Relatert innhold

  • CV
  • Publikasjoner
  • Prosjekter

Biografi Torstein Skåra

Hoved-arbeidsområder: Prosessering av (pelagisk) fisk, Overflatepasteurisering og mikrobiell modellering, Utnyttelse av restråstoff Spesielle interesseområder er knyttet til bevaring av produkt-kvalitet gjennom prosesser, gjennom hygieniske tiltak og minimal prosessering. Jeg er utdannet siv ing.i organisk kjemi ved NTH. Jeg har dessuten en mastergrad i næringsmiddelvitenskap fra Cornell University og doktorgrad i prediktiv mikrobiologi fra KU Leuven..

Torstein Skåra har 60 publikasjoner ved Nofima:

Optimalisering av radiofrekvens (RF) – temperering og tining av hvitfisk. Faglig sluttrapport

Stormo, Svein Kristian; Skåra, Torstein; Anderssen, Kathryn Elizabeth

2020

Effect of antioxidants on the sensory quality and physicochemical stability of Atlantic mackerel (Scomber scombrus) fillets during frozen storage

Sveinsdottir, Hildur Inga; Karlsdottir, Magnea G.; Arason, Sigurjón; Stefansson, Gudmundur; Sone, Izumi; Skåra, Torstein; Rustad, Turid; Larsson, Karin; Undeland, Ingrid; Gudjonsdottir, Maria

2020

Isolating the effect of fat content on Listeria monocytogenes growth dynamics in fish-based emulsion and gelled emulsion systems

Verheyen, Davy; Bolívar, Araceli; Péerz-Rodríguez, Fernando; Baka, Maria; Skåra, Torstein; Van Impe, Jan FM

2020

Advances in Freezing and Thawing

Skåra, Torstein; Stormo, Svein Kristian; Nilsen, Heidi

2019

Optimizing Thermal Processing of Broccoli: Model Development, Numerical Simulation, Experimental Validation

Pero, Milad; Kiani, Hossein; Skåra, Torstein; Skipnes, Dagbjørn; Askari, Gholamreze

2019

Improved quality and value of Nordic mackerel products for the global market. The effects of catching method and season, filleting and processing on the storage stability of frozen Atlantic mackerel product

Karlsdóttir, Magnea Guðrún; Sveinsdottir, Hildur I.; Stefansson, Gudmundur; Larsson, Karin; Undeland, Ingrid; Sone, Izumi; Skåra, Torstein

2018

In-Pack Surface Pasteurization of Capture-Based, Pre-Rigor Filleted Atlantic Cod (Gadus morhua)

Stormo, Svein Kristian; Skåra, Torstein; Skipnes, Dagbjørn; Sone, Izumi; Carlehög, Mats; Heia, Karsten; Skjelvareid, Martin Hansen

2018

Development of fish-based model systems with various microstructures

Verheyen, Davy; Baka, Maria; Glorieux, Seline; Duquenne, Barbara; Fraeye, Ilse; Skåra, Torstein; Van Impe, Jan FM

2018

Effect of food microstructure on growth dynamics of Listeria monocytogenes in fish-based model systems

Verheyen, Davy; Carillo, Araceli Bolívar; Pérez-Rodríguez, Fernando; Baka, Maria; Skåra, Torstein; Van Impe, Jan FM

2018

Modeling-assisted minimal heat processing of Atlantic cod (Gadus morhua)

Stormo, Svein Kristian; Skipnes, Dagbjørn; Sone, Izumi; Skuland, Aase Vorre; Heia, Karsten; Skåra, Torstein

2017

Utvikling og optimalisering av makrellfiletering

Sone, Izumi; Skåra, Torstein; Skuland, Aase Vorre

2017

Mikrobølger under trykk

Skåra, Torstein; Skipnes, Dagbjørn

2016

Fermented and ripened fish products in the northern European countries

Skåra, Torstein; Axelsson, Lars; Stefansson, Gudmundur; Ekstrand, Bo; Hagen, Helge

2015

Estimation of surface temperature and thermal load in short-time heat treatment of surimi through reflectance spectroscopy and heat transfer modeling

Skåra, Torstein; Stormo, Svein Kristian; Skipnes, Dagbjørn; Kondjoyan, Alain; Sivertsen, Agnar Holten; Gins, Geert; Van Derlinden, Eva; Valdramidis, Vasilis P; Van Impe, Jan FM

2014

Alternativ produksjon av matjessild. Prosessutvikling og oppskalering

Skåra, Torstein; Skåra, Ragnhild; Carlehög, Mats; Lea, Per; Gildberg, Asbjørn; Jessen, Flemming; Nielsen, Henrik Hauch

2014

Markedsvurdering av nye sildeprodukter i Ukraina og Tyskland

Heide, Morten; Skåra, Torstein; Sætren, Øyvind

2014

Alternativ produksjon av matjessild. Del 2: NVG sild

Skåra, Torstein; Stormo, Svein Kristian; Carlehög, Mats; Lea, Per; Gildberg, Asbjørn; Jessen, Flemming; Nielsen, Henrik Hauch

2014

Overflatepasteurisering

Skåra, Torstein; Skipnes, Dagbjørn

2013

Kvalitetsavvik sildefilet. Sluttrapport

Roth, Bjørn; Heia, Karsten; Skåra, Torstein; Sone, Izumi; Birkeland, Sveinung; Jakobsen, Ronny Andre; Evensen, Tor Hatten; Akse, Leif

2013

Alternativ produksjon av Matjessild. Del 1: Nordsjøsild

Skåra, Torstein; Carlehög, Mats; Skaret, Josefine; Gildberg, Asbjørn; Jessen, Flemming; Nielsen, Henrik Hauck; Løvdal, Trond Karsten

2013

Growth Kinetics of Listeria Isolated from Salmon and Salmon Processing Environment: Single Strains versus Cocktails

Skåra, Torstein; Cappuyns, Astrid M; Van Derlinden, Eva; Rosnes, Jan Thomas; Valdramidis, Vasilis P; Van Impe, Jan FM

2012

Microorganisms of relevance in thermally processed foods

Rosnes, Jan Thomas; Fernandez, P; Periago, P.M.; Skåra, Torstein

2012

Quantifying the combined effect of salt and temperature on the growth of Listeria strains isolated from salmon and salmon processing environments

Skåra, Torstein; Cappuyns, Astrid M; Van Derlinden, Eva; Rosnes, Jan Thomas; Valdramidis, Vasilis P; Van Impe, Jan FM

2011

A thermodynamic approach to assess a cellular mechanism of inactivation and the thermal resistance of Listeria innocua

Skåra, Torstein; Cappuyns, Astrid M; Johnsen, Sissel o.; Van Derlinden, Eva; Rosnes, Jan Thomas; Olsen, Øystein; Van Impe, Jan FM; Valdramidis, Vasilis P

2011

A Voice-of-Consumer Approach in Development of New Seafood Product Concepts

Altintzoglou, Themistoklis; Einarsdottir, Gunnthorunn; Valsdottir, Thora; Schelvis, Rian; Skåra, Torstein; Luten, Joop

2010

Thermal Inactivation kinetics of acid phosphatase (ACP) in cod (Gadus morhua)

Johnsen, Sissel o.; Skipnes, Dagbjørn; Skåra, Torstein; Hendrickx, Marc E.

2007

Injection-Salting of pre rigor Fillets of Atlantic Salmon (Salmo salar)

Birkeland, Sveinung; Akse, Leif; Joensen, Sjurdur; Tobiassen, Torbjørn; Skåra, Torstein

2007

Effects of brining conditions on weight gain in herring (Clupea harengus) fillets

Birkeland, Sveinung; Sivertsvik, Morten; Nielsen, Henrik H.; Skåra, Torstein

2005

Quality characteristics of farmed Atlantic salmon (Salmo salar) fed diets high in soybean or fish oil as affected by cold-smoking temperature

Rørå, Anna Maria Bencze; Birkeland, Sveinung; Hultmann, Lisbeth; Rustad, Turid; Skåra, Torstein; Bjerkeng, Bjørn

2005

Proteolytic activity and properties of proteins in smoked salmon (Salmo salar) - effects of smoking temperature

Hultmann, Lisbeth; Rørå, Anna Maria Bencze; Steinsland, Ingelin; Skåra, Torstein; Rustad, Turid

2004

Safe and sound: minimally processed fish products

Skåra, Torstein; Rosnes, Jan Thomas; Sivertsvik, Morten

2002

Heat transfer in vacuum packed mussels (Mytilus edulis) during thermal processing

Skipnes, Dagbjørn; Øines, Sigurd; Rosnes, Jan Thomas; Skåra, Torstein

2002

Frozen herring as raw material for spice-salting

Stefansson, Gudmundur; Nielsen, Henrik H.; Skåra, Torstein; Schubring, Reinhard; Oehlenschläger, Jörg; Luten, Joop; Derrick, S.; Gudmundsdottir, Gudny

2000