
PhD
+47 917 23 867
+47 55 11 21 70
Odd.H.Romarheim@nofima.no
Publikasjoner i Cristin
Bergen
https://nofima.no/person/odd-helge-romarheim/
Leder/ Forsker Fôrteknolog
PhD
+47 917 23 867
+47 55 11 21 70
Odd.H.Romarheim@nofima.no
Publikasjoner i Cristin
Bergen
Leder/ Forsker Fôrteknolog
Jeg er leder for Nofimas Fôrteknologisenter og forsker innen ernæring og fôrteknologi. Her har jeg jobbet siden 2012. Hovedoppgaven min er å lede arbeidet ved Fôrteknologisenteret. Her tilrettelegges det for forskning innen fôrteknologi og produksjon av forsøksfôr på utstyr som er relevant for oppdrettsnæringen. Vi bistår med alt fra prosessering av ingredienser og fôr til biologiske forsøk med fisk. Jeg har utdannelsen min fra Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) på Ås hvor jeg studerte husdyrernæring med spesialisering innen akvakultur. I 2007 tok jeg graden PhD innen ernæring for oppdrettsfisk ved Aquaculture Protein Centre, et senter for fremdragende forskning som Nofima, Norges veterinærhøgskole og UMB stod bak. Forskningsområdene mine har i hovedsak vært effekt av nye proteinkilder for akvakulturnæringen (planter, bakteriemel, gjærsopp) og fôr- og råvareprosessering på fordøyelse, tilvekst, retensjon av næringsstoff og tarmhelse hos laksefisk.
Mørkøre, Turid; Moreno, Helena Maria; Borderías, Javier; Larsson, Thomas; Hellberg, Hege; Hatlen, Bjarne; Romarheim, Odd Helge; Ruyter, Bente; Lazado, Carlo C.; Jimenez Guerrero, Raul; Bjerke, Målfrid Tofteberg; Benitez-Santana, Tibiabin; Krasnov, Aleksei
2020
Nordatlantiske fiskeoljer og betydning for utnyttelse av omega-3 fettsyrer
Østbye, Tone-Kari K; Berge, Gerd Marit; Krasnov, Aleksei; Romarheim, Odd Helge; Nilsson, Astrid; Hansen, Marianne Helén Selander; Burdge, Graham C.; Irvine, Nicola A.; Ruyter, Bente
2020
Østbye, Tone-Kari K; Berge, Gerd Marit; Nilsson, Astrid; Romarheim, Odd Helge; Bou, Marta; Ruyter, Bente
2019
Nye omega-3-kilder i fôr til laks
Ruyter, Bente; Kousoulaki, Katerina; Krasnov, Aleksei; Sissener, Nini; Simon, Cedric; Mørkøre, Turid; Bou, Marta; Østbye, Tone-Kari K; Bæverfjord, Grete; Sanden, Monica; Romarheim, Odd Helge; Carlehög, Mats; Ytrestøyl, Trine; Lutfi Royo, Esmail; Berge, Gerd Marit
2019
Bou, Marta; Berge, Gerd Marit; Bæverfjord, Grete; Sigholt, Trygve; Østbye, Tone-Kari K; Romarheim, Odd Helge; Hatlen, Bjarne; Leeuwis, Robin; Venegas, Claudia; Ruyter, Bente
2017
Ruyter, Bente; Østbye, Tone-Kari K; Romarheim, Odd Helge; Nilsson, Astrid; Kristiansen, Inger Øien; Bjerke, Målfrid Tofteberg; Bergum, Silje; Berge, Gerd Marit
2016
Intrinsic settling rate and spatial diffusion properties of extruded fish feed pellets
Skøien, Kristoffer Rist; Aas, Turid Synnøve; Alver, Morten; Romarheim, Odd Helge; Alfredsen, Jo Arve
2016
Mørke flekker i laksefilet. Kunnskapsstatus og tiltak for å begrense omfanget
Mørkøre, Turid; Larsson, Thomas; Kvellestad, Agnar Ståle; Koppang, Erling Olaf; Åsli, Magnus; Krasnov, Aleksei; Dessen, Jens-Erik; Moreno, Helena Maria; Valen, Elin Christine; Gannestad, Kjellrun Hoås; Gjerde, Bjarne; Taksdal, Torunn; Bæverfjord, Grete; Meng, Yuqiong; Heia, Karsten; Wold, Jens Petter; Borderias, A.J.; Moghadam, Hooman; Romarheim, Odd Helge; Rørvik, Kjell-Arne
2015
Hatlen, Bjarne; Nordgreen, Andreas Hoel; Romarheim, Odd Helge; Aas, Turid Synnøve; Åsgård, Torbjørn Einar
2015
Soybean meal improves the physical quality of extruded fish feed
Sørensen, Mette; Stjepanovic, Nenand; Romarheim, Odd Helge; Krekling, Trygve; Storebakken, Trond
2009
1. februar 2020 – 31. januar 2024
NewTechAqua er et EU-finansiert prosjekt som vil teste og utvikle nye løsninger i europeisk akvakultur.
2. januar 2019 – 31. desember 2021
I prosjektet skal forskerne blant annet studere komponenter i makroalger som kan brukes som ingredienser i matindustrien, og undersøke effekten av prosessteknologi på innholdet av potensielt farlige stoffer.
1. januar 2017 – 31. desember 2020
I BALANCE vil vi øke den grunnleggende forståelsen av hvordan næringsstoffer i fôret, i samspill med genetisk bakgrunn, påvirker forekomst av metabolsk induserte helse og kvalitetsproblemer i atlantisk laks.
1. januar 2017 – 31. desember 2019
Fiskens vekst og helse påvirkes i stor grad av prosesser som skjer i mage-/tarmsystemet. Dette inkluderer appetittregulering, spalting og opptak av næringsstoffer, barrierevevets sammensetning og funksjonalitet, og tarmens sammensetning av mikrober.