
Fil.dr.
+47 970 88 975
+47 64 97 01 06
stefan.sahlstrom@nofima.no
Publikasjoner i Cristin
Ås
https://nofima.no/person/stefan-sahlstrom/
Seniorforsker
Fil.dr.
+47 970 88 975
+47 64 97 01 06
stefan.sahlstrom@nofima.no
Publikasjoner i Cristin
Ås
Seniorforsker
Jeg er seniorforsker i gruppen for fiber og helse, der vi studerer hvordan fraksjoner av korn føre og etter prosessering påvirker fordøylighet av stivelse både in vitro og in vivo. Vi har etablert møllesystemer for maling og fraksjonering/anrikning av kornets deler som skall, aleuronlager, kime og endosperm og kornets hovedkomponenter som fiber (????glukan), protein og stivelse. Dette for å kunne sette sammen resepter for kornprodukter med riktig helseprofil f. eks. høyt fiberinnhold eller med helsepåstander. I vår prosesshall kan vi så studere vad som skjer med kornets deler og helsekomponenter under prosessering og hvilken betydning prosessering har for forbrukeraksept og fordøyligheten av stivelse. Det er et mål å få kornprodukt høyt innhold av fiber som har god smak og samtidig kunne påvirke hvor raskt stivelsen fordøyes.Vi ser også på hvordan fiber i prosessert mat påvirker bakteriefloraen i tykktarmen. I tillegg studerer vi tilgjengeligheten av fenoler som er passasjermolekyler til fiberfraksjonen og hvordan de påvirker fordøyligheten. Det er etablert mange ulike analysemetoder basert på kromatografiske teknikker (med ulike detektor som DAD, MS), mikroskopi, spektroskopi, enzymatiske kit, partikkelstørrelse, termiske analyse og viskositet målinger for å kvantifisere og karakterisere fiber og fenoler. Vi har også etablert en metode som simuler fordøylighet i munn, mage, tynntarm og tykktarm in vitro. Dette kan kombineres med testing av biotilgjenglighet med ulike typer cellelinjer.
Meat analogues from a faba bean concentrate can be generated by high moisture extrusion
do Carmo, Cátia Saldanha; Knutsen, Svein Halvor; Tzvetelin, Dessev; Zobel, Hanne; Myhrer, Kristine S.; Varela, Paula ; Sahlstrøm, Stefan
2021
Meat analogues from a faba bean concentrate can be generated by high moisture extrusion
do Carmo, Cátia Saldanha; Knutsen, Svein Halvor; Malizia, Giulia Sofia; Tzvetelin, Dessev; Geny, Alexia; Zobel, Hanne; Myhrer, Kristine S.; Varela, Paula ; Sahlstrøm, Stefan
2021
do Carmo, Cátia Saldanha; Costa, Leonor; Serra, Ana Teresa; Knutsen, Svein Halvor; Sahlstrøm, Stefan; Bronze, Maria Rosario
2021
do Carmo, Cátia Saldanha; Silventoinen, Pia; Nordgård, Catherine Taylor; Poudroux, Claire; Dessev, Tzvetelin; Zobel, Hanne; Holtekjølen, Ann Katrin; Draget, Kurt Ingar; Holopainen-Mantila, Ulla; Knutsen, Svein Halvor; Sahlstrøm, Stefan
2020
do Carmo, Cátia Saldanha; Silventoinen, Pia; Nordgård, Catherine Taylor; Poudroux, Claire; Dessev, Tzevetelin; Zobel, Hanne; Holtekjølen, Ann Katrin; Draget, Kurt Ingar; Holopainen-Mantila, Ulla; Knutsen, Svein Halvor; Sahlstrøm, Stefan
2020
Knutsen, Svein Halvor; Sahlstrøm, Stefan
2019
do Carmo, Cátia Saldanha; Varela, Paula ; Poudroux, Claire; Dessev, Tzvetelin; Myhrer, Kristine S.; Rieder, Anne; Zobel, Hanne; Sahlstrøm, Stefan; Knutsen, Svein Halvor
2019
Bento-Silva, Andreia; Koistinen, Ville M.; Mena, Pedro; Bronze, Maria R.; Hanhineva, Kati; Sahlstrøm, Stefan; Kitrytė, Vaida; Moco, Sofia; Aura, Anna-Marja
2019
Abraha, Addis; Uhlen, Anne Kjersti; Abay, Fetien; Sahlstrøm, Stefan; Bjørnstad, Åsmund
2018
Sahlstrøm, Stefan; Øvrum Gaarder, Mari
2018
Wold, Jens Petter; Airado-Rodriguez, Diego; Holtekjølen, Ann Katrin; Holopainen-Mantila, Ulla; Sahlstrøm, Stefan
2017
Assessment of biochemical markers identified in wheat for monitoring barley grain tissue
Barron, Cécile; Holopainen-Mantila, Ulla; Sahlstrøm, Stefan; Holtekjølen, Ann Katrin; Lullien-Pellerin, Valérie
2017
Ivanova, Lada; Sahlstrøm, Stefan; Rud, Ida; Uhlig, Silvio; Fæste, Christiane Kruse; Eriksen, Gunnar Sundstøl; Divon, Hege
2017
Kartlegging av restråstoff fra jordbruket
Lindberg, Diana; Aaby, Kjersti; Borge, Grethe Iren Andersen; Haugen, John-Erik; Nilsson, Astrid; Rødbotten, Rune; Sahlstrøm, Stefan
2016
Extrusion of barley and oat influence the fecal microbiota and SCFA profile of growing pigs
Moen, Birgitte; Berget, Ingunn; Rud, Ida; Hole, Anastasia s.; Kjos, Nils Petter; Sahlstrøm, Stefan
2016
Rødbotten, Marit; Tomic, Oliver; Grini, Ida Synnøve Bårvåg; Holtekjølen, Ann Katrin; Lea, Per; Granli, Britt Signe; Grimsby, Sveinung; Sahlstrøm, Stefan
2015
Holtekjølen, Ann Katrin; Vhile, Stine Gregersen; Sahlstrøm, Stefan; Knutsen, Svein Halvor; Uhlen, Anne Kjersti; Åssveen, Mauritz; Kjos, Nils Petter
2014
Aarak, Kristi Ekrann; Rigby, Neil; Kirkhus, Bente; Salt, Louise Jane; Sahlstrøm, Stefan; Bengtsson, Gunnar; Vegarud, Gerd Elisabeth; Mackie, Alan
2013
Abraha, Addis; Uhlen, Anne Kjersti; Abay, Fetien; Sahlstrøm, Stefan; Bjørnstad, Åsmund
2013
Abraha, Addis; Uhlen, Anne Kjersti; Abay, F.; Sahlstrøm, Stefan; Bjørnstad, Åsmund
2013
Extrusion of Barley and Oat Improves the Bioaccessibility of Dietary Phenolic Acids in Growing Pigs
Hole, Anastasia s.; Kjos, Nils Petter; Grimmer, Stine J Staavi; Kohler, Achim; Lea, Per; Rasmussen, Bård; Lima, Lene Ruud; Narvhus, Judith; Sahlstrøm, Stefan
2013
Ballance, Simon; Sahlstrøm, Stefan; Lea, Per; Nagy, Nina Elisabeth; Andersen, Petter V.; Dessev, Tzvetelin; Hull, Sarah; Vardakou, Maria; Faulks, Richard
2013
Effekt av genotype og miljø på innhold av viktige kvalitetsegenskaper i bygg og havre
Holtekjølen, Ann Katrin; Uhlen, Anne Kjersti; Sahlstrøm, Stefan; Åssveen, Mauritz
2012
Hole, Anastasia S.; Rud, Ida; Grimmer, Stine J Staavi; Sigl, Stefanie; Narvhus, Judith; Sahlstrøm, Stefan
2012
Hole, Anastasia s.; Grimmer, Stine J Staavi; Jensen, Merete Rusås; Sahlstrøm, Stefan
2012
Mukisa, Ivan Muzira; Byaruhanga, Yusuf B; Muyanja, Charles M.B.K.; Aijukuka, Matthew; Schüller, Reidar Barfod; Sahlstrøm, Stefan; Langsrud, Thor; Narvhus, Judith
2012
Rieder, Anne; Holtekjølen, Ann Katrin; Sahlstrøm, Stefan; Moldestad, Anette Aamodt
2012
Holtekjølen, Ann Katrin; Sahlstrøm, Stefan; Knutsen, Svein Halvor
2011
Sahlstrøm, Stefan; Hole, Anastasia s.; Naterstad, Kristine; Grimmer, Stine J Staavi
2010
Oats and Rye: Production and Usage in Nordic and Baltic Countries
Sahlstrøm, Stefan; Knutsen, Svein Halvor
2010
Hole, Anastasia s.; Grimmer, Stine; Naterstad, Kristine; Jensen, Merete Rusås; Paur, Ingvild; Johansen, Siril Garmannvik; Balstad, Trude Rakel; Blomhoff, Rune; Sahlstrøm, Stefan
2009
Anker-Nilssen, Kirsti; Sahlstrøm, Stefan; Knutsen, Svein Halvor; Holtekjølen, Ann Katrin; Uhlen, Anne Kjersti
2008
Skrede, Anders; Sahlstrøm, Stefan; Ahlstrøm, Øystein; Hjelme Connor, Kirsti; Skrede, Grete
2007
Contents of starch and nonstarch polysaccharides in barley varieties of different origin
Holtekjølen, Ann Katrin; Uhlen, Anne Kjersti; Bråthen, Erland; Sahlstrøm, Stefan; Knutsen, Svein Halvor
2006
Sahlstrøm, Stefan; Bævre, Anne Birgit; Graybosch, Robert
2006
Anker-Nilssen, Kirsti; Færgestad, Ellen ; Sahlstrøm, Stefan; Uhlen, Anne Kjersti
2006
Stevnebø, Anita; Sahlstrøm, Stefan; Svihus, Birger
2006
Denstadli, Vegard; Skrede, Anders; Skrede, Anders; Krogdahl, Åshild; Sahlstrøm, Stefan; Storebakken, Trond
2006
Refstie, Ståle; Sahlstrøm, Stefan; Bråthen, Erland; Bæverfjord, Grete; Krogedal, Per
2005
Schøyen, Hilde Faaland; Frøyland, Janna R. Kringeland; Sahlstrøm, Stefan; Knutsen, Svein Halvor; Skrede, Anders
2005
Hollung, Kristin; Øverland, Margareth; HRUSTIC, MILICA; SEKULIC, PETAR; MILADINOVIC, JEGOR; Martens, Harald; Narum, Bjørg; Sahlstrøm, Stefan; Sørensen, Mette; Storebakken, Trond; Skrede, Anders
2005
Sahlstrøm, Stefan; Park, Woojoon; Shelton, David R.
2004
Svihus, Birger; Kløvstad, Kari Helga; Perez, Victor; Zimonja, Ozren; Sahlstrøm, Stefan; Schüller, Reidar Barfod; Jeksrud, Willy K.; Prestløkken, Egil
2004
Influence of genotype and protein content on the baking quality of hearth bread
Uhlen, Anne Kjersti; Sahlstrøm, Stefan; Magnus, Ellen Merethe; Færgestad, Ellen ; Dieseth, Jon Arne; Ringlund, Kåre
2004
Impact of Starch Properties on Hearth Bread Characteristics. II. Purified A- and B-granule Fractions
Sahlstrøm, Stefan; Bævre, Anne Birgit; Bråthen, Erland
2003
Impact of starch properties on hearth bread characteristics. I. starch in wheat flour
Sahlstrøm, Stefan; Bævre, Anne Birgit; Bråthen, Erland
2003
Skrede, Grete; Herstad, Olav; Sahlstrøm, Stefan; Holck, Askild Lorentz; Slinde, Erik; Skrede, Anders
2003
Skrede, Grete; Storebakken, Trond; Skrede, Anders; Sahlstrøm, Stefan; Sørensen, Mette; Shearer, Karl Douglas; Slinde, Erik
2002
Skrede, Grete; Sahlstrøm, Stefan; Skrede, Anders; Holck, Askild; Slinde, Erik
2001
Magnus, Ellen Merethe; Bråthen, Erland; Sahlstrøm, Stefan; Vogt, Gjermund; Mosleth, Ellen Færgestad
2000
Resultater fra bakenettverk for kartlegging av melkvalitet til ulike produkter
Nielsen, Alf; Færgestad, Ellen Mosleth; Magnus, Ellen Merethe; Uhlen, Anne Kjersti; Sahlstrøm, Stefan; Baardseth, Pernille
1999
Magnus, Ellen Merethe; Bråthen, E.; Sahlstrøm, Stefan; Færgestad, E.M.; Ellekjær, M. R.
1997
1. oktober 2020 – 30. september 2023
Dagens plantebaserte matvarer er i liten grad basert på norske råvarer. I dette prosjektet skal man utvikle helnorske vegetarprodukter basert på norske råvarer og ingredienser.
1. mars 2017 – 28. april 2021
Hovedmålet for dette prosjektet er å utvikle en kunnskapsplattform for optimal produksjon og utnyttelse av norske proteinrike vekster. Slik at de kan utgjøre råvarene i gode, helseriktige og attraktive plantebaserte matvarer med høyt proteininnhold.