Forsker Tor-Arne Krakeli gjør analyser i BioLab.
Forsker Tor-Arne Krakeli gjør analyser i BioLab. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen © Nofima

Prosjekter

Nofima er til enhver tid engasjert i flere hundre prosjekter, alt fra de langvarige med næringsrettet grunnforskning til kortere innovasjonsprosjekter der resultater settes ut i livet. Her presenterer vi et lite utvalg. Har du behov for Nofimas kompetanse? Ta kontakt.

 

 

Strategisk satsning

BALANCE

I BALANCE vil vi øke den grunnleggende forståelsen av hvordan næringsstoffer i fôret, i samspill med genetisk bakgrunn, påvirker forekomst av metabolsk induserte helse og kvalitetsproblemer …

1. januar 2017 – 31. desember 2019

Forsker: Bente Ruyter

Finansiør: Norges forskningsråd

Strategisk satsning

CtrlAQUA

CtrlAQUA er et senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) som skal legge grunnlag for utviklingen av fremtidens lukkede oppdrettskonsepter. Med større kontroll over produksjonsprosessen vil …

1. april 2015 – 31. mars 2023

Forsker: Åsa Maria O. Espmark

Finansiør: Norges forskningsråd

Strategisk satsning

FarmWELL

Helsen og velferden til oppdrettede og villfangede akvatiske dyr blir stadig viktigere for dagens og fremtidens akvakultur. Vi må forbedre vår forståelse av dyrenes helse- og velferdsstatus …

1. januar 2018 – 31. desember 2020

Forsker: Jelena Kolarevic

Finansiør: Nofima

Strategisk satsning

FeedMod

Fiskens vekst og helse påvirkes i stor grad av prosesser som skjer i mage-/tarmsystemet. Dette inkluderer appetittregulering, spalting og opptak av næringsstoffer, barrierevevets sammensetning …

1. januar 2017 – 31. desember 2019

Forsker: Andre Sture Bogevik

Finansiør: Norges forskningsråd

Strategisk satsning

FoodMicro-Pack

Det strategiske programmet FoodMicro-Pack skal bidra med ny kunnskap for produksjon og frambud av trygg og holdbar mat, optimale emballeringsløsninger og redusert matsvinn.

1. januar 2017 – 31. desember 2020

Forsker: Cathrine Finne Kure

Finansiør: FFL - Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter

Strategisk satsning

FoodSMaCK

En målsetting for norsk matindustri er lønnsom produksjon av bærekraftig og sunn mat som appellerer til forbrukerne. FoodSMaCK er et tverrfaglig forskningsprogram som adresserer disse behovene.

1. januar 2017 – 31. desember 2020

Forsker: Jens Petter Wold

Finansiør: FFL - Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter

Strategisk satsning

Fresk

Med denne satsingen vil Nofima skaffe ny kunnskap om hvordan man bør fryse, lagre og tine fisk på en optimal måte.

1. januar 2017 – 31. desember 2019

Forskere: Svein Kristian Stormo, Torstein Skåra

Finansiør: Nofima

Strategisk satsning

FutureFish

Et overordnet mål for havbruksnæringen er å produsere robust fisk på en miljømessig forsvarlig måte.

1. januar 2017 – 31. desember 2019

Forsker: Celeste Jacq

Finansiør: Nofima

Strategisk satsning

InnoFood

Hovedmål med dette forskningsprogrammet er å bidra til økt og bærekraftig vekst i næringsmiddelindustrien gjennom økt innovasjonsevne i verdikjeden for mat.

1. januar 2017 – 31. desember 2020

Forsker: Antje Gonera

Finansiør: FFL - Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter

Strategisk satsning

Netthandel av sjømat

Hvilke muligheter og utfordringer gir netthandel norske sjømatbedrifter, og hvilke krav stilles til produktene som selges via netthandel? …

1. januar 2019 – 31. desember 2021

Forsker: Ingelinn Eskildsen Pleym

Finansiør: Nofima

Strategisk satsning

Peptek

Med bruk av moderne, forskningsbasert prosessteknologi og prosesskunnskap kan ubrukt eller gjenværende biomasse – i dag best kjent som restråstoff - bli til nye markedsrettede produkter.

1. januar 2016 – 31. desember 2019

Forskere: Ragnhild Dragøy Whitaker, Nils Kristian Afseth

Finansiør: Nofima

Strategisk satsning

Predictive

I Predictive retter vi kunnskapen vår mot noen av de største helserelaterte utfordringene som forventes å øke i oppdrettsnæringen i nær fremtid.

1. januar 2018 – 31. desember 2020

Forsker: Elisabeth Ytteborg

Finansiør: Norges forskningsråd

Strategisk satsning

PROGRESS

PROGRESS er et strategisk instituttprosjekt som vil øke vår forståelse av hvordan epigenetisk programmering kan bidra til å skape en robust oppdrettslaks.

1. januar 2017 – 31. desember 2019

Forsker: Erik Burgerhout

Finansiør: Nofima

Strategisk satsning

Sameksistens

I prosjektet skal forskerne skaffe ny, tverrfaglig kunnskap om hvordan marine næringer kan leve godt sammen langs kysten, og utvikle metoder og modeller for sameksistens.

1. januar 2019 – 31. desember 2021

Forsker: Kine Mari Karlsen

Finansiør: Nofima

Strategisk satsning

Spectec

Satsingens mål er å samordne, videreutvikle og profilere Nofimas kompetanse innen hurtige og ikke-destruktive målinger for prosessoptimering.

9. februar 2017 – 1. mars 2020

Forskere: Jens Petter Wold, Karsten Heia

Finansiør: Nofima

Strategisk satsning

SunnMat

Målet med dette strategiske forskningsprogrammet er å bidra til økt innovasjon og bærekraftig utvikling i norsk matindustri gjennom optimal utnyttelse av råvarer med fokus på helsefortrinn, …

1. januar 2017 – 31. desember 2020

Forsker: Diana Lindberg

Finansiør: FFL - Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter

Strategisk satsning

TastyKelp

I prosjektet skal forskerne blant annet studere komponenter i makroalger som kan brukes som ingredienser i matindustrien, og undersøke effekten av prosessteknologi på innholdet av potensielt …

2. januar 2019 – 31. desember 2021

Forsker: Dagbjørn Skipnes

Finansiør: Nofima

Strategisk satsning

VårMat

Vi vil at alle skal kunne spise god og sunn mat – uansett hvilken situasjon man er i.

1. januar 2018 – 1. januar 2021

Forskere: Øydis Ueland, Guro Helgesdotter Rognså

Finansiør: Nofima