I prosjektet skal vi identifisere og validere gener for resistens mot CMS (kardiomyopati-syndrom) i atlantisk laks ved hjelp av genredigering.

Sist oppdatert

Les på engelsk

Start

01. mar 2020

Slutt

28. feb 2023

Finansiert av

Norges forskningsråd

Samarbeid

Norwegian University of Life Sciences (NMBU), OsloMet, Fridtjof Nansen Institute (FNI), The Arctic University of Norway (UIT), Walter+Eliza Hall Institute of Medical Research (WEHI)

Kardiomyopati-syndrom (CMS) er en sykdom som reduserer velferden til oppdrettslaks i Norge og forårsaker økonomiske tap.

Genredigering er en ny teknologi som har potensial for å forbedre avl for produksjonseffektivitet og sykdomsresistens. Bruk av genredigering for å forbedre CMS-resistens vil trolig være svært gunstig for lakseoppdrett.

Våre tidligere studier har lokalisert områder i genomet som inneholder gener som påvirker CMS-resistens. Dette prosjektet vil identifisere kandidatgener og og validere deres funksjon i laboratoriedyrkede hjerteceller og i fisk.

Prosjektet vil også utvikle og vurdere effektiviteten av avlsstrategier som benytter genredigering for å lage CMS-resistent laks, samt utforme og vurdere potensialet i ordning som tar sikte på å levere genredigerte yngel til leverandører.

De etiske, sosiale og juridiske konsekvensene av å utvikle CMS-resistent laks ved bruk av genredigering vil bli undersøkt. Aktiv ansvarlig forskning og innovasjon(RRI)-prosesser for genredigering vil bli fremmet med interessenter.

Prosjektet vil skape en kunnskapsbase og et eksempel for næringen om sykdomsbehandling ved hjelp av moderne genredigering; dette vil i stor grad forbedre bioøkonomien og bærekraften i produksjonen av atlantisk laks.

Publikasjoner