Forsker Tor-Arne Krakeli gjør analyser i BioLab.
Forsker Tor-Arne Krakeli gjør analyser i BioLab. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen © Nofima

Prosjekter

Nofima er til enhver tid engasjert i flere hundre prosjekter, alt fra de langvarige med næringsrettet grunnforskning til kortere innovasjonsprosjekter der resultater settes ut i livet. Her presenterer vi et lite utvalg. Har du behov for Nofimas kompetanse? Ta kontakt.

 

 

EpleHandling

Prosjektet Eple-Handling vil fremja samarbeid i heile verdikjeda, med fokus på å redusera omfanget av fysiologiske skadar og ròte.

1. juni 2020 – 31. mai 2024

Forsker: Hanne Larsen

Finansiør: FJM - Forskingsmidlene for jordbruk og matindustri

FruktKlima

I dette prosjektet står kompetanseoverføring til fruktlagrene sentralt, for at de skal kunne utnytte og implementere resultatene for optimalisert lagerstyring og kontroll.

1. oktober 2020 – 30. september 2024

Forsker: Hanne Larsen

Finansiør: Norges forskningsråd

Strategisk satsning

FutureFoodControl

Målet med dette strategiske programmet er økt kunnskap for trygg mat, redusert matsvinn og bærekraftige emballeringssystemer.

1. januar 2021 – 31. desember 2024

Forsker: Cathrine Finne Kure

Finansiør: FFL - Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter

HoldbarSjekken

Målet med prosjektet er å utvikle et testsystem for valg av riktig emballasje til frukter, bær og grønnsaker.

1. januar 2020 – 31. mars 2022

Forsker: Hanne Larsen

Finansiør: FJM - Forskingsmidlene for jordbruk og matindustri

MycoSafeBread

Hovedmålet i prosjektet er å optimalisere brødprodukter som er skreddersydd for små barn, med et minimum av soppgiften DON, og samtidig oppfylle anbefalingene for fiber og næringssammensetning.

1. juli 2020 – 30. juni 2023

Forsker: Ida Rud

Finansiør: Norges forskningsråd

Nano Functional Packaging

Det overordnede målet med dette prosjektet er å tilby nye løsninger for to av de store samfunnsutfordringene vi står overfor i dag; plastavfall (fra matemballasje) og matsvinn.

1. juli 2020 – 30. juni 2024

Forsker: Jawad Sarfraz

Finansiør: Norges forskningsråd

NORSKVegetar

Dagens plantebaserte matvarer er i liten grad basert på norske råvarer. I dette prosjektet skal man utvikle helnorske vegetarprodukter basert på norske råvarer og ingredienser.

1. oktober 2020 – 30. september 2023

Forsker: Grethe Iren Andersen Borge

Finansiør: FJM - Forskingsmidlene for jordbruk og matindustri

PacKnoPlast

Dette prosjektet skal bidra til å begrense bruken av plast, ved kun å bruke plast der andre materialer fungerer dårligere med tanke på miljø og bevaring av matkvalitet.

1. april 2019 – 30. juni 2022

Forsker: Marit Kvalvåg Pettersen

Finansiør: Norges forskningsråd

Strategisk satsning

PackTech

PackTech har som mål å utvikle neste generasjons emballasjeløsning. Prosjektet er en intern satsing.

1. august 2019 – 31. juli 2021

Forsker: Marit Kvalvåg Pettersen

Finansiør: Nofima

PathoSeq

«PathoSeq» har som målsetning at bedrifter i norsk matindustri blir forberedt på å håndtere utfordringer og utnytte fordelene ved moderne DNA sekvenserings-teknologi for overvåkning og …

1. april 2019 – 31. mars 2023

Forsker: Annette Fagerlund

Finansiør: Norges forskningsråd

Phagepowder

Prosjektet tar sikte på å sikre mattrygghet via bakteriofager ("fager"); som er de naturlige biologiske bekjempelsesmidlene mot bakterier.

1. oktober 2020 – 30. september 2023

Forsker: Askild Lorentz Holck

Strategisk satsning

Precision

Hovedmålet med det strategiske programmet Precision Food Production er bidra til bærekraftig matproduksjon ved utvikling av nye bioteknologiske prosesser, smarte sensorer og dataanalytiske metoder.

1. januar 2021 – 31. desember 2025

Forsker: Jens Petter Wold

Finansiør: FFL - Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter

RECY-FOOD-PACK

Prosjektets mål er å sikre mattrygghet og kvalitet, og samtidig utvikle innovative plastemballasjesystemer som kan bidra til økt bruk av resirkulert plast.

1. april 2021 – 31. desember 2023

Forsker: Marit Kvalvåg Pettersen

Finansiør: FJM - Forskingsmidlene for jordbruk og matindustri

ReducePack

Målet med prosjektet er å redusere plastbruken, og sørge for mer gjenvinnbare materialer i matemballasje. Samtidig er det viktig å sikre at maten beholder kvaliteten og holdbarheten.

1. mai 2019 – 30. april 2022

Forsker: Marit Kvalvåg Pettersen

Finansiør: Norges forskningsråd

SafeConsume

Det overordnede målet med dette store EU-prosjektet er å redusere helsebelastningene fra matbårne sykdomsfremkallende bakterier. For å nå dette målet trenger forskere, myndigheter, markedsaktører …

1. mai 2017 – 30. april 2022

Forsker: Solveig Langsrud

Finansiør: EU - Horisont 2020

TREMM

Målet med dette prosjektet er å analysere migrasjon fra blant annet laminater, emballasje med trykkfarger og emballasje for oppvarming.

1. juli 2018 – 31. desember 2019

Forsker: Isabell Urdahl Lien

Finansiør: Norges forskningsråd