Forsker Tor-Arne Krakeli gjør analyser i BioLab.
Forsker Tor-Arne Krakeli gjør analyser i BioLab. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen © Nofima

Prosjekter

Nofima er til enhver tid engasjert i flere hundre prosjekter, alt fra de langvarige med næringsrettet grunnforskning til kortere innovasjonsprosjekter der resultater settes ut i livet. Her presenterer vi et lite utvalg. Har du behov for Nofimas kompetanse? Ta kontakt.

 

 

Bærekraftig etterbruk av oppdrettet rognkjeks

Målet med prosjektet er å bidra med nødvendig kunnskap for en bærekraftig utnyttelse av oppdrettet rognkjeks.

1. april 2020 – 1. april 2023

Forsker: Gøril Voldnes

Finansiør: Norges forskningsråd

CMSEdit

I prosjektet skal man identifisere og validere gener for CMS-resistens i atlantisk laks ved hjelp av genredigering.

1. mars 2020 – 28. februar 2023

Forsker: Binyam Sime Dagnachew

Finansiør: Norges forskningsråd

Strategisk satsning

CtrlAQUA

CtrlAQUA er et senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) som skal legge grunnlag for utviklingen av fremtidens lukkede oppdrettskonsepter. Med større kontroll over produksjonsprosessen vil …

1. april 2015 – 31. mars 2023

Forskere: Åsa Maria O. Espmark, Kasper Thøring Juul-Dam

Finansiør: Norges forskningsråd

Strategisk satsning

Digital Food Quality

DigiFoods er et senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) som skal utvikle smarte optiske sensorer for måling og digitalisering av matkvaliteten direkte på produksjonslinja, gjennom verdikjeden.

1. november 2020 – 31. oktober 2028

Forskere: Jens Petter Wold, Stine Thøring Juul-Dam

Finansiør: Norges forskningsråd

EthiCatch

I dette prosjektet skal vi kartlegge hvordan bruk av ulike kommersielle fiskeredskaper påvirker fiskens fysiologi og dødelighet, og derved fiskens velferd og kvalitet. Vi skal også undersøke …

1. januar 2020 – 20. desember 2022

Forskere: Silje Kristoffersen, Geir Sogn-Grundvåg

Finansiør: Norges forskningsråd

FAIRCoast

FAIRCoast-prosjektet har som mål å bidra til en mer helhetlig forvaltning av kystsonen i Norge.

1. januar 2019 – 31. desember 2022

Forsker: Ingrid Kvalvik

Finansiør: Norges forskningsråd

FoodProFuture

Hovedmålet for dette prosjektet er å utvikle en kunnskapsplattform for optimal produksjon og utnyttelse av norske proteinrike vekster. Slik at de kan utgjøre råvarene i gode, helseriktige …

1. mars 2017 – 28. april 2021

Forsker: Svein Halvor Knutsen

Finansiør: Norges forskningsråd

FruktKlima

I dette prosjektet står kompetanseoverføring til fruktlagrene sentralt, for at de skal kunne utnytte og implementere resultatene for optimalisert lagerstyring og kontroll.

1. oktober 2020 – 30. september 2024

Forsker: Hanne Larsen

Finansiør: Norges forskningsråd

GrowPro

I dette prosjektet vil vi utvikle nyskapende teknologi for å produsere muskelproteiner til mat på en ny og miljøvennlig måte, ved hjelp av bioreaktorer i stedet for tradisjonelle husdyr.

1. april 2018 – 31. mars 2022

Forsker: Sissel Rønning

Finansiør: Norges forskningsråd

H2Salar

I prosjektet H2Salar har vi mål om å forstå risikoen og virkningene H2S har på fysiologien til atlantisk laks i RAS-anlegg.

1. april 2020 – 31. mars 2024

Forsker: Carlo C. Lazado

Finansiør: Norges forskningsråd

HydroProt

Hensikten med prosjektet er å utvikle proteinhydrolysat av restråstoff fra kylling.

1. juli 2017 – 30. juni 2021

Forskere: Diana Lindberg, Mari Øvrum Gaarder

Finansiør: Norges forskningsråd

Innotørk

Med bedre tørkemetoder og god kunnskapsformidling vil forskningen bidra til at flere nye og næringsrike tørkede matprodukter blir tilgjengelige for nordmenn.

1. februar 2019 – 1. februar 2022

Forsker: Jan Thomas Rosnes

Finansiør: Norges forskningsråd

iNOBox

Hovedmålet med iNOBox er å skape en effektiv, lønnsom og bærekraftig matproduksjon som sikrer trygg og næringsrik mat av høy kvalitet.

1. april 2018 – 31. mars 2022

Forsker: Tone Mari Rode

Finansiør: Norges forskningsråd

JustFish

Målet med prosjektet er å bidra til metoder og teknologier som kan forbedre fiskeriressurs-kontrollen for å redusere omfanget av kriminalitet.

1. februar 2021 – 31. desember 2024

Forsker: Ingrid Kvalvik

Finansiør: Norges forskningsråd

MycoSafeBread

Hovedmålet i prosjektet er å optimalisere brødprodukter som er skreddersydd for små barn, med et minimum av soppgiften DON, og samtidig oppfylle anbefalingene for fiber og næringssammensetning.

1. juli 2020 – 30. juni 2023

Forsker: Ida Rud

Finansiør: Norges forskningsråd

Nano Functional Packaging

Det overordnede målet med dette prosjektet er å tilby nye løsninger for to av de store samfunnsutfordringene vi står overfor i dag; plastavfall (fra matemballasje) og matsvinn.

1. juli 2020 – 30. juni 2024

Forsker: Jawad Sarfraz

Finansiør: Norges forskningsråd

Notably

I Notably vil vi utvikle en ny teknologisk løsning der prosesseringen av restråstoff fra torsk og kylling skjer i flere ulike trinn, slik at komponentene som utvinnes fra restråstoffet mer verdifulle.

1. juni 2018 – 31. mai 2022

Forsker: Nils Kristian Afseth

Finansiør: Norges forskningsråd

OPTIEgg

Prosjektet vektlegger optimal utnyttelse av hele egget som råvare inn mot matindustrien, samt betydningen egg og eggprodukter kan ha inn mot folkehelsa.

1. mai 2018 – 30. april 2021

Forsker: Mona Elisabeth Pedersen

Finansiør: Norges forskningsråd