– Verdens fremste på tverrfaglig krabbeforskning
Nofima har verdens fremste tverrfaglige miljø for forskning på delikatessen som skal være spydspiss for eksport av norsk sjømat: Krabbe.
– Vi følger både kongekrabben og snøkrabben fra fangstfeltet til verdensmarkedet, og har et unikt nettverk med samarbeidspartnere, sier Sten Siikavuopio.
– Nofimas forskning har fokus på mest mulig verdi av ressursen konge- og snøkrabbe utgjør, framholder Grete Lorentzen.
Begge er seniorforskere i Nofima og sentrale i det omfattende og brede forskningsarbeidet som skjer på de to forholdsvis nye marine artene i norske farvann.
I henhold til Norsk sjømatråds overordnede strategi skal skalldyr være en spydspiss for sjømat fra Norge, og bidra til å posisjonere Norge som verdens beste sjømatnasjon globalt. I 2018 ble det eksportert kongekrabbe og snøkrabbe for 740 millioner kroner. Ingenting tyder på at eksportverdien kommer til å synke.
En smakebit
For å vise bredden i krabbeforskningen mest mulig effektivt, må vi fatte oss i korthet på hvert tema, men her er altså en «smakebit» av hvordan forskerne i Nofima forholder seg til den verdifulle delikatessen – og hvorfor:
• Fangst: 70 prosent av kongekrabben som fiskes på norske felt eksporteres levende til verdensmarkedet – hovedsakelig EU, USA og Asia. Sammen med fiskerne jobbes det med utvikling av skånsomme fangstmetoder – for å få mindre skadet fangst og bedre dyrevelferd. Det er laget systemer for velferdsscore, som viser hva krabbene har vært utsatt for, og hvordan den klarer seg under fangst og transport.
• Levendelagring og -transport: Hvordan holde krabben levende etter fangst? Og hvordan ivareta dyrevelferd samtidig som krabben skal transporteres med både bil og fly? Stikkord er vannkvalitet, temperatur, fôrtilgang, lys, og plass.
• Marked: Krabbe er et relativt nytt produkt for norske produsenter, men ikke for det internasjonale markedet. Snø- og kongekrabbe er spesielt populære i markeder langt unna Norge – både fysisk og kulturelt. Hvilke markedsmuligheter og krav er der? Hvordan kan man posisjonere og differensiere norsk krabbe ovenfor internasjonale kjøpere for å skape både økt verdi og forutsigbarhet?
Raskt og nøyaktig
• Prosessering: Kvalitet er stikkordet for all behandling av krabbe – også prosessering. Vi har undersøkt hvordan ulike trinn i prosessen; varmebehandling, høytrykk, pakking, frysing og tining påvirker produktet. Målet er å finne kombinasjoner av prosessering som gir et produkt med optimale lukt-, smak- og tekstur-egenskaper.
• Kjøttfyldemåling: Å undersøke kjøttfylde i krabbelegger har mye å si for sortering av fangst og prisfastsetting. Å gjøre det manuelt på levende dyr, er både tidkrevende og unøyaktig. Nofima er, i samarbeid med industrien, i ferd med å utvikle et måleinstrument som ved hjelp av nærinfrarødt lys kan måle kjøttfylde i krabbelegger raskt og nøyaktig uten å skade det levende dyret.
• Fôr: Ved Fôrteknologisenteret hos Nofima i Bergen, har vi gjennom år med utprøving utviklet et tørrfôr til skalldyr. I tillegg til å ha de rette ernæringsmessige egenskapene må fôret også være av svært høy teknisk kvalitet for å redusere fôrspill. Til sammenlikning med fôr til laksefisk som skal spises umiddelbar,t må fôr til skalldyr være stabilt i vann over lengre tid uten å smuldre opp og må tåle å bli tygget på. Å produsere en slik fôrpellet, som både har høy vannstabilitet, riktig tekstur og gode synkeegenskaper er svært krevende.
• Genetikk: Både kongekrabbe og snøkrabbe skifter skall flere ganger i løpet av vekstperioden. Kvaliteten på kjøttet endres dramatisk i perioden rett før skallskiftet. Derfor er det viktig for produsentene å kunne vite hvor i forløpet rundt skallskiftet krabbene er. Forskerne har funnet Y-organet og Halloween-genene som regulerer skallskiftet hos krabbene.
• Restråstoff: Det er viktig å utnytte hele dyret – ikke bare kjøttet i leggene. I krabbens skall og innmat finnes både kitin og marine oljer. Kitin kan brukes som medisin, i kosttilskudd, som sopphemmer i for eksempel hudkrem, gjødsel eller plantevernmiddel i landbruket. I tillegg kan det brukes til vannrensing. Nofima kan på sitt Nasjonalt senter for bioprosessering, Biotep, kjøre forsøk i både forsøksskala og industriell skala.
• Forvaltning. Forvaltningen legger rammene for verdiskapingspotensialet i næringa. Reguleringen av kongekrabben har blitt endret flere ganger, blant annet for å bidra til en mer markedsbasert høsting. Regelverket for krabbefisking er stadig under utvikling. I Nofima undersøker vi hvordan forvaltninga kan utformes for å bidra til størst mulig verdiskaping også her.
Solid grunnlag
– Oppdrett er det seneste trinnet i krabbeforskningen. Høyst interessant for både forskere, industri og marked. Vi er så vidt i gang, men har gjennom bredden i forskningen til nå skaffet oss et solid grunnlag å jobbe videre med, sier Sten Siikavuopio.