laksenæringens innsats og utfordringer knyttet til produksjon av røkte lakseprodukter med mindre salt.

1. januar 2020 – 30. juni 2021

Forsker: Even Heir

Finansiør: FHF - Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering

PacKnoPlast

Dette prosjektet skal bidra til å begrense bruken av plast, ved kun å bruke plast der andre materialer fungerer dårligere med tanke på miljø og bevaring av matkvalitet.

1. april 2019 – 30. juni 2022

Forsker: Marit Kvalvåg Pettersen

Finansiør: Norges forskningsråd

Strategisk satsning

PackTech

PackTech har som mål å utvikle neste generasjons emballasjeløsning. Prosjektet er en intern satsing.

1. august 2019 – 31. juli 2021

Forsker: Marit Kvalvåg Pettersen

Finansiør: Nofima

PathoSeq

«PathoSeq» har som målsetning at bedrifter i norsk matindustri blir forberedt på å håndtere utfordringer og utnytte fordelene ved moderne DNA sekvenserings-teknologi for overvåkning og …

1. april 2019 – 31. mars 2023

Forsker: Annette Fagerlund

Finansiør: Norges forskningsråd

Phagepowder

Prosjektet tar sikte på å sikre mattrygghet via bakteriofager ("fager"); som er de naturlige biologiske bekjempelsesmidlene mot bakterier.

1. oktober 2020 – 30. september 2023

Forsker: Askild Lorentz Holck

RECY-FOOD-PACK

Prosjektets mål er å sikre mattrygghet og kvalitet, og samtidig utvikle innovative plastemballasjesystemer som kan bidra til økt bruk av resirkulert plast.

1. april 2021 – 31. desember 2023

Forsker: Marit Kvalvåg Pettersen

Finansiør: FJM - Forskingsmidlene for jordbruk og matindustri

ReducePack

Målet med prosjektet er å redusere plastbruken, og sørge for mer gjenvinnbare materialer i matemballasje. Samtidig er det viktig å sikre at maten beholder kvaliteten og holdbarheten.

1. mai 2019 – 30. april 2022

Forsker: Marit Kvalvåg Pettersen

Finansiør: Norges forskningsråd

SafeConsume

Det overordnede målet med dette store EU-prosjektet er å redusere helsebelastningene fra matbårne sykdomsfremkallende bakterier. For å nå dette målet trenger forskere, myndigheter, markedsaktører …

1. mai 2017 – 30. april 2022

Forsker: Solveig Langsrud

Finansiør: EU - Horisont 2020

TREMM

Målet med dette prosjektet er å analysere migrasjon fra blant annet laminater, emballasje med trykkfarger og emballasje for oppvarming.

1. juli 2018 – 31. desember 2019

Forsker: Isabell Urdahl Lien

Finansiør: Norges forskningsråd