Forsker Tor-Arne Krakeli gjør analyser i BioLab.
Forsker Tor-Arne Krakeli gjør analyser i BioLab. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen © Nofima

Prosjekter

Nofima er til enhver tid engasjert i flere hundre prosjekter, alt fra de langvarige med næringsrettet grunnforskning til kortere innovasjonsprosjekter der resultater settes ut i livet. Her presenterer vi et lite utvalg. Har du behov for Nofimas kompetanse? Ta kontakt.

 

 

Strategisk satsning

BALANCE

I BALANCE vil vi øke den grunnleggende forståelsen av hvordan næringsstoffer i fôret, i samspill med genetisk bakgrunn, påvirker forekomst av metabolsk induserte helse og kvalitetsproblemer …

1. januar 2017 – 31. desember 2020

Forsker: Bente Ruyter

Finansiør: Norges forskningsråd

Strategisk satsning

CtrlAQUA

CtrlAQUA er et senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) som skal legge grunnlag for utviklingen av fremtidens lukkede oppdrettskonsepter. Med større kontroll over produksjonsprosessen vil …

1. april 2015 – 31. mars 2023

Forsker: Åsa Maria O. Espmark

Finansiør: Norges forskningsråd

EthiCatch

I dette prosjektet skal vi kartlegge hvordan bruk av ulike kommersielle fiskeredskaper påvirker fiskens fysiologi og dødelighet, og derved fiskens velferd og kvalitet. Vi skal også undersøke …

1. januar 2020 – 20. desember 2022

Forskere: Silje Kristoffersen, Geir Sogn-Grundvåg

Finansiør: Norges forskningsråd

FAIRCoast

FAIRCoast-prosjektet har som mål å bidra til en mer helhetlig forvaltning av kystsonen i Norge.

1. januar 2019 – 31. desember 2022

Forsker: Ingrid Kvalvik

Finansiør: Norges forskningsråd

FoodProFuture

Hovedmålet for dette prosjektet er å utvikle en kunnskapsplattform for optimal produksjon og utnyttelse av norske proteinrike vekster. Slik at de kan utgjøre råvarene i gode, helseriktige …

1. mars 2017 – 28. april 2021

Forsker: Svein Halvor Knutsen

Finansiør: Norges forskningsråd

FuturePack

«FuturePack» skal utvikle ny kompetanse og teknologi for produksjon og gjenvinning av både fossile og biobaserte råvarer til produksjon av mer bærekraftig plastemballasje. Det handler om …

21. mars 2017 – 31. desember 2020

Forsker: Marit Kvalvåg Pettersen

Finansiør: Norges forskningsråd

GrowPro

I dette prosjektet vil vi utvikle nyskapende teknologi for å produsere muskelproteiner til mat på en ny og miljøvennlig måte, ved hjelp av bioreaktorer i stedet for tradisjonelle husdyr.

1. april 2018 – 31. mars 2022

Forsker: Sissel Rønning

Finansiør: Norges forskningsråd

H2Salar

I prosjektet H2Salar har vi mål om å forstå risikoen og virkningene H2S har på fysiologien til atlantisk laks i RAS-anlegg.

1. april 2020 – 31. mars 2024

Forsker: Carlo C. Lazado

Finansiør: Norges forskningsråd

Innotørk

Med bedre tørkemetoder og god kunnskapsformidling vil forskningen bidra til at flere nye og næringsrike tørkede matprodukter blir tilgjengelige for nordmenn.

1. februar 2019 – 1. februar 2022

Forsker: Jan Thomas Rosnes

Finansiør: Norges forskningsråd

iNOBox

Hovedmålet med iNOBox er å skape en effektiv, lønnsom og bærekraftig matproduksjon som sikrer trygg og næringsrik mat av høy kvalitet.

1. april 2018 – 31. mars 2022

Forsker: Estefanía Noriega Fernández

Finansiør: Norges forskningsråd

MycoSafeBread

Hovedmålet i prosjektet er å optimalisere brødprodukter som er skreddersydd for små barn, med et minimum av soppgiften DON, og samtidig oppfylle anbefalingene for fiber og næringssammensetning.

1. juli 2020 – 30. juni 2023

Forsker: Ida Rud

Finansiør: Norges forskningsråd

Notably

I Notably vil vi utvikle en ny teknologisk løsning der prosesseringen av restråstoff fra torsk og kylling skjer i flere ulike trinn, slik at komponentene som utvinnes fra restråstoffet mer verdifulle.

1. juni 2018 – 31. mai 2022

Forsker: Nils Kristian Afseth

Finansiør: Norges forskningsråd

OPTIEgg

Prosjektet vektlegger optimal utnyttelse av hele egget som råvare inn mot matindustrien, samt betydningen egg og eggprodukter kan ha inn mot folkehelsa.

1. mai 2018 – 30. april 2021

Forsker: Mona Elisabeth Pedersen

Finansiør: Norges forskningsråd

PacKnoPlast

Dette prosjektet skal bidra til å begrense bruken av plast, ved kun å bruke plast der andre materialer fungerer dårligere med tanke på miljø og bevaring av matkvalitet.

1. april 2019 – 30. juni 2022

Forsker: Marit Kvalvåg Pettersen

Finansiør: Norges forskningsråd

PathoSeq

«PathoSeq» har som målsetning at bedrifter i norsk matindustri blir forberedt på å håndtere utfordringer og utnytte fordelene ved moderne DNA sekvenserings-teknologi for overvåkning og …

1. april 2019 – 31. mars 2023

Forsker: Annette Fagerlund

Finansiør: Norges forskningsråd

PepFishing

I restråstoff fra melk og kylling finnes det stoffer med gunstige helseeffekter. Målet med PepFishing er å utvikle teknologi som gjør det mulig å finne frem til helsegunstige peptider.

1. juli 2018 – 7. september 2020

Forsker: Sileshi Gizachew Wubshet

Finansiør: Norges forskningsråd

Strategisk satsning

Predictive

I Predictive retter vi kunnskapen vår mot noen av de største helserelaterte utfordringene som forventes å øke i oppdrettsnæringen i nær fremtid.

1. januar 2018 – 31. desember 2020

Forsker: Elisabeth Ytteborg

Finansiør: Norges forskningsråd

Qualidiff

Kan vi øke verdien på laks ved å fremheve laksens kvalitet på ulike måter? Dette spørsmålet er utgangspunktet for prosjektet.

1. mars 2018 – 28. februar 2022

Forsker: Geir Sogn-Grundvåg

Finansiør: Norges forskningsråd