Relatert innhold

  • CV
  • Publikasjoner
  • Prosjekter

Biografi Øydis Ueland

Jeg har vært ansatt ved Nofima siden 1998 og er seniorforsker ved Avdeling Mat og helse. Jeg har vært programleder i flere programperioder og bygget opp forbruker og sensorikkforskningen ved Nofima.
Innen forbrukerforskning er jeg er spesielt opptatt av risikooppfattelse knyttet til mat, samt hvordan alder og kjønn har betydning for de matvalgene man gjør.
Fra før er jeg utdannet ernæringsfysiolog ved Universitet i Oslo, og har en doktorgrad om forebygging av ulykker også fra UiO. Jeg har tidligere jobbet som forsker ved Folkehelseinstituttet.

Øydis Ueland har 53 publikasjoner ved Nofima:

Forbrukeres matadferd på kjøkkenet

Ueland, Øydis; Hagtvedt, Therese; Langsrud, Solveig; Veflen, Nina

2017

Food Scares: Reflections and Reactions

Veflen, Nina; Storstad, Oddveig; Samuelsen, Bendik Meling; Langsrud, Solveig; Hagtvedt, Therese; Ueland, Øydis; Gregersen, Fredrik Alexander; Scholderer, Joachim

2017

Fra kunnskap til handling - Mulighetsrommet: Hvordan påvirke forbrukere til å velge sunnere?

Karevold, Knut Ivar; Bugge, Annechen Bahr; Ueland, Øydis; Slapø, Helena; Schjøll, Alexander; Rosenberg, Thea Grav; Grini, Ida Synnøve Bårvåg; Hertel, Jens Kristoffer; Mathisen, Linda; Lekhal, Samira

2017

Fra innsikt til effekt

Christensen, Kasper; Gonera, Antje; Grimsby, Gard Sveinung; Grini, Ida Synnøve Bårvåg; Hersleth, Stine Alm; Risvik, Einar; Ueland, Øydis

2016

Tradisjon og innovasjon. Ja takk begge deler

Ueland, Øydis; Hersleth, Margrethe

2013

Mat og måltider for aktive eldre. En studie av aktive eldres preferanser, prioriteringer og praksiser

Grini, Ida Synnøve Bårvåg; Bugge, Annechen Bahr; Granli, Britt Signe; Mortvedt, Hilde Skotland; Honkanen, Pirjo; Ueland, Øydis

2013

Food safety practices among Norwegian consumers

Røssvoll, Elin Halbach; Lavik, Randi Kristine; Ueland, Øydis; Jacobsen, Eivind; Hagtvedt, Therese; Langsrud, Solveig

2013

One technology does not fit all: Profiling consumers of tender and tenderised beef steaks

Almli, Valerie Lengard; Van Wezemael, Lynn; Verbeke, Wim; Ueland, Øydis

2013

Preference mapping of salmon-sauce combinations: The influence of temporal properties

Paulsen, Morten thyregod; Næs, Tormod; Ueland, Øydis; Rukke, Elling-Olav; Hersleth, Margrethe

2013

State of the art in benefit–risk analysis: Economics and Marketing-Finance

Kalogeras, N.; Odekerken-Schröder, G.; Pennings, Joost M.E.; Gunnlaugsdottir, H.; Holm, F.; Leino, O.; Luteijn, J.M.; Magnússon, S.H.; Pohjola, M.V.; Tijhuis, M.J.; Tuomisto, J.T.; Ueland, Øydis; White, B.C.; Verhagen, H.

2012

Application of Hazard Analysis and Critical Control Point Methodology and Risk-Based Grading to Consumer Food Safety Surveys

Røssvoll, Elin halbach; Ueland, Øydis; Hagtvedt, Therese; Jacobsen, Eivind; Lavik, Randi Kristine; Langsrud, Solveig

2012

State of the art in benefit-risk analysis: Food microbiology

Magnússon, S.H.; Gunnlaugsdottir, H.; van Loveren, H.; Holm, F.; Kalogeras, N.; Leino, O.; Luteijn, J.M.; Odekerken, G.; Pohjola, M.V.; Tijhuis, M.J.; Tuomisto, J.T.; Ueland, Øydis; White, B.C.; Verhagen, H.

2012

State of the art in benefit-risk analysis: Economics and Marketing-Finance

Kalogeras, Nikos; Odekerken, Gaby; Pennings, Joost M.E.; Gunnlaugsdottir, Helga; Holm, Finn; Leino, Olli; Luteijn, Johannes Michiel; Magnússon, Sveinn Haukur; Pohjola, Mikko; Tijhuis, Mariken J.; Tuomisto, Jouni T.; Ueland, Øydis; White, Bronagh C.; Verhagen, Hans

2012

State of the art in benefit-risk analysis: Consumer perception

Ueland, Øydis; Gunnlaugsdottir, Helga; Holm, Finn; Kalogeras, Nikos; Leino, Olli; Luteijn, Johannes Michiel; Magnússon, Sveinn Haukur; Odekerken, Gaby; Pohjola, Mikko; Tijhuis, Mariken J.; Tuomisto, Jouni T.; White, Bronagh C.; Verhagen, Hans

2012

Looking beyond borders: Integrating best practices in benefit-risk analysis into the field of Food and Nutrition

Tijhuis, Mariken J.; Pohjola, Mikko; Gunnlaugsdottir, Helga; Kalogeras, Nikos; Leino, Olli; Luteijn, Johannes Michiel; Magnússon, Sveinn Haukur; Odekerken, Gaby; Poto, Margherita; Tuomisto, Jouni T.; Ueland, Øydis; White, Bronagh C.; Holm, Finn; Verhagen, Hans

2012

State of the art in benefit-risk analysis: Medicines

Luteijn, Johannes Michiel; White, Bronagh C.; Gunnlaugsdottir, Helga; Holm, Finn; Kalogeras, Nikos; Leino, Olli; Magnússon, Sveinn Haukur; Odekerken, Gaby; Pohjola, Mikko; Tijhuis, Mariken J.; Tuomisto, Jouni T.; Ueland, Øydis; McCarron, Paul A.; Verhagen, Hans

2012

State of the art in benefit-risk analysis: Introduction

Verhagen, Hans; Tijhuis, Mariken J.; Gunnlaugsdottir, Helga; Kalogeras, Nikos; Leino, Olli; Luteijn, Johannes Michiel; Magnússon, Sveinn Haukur; Odekerken, Gaby; Pohjola, Mikko; Tuomisto, Jouni T.; Ueland, Øydis; White, Bronagh C.; Holm, Finn

2012

State of the art in benefit-risk analysis: Food and nutrition

Tijhuis, Mariken J.; de Jong, Nico; Pohjola, Mikko; Gunnlaugsdottir, Helga; Hendriksen, Marieke; Hoekstra, Jeljer; Holm, Finn; Kalogeras, Nikos; Leino, Olli; van Leeuwen, F.X. Rolaf; Luteijn, Johannes Michiel; Magnússon, Sveinn Haukur; Odekerken, Gaby; Rompelberg, Cathy; Tuomisto, Jouni T.; Ueland, Øydis; White, Bronagh C.; Verhagen, Hans

2012

State of the art in benefit-risk analysis: Environmental health

Pohjola, Mikko; Leino, Olli; Kollanus, Virpi; Tuomisto, Jouni T.; Gunnlaugsdottir, Helga; Holm, Finn; Kalogeras, Nikos; Luteijn, Johannes Michiel; Magnússon, Sveinn Haukur; Odekerken, Gaby; Tijhuis, Mariken J.; Ueland, Øydis; White, Bronagh C.; Verhagen, Hans

2012

The effect of technology information on consumer expectations and liking of beef

Van Wezemael, Lynn; Ueland, Øydis; Rødbotten, Rune; De Smet, Stefaan; Scholderer, Joachim; Verbeke, Wim

2012

Sensory perception of salmon and culinary sauces - An interdisciplinary approach

Paulsen, Morten thyregod; Ueland, Øydis; Nilsen, Asgeir; Öström, Åsa; Hersleth, Margrethe

2012

European consumers' acceptance of beef processing technologies: A focus group study

de Barcellos, Marcia D.; Kugler, Jens O.; Grunert, Klaus gunter; Van Wezemael, Lynn; Perez-Cueto, Federica J.A.; Ueland, Øydis; Verbeke, W.

2010

Impact of health-related claims on the perception of other product attributes

Lahteenmaki, Liisa; Lampila, Piritta; Grunert, Klaus; Boztug, Yasemin; Ueland, Øydis; Åström, Annika; Martinsdottir, Emilia

2010

European beef consumers' interest in a beef eating-quality guarantee Insights from a qualitative study in four EU countries

Verbeke, Wim; Van Wezemael, Lynn; de Barcellos, Marcia D.; Kugler, Jens O.; Hocquette, Jean-Francois; Ueland, Øydis; Grunert, Klaus

2010

RELIABILITY OF SENSORY ASSESSORS: ISSUES OF COMPLEXITY

Bitnes, Janna Myrvold; Ueland, Øydis; Møller, Per; Martens, Magni

2009

Food risk management quality: Consumer evaluations of past and emerging food safety incidents

van Kleef, Ellen; Ueland, Øydis; Theodoridis, Gregory; Rowe, Gene; Pfenning, Uwe; Houghton, J; van Dijk, Heleen; Chryssochoidis, George; Frewer, Lynn J.

2009

Effect of Portion Size Information on Food Intake

Ueland, Øydis; Cardello, Armand V.; Merrill, Ellen P.; Lesher, Larry L.

2009

RELIABILITY OF SENSORY ASSESSORS: ISSUES OF RETENTION AND LEARNING

Bitnes, Janna Myrvold; Ueland, Øydis; Møller, Per; Martens, Magni

2008

The effect of animality in the consumption experience - A potential for disgust

Kubberød, Elin; Ueland, Øydis; Dingstad, Gunvor; Risvik, Einar; Henjesand, Inge Jan

2008

Consumer attitudes toward low stake risk in food markets

Alfnes, Frode; Rickertsen, Kyrre; Ueland, Øydis

2008

Effect of product knowledge on profiling performance comparing various sensory laboratories

Bitnes, Janna Myrvold; Rødbotten, Marit; Lea, Per; Ueland, Øydis; Martens, Magni

2007

Public attitudes towards genetically-modified food

Miles, Susan; Ueland, Øydis; Frewer, Lynn J.

2005

Consumer acceptance of cheese, influence of different testing conditions

Hersleth, Margrethe; Ueland, Øydis; Allain, H.; Næs, Tormod

2005

Attitudes towards the use of GMOs in food production and their impact on buying intention: The role of positive sensory experience

Grunert, Klaus gunter; Bech-Larsen, Tino; Lahteenmaki, Liisa; Ueland, Øydis; Åström, Annika

2004

A sensory map of the meat universe

Rødbotten, Marit; Kubberød, Elin; Lea, Per; Ueland, Øydis

2004

A sensory map of the meat univers. Sensory profile of meat from 15 species

Rødbotten, Marit; Kubberød, Elin; Lea, Per; Ueland, Øydis

2004

Acceptability of genetically modified cheese presented as real product alternative

Lahteenmaki, Liisa; Grunert, Klaus; Ueland, Øydis; Åström, Annika; Arvola, Anne; Bech-Larsen, Tino

2002

Attitudes towards meat and meat-eating among adolescents in Norway

Kubberød, Elin; Ueland, Øydis; Tronstad, Åsne; Risvik, Einar

2002

Gender specific preferences and attitudes towards meat

Kubberød, Elin; Ueland, Øydis; Rødbotten, Marit; Westad, Frank; Risvik, Einar

2002