På nettverkssamling gjennom Kompetansenettverkene for lokalmat møtes en gruppe kjøttprodusenter med vidt forskjellige utgangspunkt, men med samme mål; å skape noe unikt av norske råvarer.

Sist oppdatert

Publisert

Wenche Aale Hægermark  

Vi som er til stede, får ta del i deres historier.

Nettverket gir ny kompetanse og inspirasjon

På Engeflaen gård på Romerike driver storfebonden Roger Paulsen. Han har en 100 prosent stilling i psykiatrien ved siden av gården, og medgir at det kreves store investeringer og at det er tungt å drive som storfebonde. Samtidig; det er det Roger vil – og har bestemt seg for å se satse på å utvikle foredlingen av lokalmat. Han har en gårdsbutikk med selvbetjening og deltar på REKO-ringer og markeder.

– Hadde det ikke vært for Tom, hadde jeg sluttet som storfebonde,» forteller han. Og Tom er Nofimas pølsemakermester Tom Johannessen. Han er som en mentor for Roger. Gjennom nettverket har Roger fått matfaglig kunnskap, nyttige kontakter, innsikt i hvordan andre driver og inspirasjon.

Kjøpte tilbake slektsgården – satser nå på lokalmat

For Marianne Øverhaug og sønnen Sondre fra Storeggen gård på Tynset handler det om mer enn bare business. Slekten ble tvunget til å selge slektsgården etter krigen, men de har kjøpt den tilbake. Dessverre for sent til at Mariannes mor og onkel fikk oppleve det.

– Tidligere leverte vi til Nortura, men nå sender vi dyra av gårde til Røros slakteri, forteller Marianne. I det relativt nybygde produksjonslokalet utvikler de stadig nye produkter. Her har de hatt besøk av Tom Johannessen, gjennom Kompetansenettverkenes besøksordning, og fått opplæring og håndfaste råd og tips i produksjonen av blant annet leverpostei og pølser. Nå har de sin egen julepølse, og tilbakemeldingene fra kundene er strålende.

Inspirerende besøk

Denne samlingen er den tredje og siste for dette nettverket. Tiden brukes med besøk både til Indre Oslo matforedling, forkortet IOM, som holder til i Storgata, nær Hausmannsgate, og har spesialisert seg på særegne smaker. Her får skinkene henge minst ett år til modning, og det bidrar til at saltet blir godt fordelt i kjøttet samtidig som rike smaker utvikles.

– Tålmodighet er et stikkord for god spekemat. Frem til ni måneder smaker det mest salt. Spekematen vår er vellagret og smakfull. Gården vi holder til i er fredet, det gir atmosfære, men byr også på noen utfordringer. Det er for eksempel ikke mulig å installere aircondition, sier Sebastian.

På besøk hos Indre Oslo Matforedling får nettverksdeltakerne innsikt i hvor viktig lagringen er for å få fram den gode spekematsmaken. Foto: Wenche Aale Hægermark, Nofima

IOM forsøker å være på pulsen, og selger omtrent halvparten av produktene via nettbutikken til private kunder, gjerne slike som abonnerer på deres nyhetsbrev. Den andre halvparten selges til restaurantmarkedet og delikatessebutikker. Også IOM har fått hjelp av Nofimas fagfolk, og de oppfordrer nettverksdeltakerne til å ta til seg kunnskapen som formidles.  IOM har fått råd om prosesser ved tørking og modning, og nå får de hjelp av Tom Johannessen med testing og vurdering av holdbarhet for noen av er deres produkter.

Også Fenakroken står på besøksprogrammet for dagen. De har flyttet fra butikken ved Rådhuset i Oslo til Vippetangen der de har både en serveringsdel og salgslokale. Innehaverne, far Gudbrand og sønn Eirik Bræk, er formidable formidlere av norsk matkultur, og de har en drøm om å gjøre fenalåret til Norges Pata Negra.

Besøket hos Fenakroken gir deltakerne en leksjon i historiefortelling. En lærdom de tar med seg hjem for å gi sine egne kunder en opplevelse utover det vanlige.

Kunnskapsdeling – nøkkel til suksess

Kompetansenettverkene for lokalmat hjelper blivende og kommende lokalmatprodusenter med matfaglig rådgivning og kompetanseoverføring.

For deltakerne i nettverket representerer Kompetansenettverket også mer enn faglig støtte – innsikten og inspirasjonen baner veien for egen produktutvikling. Nettverkene de etablerer med andre produsenter er også gull verdt.

– Vi skreddersyr kompetanse slik at matprodusentene skal kunne forstå hva de kan gjøre for å unngå feilproduksjoner og unngå farer, forklarer Stine Alm Hersleth, som leder nettverket i Øst-Norge.

Forskningsområder

Råvarekunnskap