Nye innpakningsregler fra EU – slik påvirker de deg

Snart blir det endringer i matbutikken din. EU innfører strengere regler for innpakning av mat. Her er det viktigste du må vite.
– I årene som kommer vil du oppdage en god del nytt med tanke på utseende og funksjon til matemballasje. Det sier seniorforsker og ekspert på emballasjematerialer, Marit Kvalvåg Pettersen i Nofima.
Årsaken er at EU nå for alvor har satt til verks regler som skal redusere en stadig økende mengde emballasjeavfall.
Slik kommer innpakningene til å se ut
Innpakningene kommer til å være enklere, ha mindre bruk av farger og flere pakninger kommer til å bli gjennomsiktige. EU øker også kravene om at emballasjen skal brukes flere ganger, noe som kan bety nye panteordninger.
– Innen 2030 krever EU at all emballasje kan gjenbrukes eller resirkuleres på en økonomisk lønnsom måte. Dette skal bidra til EUs grønne vekststrategi for en moderne, ressurseffektiv og konkurransedyktig økonomi, forklarer Kvalvåg Pettersen.
I EU-prosjektet MICROORC og i Grønn Plattformprosjektet Re3-Plast jobber hun og forskerkollegene, sammen med næringslivet, for å utvikle og studere nye innpakningsløsninger av plast og av andre innovative materialer. Dette er viktig for at industrien skal ha alternativer når de nye reglene trer i kraft.

Du må tilpasse deg
Noen matvarer kan risikere å få kortere holdbarhet som følge av mindre og endret innpakning. For eksempel vil du oppleve mindre plast rundt frukt og grønt.
Når man fjerner plasten rundt flere typer frukt og grønnsaker mister de en del væske, noe som gir dårligere kvalitet enn med plast. Da er det viktig at du som forbruker er oppmerksom på dette slik at du ikke må kaste mat unødvendig.
– Dette er noe vi jobber med å utvikle gode løsninger på. For vi ønsker ikke økt matsvinn. Våre studier har vist at det er mulig å bruke gjenvinnbar innpakning som også beholder kvaliteten, sier Kvalvåg Pettersen.
I prosjektet MICROORC jobber de nettopp med disse gjenvinnbare innpakningene slik at du som forbruker skal slippe å oppleve dårligere kvalitet og holdbarhet.
Dyrere og dårligere utvalg
Når matprodusentene snart må følge EUs nye krav kan det bli dyrere å produsere innpakningene. Kvalvåg Pettersen forklarer at de antar at matprodusentene også vil måtte komme til å betale en avgift ut ifra gjenvinnbarhet.
Dette kan for deg bety:
- Noe høyere priser på enkelte varer
- Færre valg i butikkhyllene
- Flere like pakninger på forskjellige produkter
Endringene kommer gradvis fra 2025.
Fakta om forskningen
MICROORC er et tverrfaglig Horisont Europa-prosjekt med 18 partnere fra ni ulike land. Prosjektet ledes av Nofima og pågår fra november 2023 til oktober 2027.
Prosjektets fulle navn er Orchestrating Food System Microbiomes to Minimize Food Waste, finansiert av EUs Horisont Europe forsknings- og innovasjonsprogram under Grant Agreement N ° 101136248.
Øvrige partnere
Noel Alimentaria SA (Spania)Tekst med fakta om prosjektet
Norsk Kylling AS og Cermaq Norway AS (Norge)
Universidade Católica Portuguesa, Vizelpas Comercio de Artigos Plasticos Limitada, Primor Charcutaria Prima og Lusiaves (Portugal)
bioMérieux SA, Ifremer og CITPPM (Frankrike)
Universitetet i København og Chr. Hansen AS (Danmark)
RISE – Research Institutes of Sweden og Innoscentia AB (Sverige)
University of Veterinary Medicine Budapest (Ungarn)
Oulu University of Applied Sciences (Finland)
CiaoTech (Italia)
Kontaktpersoner
Temaer
Emballasjematerialer
Filer og Lenker