
Dr.philos.
+47 996 07 621
+47 64 97 04 94
oydis.ueland@nofima.no
Publikasjoner i Cristin
Ås
https://nofima.no/person/oydis-ueland/
Seniorforsker
Dr.philos.
+47 996 07 621
+47 64 97 04 94
oydis.ueland@nofima.no
Publikasjoner i Cristin
Ås
Seniorforsker
Jeg har vært ansatt ved Nofima siden 1998 og er seniorforsker ved Avdeling Mat og helse. Jeg har vært programleder i flere programperioder og bygget opp forbruker og sensorikkforskningen ved Nofima.
Innen forbrukerforskning er jeg er spesielt opptatt av risikooppfattelse knyttet til mat, samt hvordan alder og kjønn har betydning for de matvalgene man gjør.
Fra før er jeg utdannet ernæringsfysiolog ved Universitet i Oslo, og har en doktorgrad om forebygging av ulykker også fra UiO. Jeg har tidligere jobbet som forsker ved Folkehelseinstituttet.
Perspectives on personalised food
Ueland, Øydis; Kirkhus, Bente; Lindberg, Diana; Rosnes, Jan Thomas; Rud, Ida; Varela, Paula
2020
Langsrud, Solveig; Sørheim, Oddvin; Skuland, Silje Elisabeth; Almli, Valerie Lengard; Jensen, Merete Rusås; Grøvlen, Magnhild Seim; Ueland, Øydis; Møretrø, Trond
2020
Perspectives on personalised food
Ueland, Øydis; Altintzoglou, Themistoklis; Kirkhus, Bente; Lindberg, Diana; Rognså, Guro Helgesdotter; Rosnes, Jan Thomas; Rud, Ida; Varela-Tomasco, Paula Alejandra
2020
Health-related factors influencing food choices of active home-living older adults in Norway.
Grini, Ida Synnøve Bårvåg; Bugge, Annechen Bahr; Ueland, Øydis
2020
2018
Forbrukeres matadferd på kjøkkenet
Ueland, Øydis; Hagtvedt, Therese; Langsrud, Solveig; Veflen, Nina
2017
Food Scares: Reflections and Reactions
Veflen, Nina; Storstad, Oddveig; Samuelsen, Bendik Meling; Langsrud, Solveig; Hagtvedt, Therese; Ueland, Øydis; Gregersen, Fredrik Alexander; Scholderer, Joachim
2017
Fra kunnskap til handling - Mulighetsrommet: Hvordan påvirke forbrukere til å velge sunnere?
Karevold, Knut Ivar; Bugge, Annechen Bahr; Ueland, Øydis; Slapø, Helena; Schjøll, Alexander; Rosenberg, Thea Grav; Grini, Ida Synnøve Bårvåg; Hertel, Jens Kristoffer; Mathisen, Linda; Lekhal, Samira
2017
Christensen, Kasper; Gonera, Antje; Grimsby, Gard Sveinung; Grini, Ida Synnøve Bårvåg; Hersleth, Stine Alm; Risvik, Einar; Ueland, Øydis
2016
van Wezemael, Lynn; De Smet, Stefaan; Ueland, Øydis; Verbeke, Wim
2014
Grini, Ida Synnøve Bårvåg; Bugge, Annechen Bahr; Granli, Britt Signe; Mortvedt, Hilde Skotland; Honkanen, Pirjo; Ueland, Øydis
2013
Food safety practices among Norwegian consumers
Røssvoll, Elin Halbach; Lavik, Randi Kristine; Ueland, Øydis; Jacobsen, Eivind; Hagtvedt, Therese; Langsrud, Solveig
2013
Consumer science at the interface of sensory and marketing
Risvik, Einar; Ueland, Øydis; Olsen , Nina Veflen
2013
One technology does not fit all: Profiling consumers of tender and tenderised beef steaks
Almli, Valerie Lengard; Van Wezemael, Lynn; Verbeke, Wim; Ueland, Øydis
2013
Preference mapping of salmon-sauce combinations: The influence of temporal properties
Paulsen, Morten thyregod; Næs, Tormod; Ueland, Øydis; Rukke, Elling-Olav; Hersleth, Margrethe
2013
State of the art in benefit–risk analysis: Economics and Marketing-Finance
Kalogeras, N.; Odekerken-Schröder, G.; Pennings, Joost M.E.; Gunnlaugsdottir, H.; Holm, F.; Leino, O.; Luteijn, J.M.; Magnússon, S.H.; Pohjola, M.V.; Tijhuis, M.J.; Tuomisto, J.T.; Ueland, Øydis; White, B.C.; Verhagen, H.
2012
Granli, Britt Signe; Øvsthus, Ingunn; Seljåsen, Randi; Ueland, Øydis
2012
Røssvoll, Elin halbach; Ueland, Øydis; Hagtvedt, Therese; Jacobsen, Eivind; Lavik, Randi Kristine; Langsrud, Solveig
2012
State of the art in benefit-risk analysis: Food microbiology
Magnússon, S.H.; Gunnlaugsdottir, H.; van Loveren, H.; Holm, F.; Kalogeras, N.; Leino, O.; Luteijn, J.M.; Odekerken, G.; Pohjola, M.V.; Tijhuis, M.J.; Tuomisto, J.T.; Ueland, Øydis; White, B.C.; Verhagen, H.
2012
State of the art in benefit-risk analysis: Economics and Marketing-Finance
Kalogeras, Nikos; Odekerken, Gaby; Pennings, Joost M.E.; Gunnlaugsdottir, Helga; Holm, Finn; Leino, Olli; Luteijn, Johannes Michiel; Magnússon, Sveinn Haukur; Pohjola, Mikko; Tijhuis, Mariken J.; Tuomisto, Jouni T.; Ueland, Øydis; White, Bronagh C.; Verhagen, Hans
2012
State of the art in benefit-risk analysis: Consumer perception
Ueland, Øydis; Gunnlaugsdottir, Helga; Holm, Finn; Kalogeras, Nikos; Leino, Olli; Luteijn, Johannes Michiel; Magnússon, Sveinn Haukur; Odekerken, Gaby; Pohjola, Mikko; Tijhuis, Mariken J.; Tuomisto, Jouni T.; White, Bronagh C.; Verhagen, Hans
2012
Tijhuis, Mariken J.; Pohjola, Mikko; Gunnlaugsdottir, Helga; Kalogeras, Nikos; Leino, Olli; Luteijn, Johannes Michiel; Magnússon, Sveinn Haukur; Odekerken, Gaby; Poto, Margherita; Tuomisto, Jouni T.; Ueland, Øydis; White, Bronagh C.; Holm, Finn; Verhagen, Hans
2012
State of the art in benefit-risk analysis: Medicines
Luteijn, Johannes Michiel; White, Bronagh C.; Gunnlaugsdottir, Helga; Holm, Finn; Kalogeras, Nikos; Leino, Olli; Magnússon, Sveinn Haukur; Odekerken, Gaby; Pohjola, Mikko; Tijhuis, Mariken J.; Tuomisto, Jouni T.; Ueland, Øydis; McCarron, Paul A.; Verhagen, Hans
2012
State of the art in benefit-risk analysis: Introduction
Verhagen, Hans; Tijhuis, Mariken J.; Gunnlaugsdottir, Helga; Kalogeras, Nikos; Leino, Olli; Luteijn, Johannes Michiel; Magnússon, Sveinn Haukur; Odekerken, Gaby; Pohjola, Mikko; Tuomisto, Jouni T.; Ueland, Øydis; White, Bronagh C.; Holm, Finn
2012
State of the art in benefit-risk analysis: Food and nutrition
Tijhuis, Mariken J.; de Jong, Nico; Pohjola, Mikko; Gunnlaugsdottir, Helga; Hendriksen, Marieke; Hoekstra, Jeljer; Holm, Finn; Kalogeras, Nikos; Leino, Olli; van Leeuwen, F.X. Rolaf; Luteijn, Johannes Michiel; Magnússon, Sveinn Haukur; Odekerken, Gaby; Rompelberg, Cathy; Tuomisto, Jouni T.; Ueland, Øydis; White, Bronagh C.; Verhagen, Hans
2012
State of the art in benefit-risk analysis: Environmental health
Pohjola, Mikko; Leino, Olli; Kollanus, Virpi; Tuomisto, Jouni T.; Gunnlaugsdottir, Helga; Holm, Finn; Kalogeras, Nikos; Luteijn, Johannes Michiel; Magnússon, Sveinn Haukur; Odekerken, Gaby; Tijhuis, Mariken J.; Ueland, Øydis; White, Bronagh C.; Verhagen, Hans
2012
The effect of technology information on consumer expectations and liking of beef
Van Wezemael, Lynn; Ueland, Øydis; Rødbotten, Rune; De Smet, Stefaan; Scholderer, Joachim; Verbeke, Wim
2012
Sensory perception of salmon and culinary sauces - An interdisciplinary approach
Paulsen, Morten thyregod; Ueland, Øydis; Nilsen, Asgeir; Öström, Åsa; Hersleth, Margrethe
2012
European consumer response to packaging technologies for improved beef safety
Van Wezemael, Lynn; Ueland, Øydis; Verbeke, Wim
2011
European consumers' acceptance of beef processing technologies: A focus group study
de Barcellos, Marcia D.; Kugler, Jens O.; Grunert, Klaus gunter; Van Wezemael, Lynn; Perez-Cueto, Federica J.A.; Ueland, Øydis; Verbeke, W.
2010
Sivertsen, Hanne Kristine; Ueland, Øydis; Westad, Frank Ove
2010
Impact of health-related claims on the perception of other product attributes
Lahteenmaki, Liisa; Lampila, Piritta; Grunert, Klaus; Boztug, Yasemin; Ueland, Øydis; Åström, Annika; Martinsdottir, Emilia
2010
Verbeke, Wim; Van Wezemael, Lynn; de Barcellos, Marcia D.; Kugler, Jens O.; Hocquette, Jean-Francois; Ueland, Øydis; Grunert, Klaus
2010
RELIABILITY OF SENSORY ASSESSORS: ISSUES OF COMPLEXITY
Bitnes, Janna Myrvold; Ueland, Øydis; Møller, Per; Martens, Magni
2009
Food risk management quality: Consumer evaluations of past and emerging food safety incidents
van Kleef, Ellen; Ueland, Øydis; Theodoridis, Gregory; Rowe, Gene; Pfenning, Uwe; Houghton, J; van Dijk, Heleen; Chryssochoidis, George; Frewer, Lynn J.
2009
Effect of Portion Size Information on Food Intake
Ueland, Øydis; Cardello, Armand V.; Merrill, Ellen P.; Lesher, Larry L.
2009
Quality of raw salmon fillet as a predictor of cooked salmon quality
Rødbotten, Marit; Lea, Per; Ueland, Øydis
2009
RELIABILITY OF SENSORY ASSESSORS: ISSUES OF RETENTION AND LEARNING
Bitnes, Janna Myrvold; Ueland, Øydis; Møller, Per; Martens, Magni
2008
Smeets, Astrid J; Soenen, Stijn; Luscombe-Marsh, Natalie; Ueland, Øydis; Westerp-Plantenga, Margriet S.
2008
The effect of animality in the consumption experience - A potential for disgust
Kubberød, Elin; Ueland, Øydis; Dingstad, Gunvor; Risvik, Einar; Henjesand, Inge Jan
2008
Consumer attitudes toward low stake risk in food markets
Alfnes, Frode; Rickertsen, Kyrre; Ueland, Øydis
2008
Effect of product knowledge on profiling performance comparing various sensory laboratories
Bitnes, Janna Myrvold; Rødbotten, Marit; Lea, Per; Ueland, Øydis; Martens, Magni
2007
Bitnes, Janna Myrvold; Martens, Harald; Ueland, Øydis; Martens, Magni
2007
Kubberød, Elin; Ueland, Øydis; Risvik, Einar; Henjesand, Inge Jan
2006
Kubberød, Elin; Ueland, Øydis; Risvik, Einar; Henjesand, Inge Jan
2006
Kubberød, Elin; Dingstad, Gunvor; Ueland, Øydis; Risvik, Einar
2006
Public attitudes towards genetically-modified food
Miles, Susan; Ueland, Øydis; Frewer, Lynn J.
2005
Consumer acceptance of cheese, influence of different testing conditions
Hersleth, Margrethe; Ueland, Øydis; Allain, H.; Næs, Tormod
2005
Grunert, Klaus gunter; Bech-Larsen, Tino; Lahteenmaki, Liisa; Ueland, Øydis; Åström, Annika
2004
A sensory map of the meat universe
Rødbotten, Marit; Kubberød, Elin; Lea, Per; Ueland, Øydis
2004
A sensory map of the meat univers. Sensory profile of meat from 15 species
Rødbotten, Marit; Kubberød, Elin; Lea, Per; Ueland, Øydis
2004
Acceptability of genetically modified cheese presented as real product alternative
Lahteenmaki, Liisa; Grunert, Klaus; Ueland, Øydis; Åström, Annika; Arvola, Anne; Bech-Larsen, Tino
2002
Attitudes towards meat and meat-eating among adolescents in Norway
Kubberød, Elin; Ueland, Øydis; Tronstad, Åsne; Risvik, Einar
2002
Gender specific preferences and attitudes towards meat
Kubberød, Elin; Ueland, Øydis; Rødbotten, Marit; Westad, Frank; Risvik, Einar
2002
1. januar 2018 – 1. januar 2021
Vi vil at alle skal kunne spise god og sunn mat – uansett hvilken situasjon man er i.
1. mai 2017 – 30. april 2022
Det overordnede målet med dette store EU-prosjektet er å redusere helsebelastningene fra matbårne sykdomsfremkallende bakterier. For å nå dette målet trenger forskere, myndigheter, markedsaktører og forbrukere oppdatert kunnskap og nye verktøy.
1. april 2017 – 31. mars 2020
Prosjektet skal utvikle innovative produkter og løsninger for å gjøre det lettere for eldre å oppnå et riktig kosthold. For å få dette til trengs forbrukerinnsikt om målgruppen og en kartlegging av de ulike næringsstoffer i relevante produkter/prototyper.
1. januar 2017 – 31. desember 2020
Det strategiske programmet FoodMicro-Pack skal bidra med ny kunnskap for produksjon og frambud av trygg og holdbar mat, optimale emballeringsløsninger og redusert matsvinn.
1. januar 2017 – 31. desember 2020
En målsetting for norsk matindustri er lønnsom produksjon av bærekraftig og sunn mat som appellerer til forbrukerne. FoodSMaCK er et tverrfaglig forskningsprogram som adresserer disse behovene.
1. januar 2014 – 31. desember 2016
Kommunikasjon med forbrukere er en av de viktigste faktorene for effektiv håndtering og kontroll ved matbårne utbrudd og andre uønskede hendelser i mat. Dette er spesielt viktig i krisesituasjoner som for eksempel ved større matbårne utbrudd eller såkalte matskandaler.