Relatert innhold

  • CV
  • Publikasjoner
  • Prosjekter

Biografi Nina Veflen Olsen

Jeg jobber som forsker innen forbrukerområdet. Her er jeg spesielt opptatt av produktutviklingsledelse, forbrukeradferd og brukerstyrte innovasjoner. Strategiske allianser i produktutvikling, markedsorienterte-utviklingsprosesser og utviklingen av distributørmerker er noen av de temaene jeg har forsket på. Den siste tiden har interessen min beveget seg i retning av å forsøke å forstå forbrukeres dilemma i forbindelse med matvalg, og forbrukeres persepsjon og holdning til innovative produkter og prosesser. Jeg har en doktorgrad (Dr.Oecon) fra Handelshøyskolen BI, med en avhandling om inkrementell produktutvikling.

Nina Veflen Olsen har 43 publikasjoner ved Nofima:

Situated food safety behavior

Veflen, Nina Jeanette; Røssvoll, Elin; Langsrud, Solveig; Scholderer, Joachim

2020

Situated Food Safety Risk and the Influence of Social Norms

Veflen, Nina Jeanette; Scholderer, Joachim; Langsrud, Solveig

2020

Social norms and risk communication

Scholderer, Joachim; Veflen, Nina

2018

How good are ideas identified by an automatic idea detection system?

Christensen, Kasper Knoblauch; Scholderer, Joachim; Hersleth, Stine Alm; Næs, Tormod; Kvaal, Knut; Mollestad, Torulf; Veflen, Nina; Risvik, Einar

2018

Forbrukeres matadferd på kjøkkenet

Ueland, Øydis; Hagtvedt, Therese; Langsrud, Solveig; Veflen, Nina

2017

Food Scares: Reflections and Reactions

Veflen, Nina; Storstad, Oddveig; Samuelsen, Bendik Meling; Langsrud, Solveig; Hagtvedt, Therese; Ueland, Øydis; Gregersen, Fredrik Alexander; Scholderer, Joachim

2017

A discussion of recent methodologies for combining sensory and extrinsic product properties in consumer studies

Asioli, Daniele; Varela, Paula ; Hersleth, Margrethe; Almli, Valerie Lengard; Olsen, Nina Veflen; Næs, Tormod

2017

Environmental profile, packaging intensity and food waste generation for three types of dinner meals

Hanssen, Ole Jørgen; Vold, Mie; Schakenda, Vibeke; Tufte, Per Arne; Møller, Hanne; Olsen, Nina Veflen; Skaret, Josefine

2017

Dish composition: children’s mental representation and expected liking

Olsen, Nina Veflen; Altintzoglou, Themistoklis; Almli, Valerie Lengard; Hersleth, Margrethe; Skuland, Aase Vorre; Honkanen, Pirjo

2015

Økologisk mat i storhusholdninger - utfordringer og muligheter

Dalen, Gunhild Akervold; Granli, Britt Signe; Olsen, Nina Veflen; Longva, Åshild; Grini, Ida Synnøve

2015

SO-PLS as an exploratory tool for path modelling

Menichelli, Elena; Almøy, Trygve; Tomic, Oliver; Olsen , Nina Veflen; Næs, Tormod

2014

Hamburger hazards and emotions

Olsen , Nina Veflen; Røssvoll, Elin ; Langsrud, Solveig; Scholderer, Joachim

2014

Consumer preferences, internal color and reduction of shigatoxigenic Escherichia coli in cooked hamburgers

Røssvoll, Elin Halbach; Sørheim, Oddvin; Heir, Even; Møretrø, Trond; Olsen , Nina Veflen; Langsrud, Solveig

2014

Cooking hamburgers at home - consumer preferences, internal color and survival of shigatoxigenic Eschericia coli

Røssvoll, Elin ; Sørheim, Oddvin; Heir, Even; Møretrø, Trond; Olsen , Nina Veflen; Langsrud, Solveig

2013

Meal Mapping

Scholderer, Joachim; Kugler, Jens O.; Olsen , Nina Veflen; Verbeke, Wim

2013

Analysing relations between specific and total liking scores

Menichelli, Elena; Kraggerud, Hilde; Olsen , Nina Veflen; Næs, Tormod

2013

Systems of attitudes towards production in the pork industry. A cross-national study

Sørensen, Bjarne Taulo; de Barcellos, Marcia D.; Olsen , Nina Veflen; Verbeke, Wim; Scholderer, Joachim

2012

Consumers' perceptions of HPP and PEF food products

Sonne, Anne-Mette; Grunert, Klaus gunter; Olsen , Nina Veflen; Granli, Britt Signe; Szabó, Erzsébet; Bánáti, Diána

2012

Combining extrinsic and intrisic information in consumer acceptance studies

Menichelli, Elena; Olsen , Nina Veflen; Meyer, Christine; Næs, Tormod

2012

Drivers of food SMEs network success: 101 tales from Norway

Olsen , Nina Veflen; Elvekrok, Ingunn; Nilsen , Etty Ragnhild

2012

Consumer satisfaction with pork meat and derived products in five European countries

Resano, Helena; Perez-Cueto, Federico J.A.; de Barcellos, Marcia D.; Olsen , Nina Veflen; Grunert, Klaus Gunter; Verbeke, Wim

2011

Consumer demand and quality assurance: segmentation basis and implications for chain governance in the pork sector

Grunert, Klaus Gunter; Wognum, Nel; Trienekens, Jacques; Wever, Mark; Olsen , Nina Veflen; Scholderer, Joachim

2011

Choice probability for apple juice based on novel processing techniques Investigating the choice relevance of mean-end-chains

Olsen , Nina Veflen; Menichelli, Elena; Grunert, Klaus gunter; Sonne, Anne-Mette; Szabo, Erik Tibor; Bánáti, Diána; Næs, Tormod

2011

Consumers liking of private labels. An evaluation of intrinsic and extrinsic orange juice cues

Olsen , Nina Veflen; Menichelli, Elena; Meyer, Christine B.; Næs, Tormod

2011

Handling of individual differences in rating-based conjoint analysis

Endrizzi, Isabella; Menichelli, Elena; Johansen, Susanne Margrete Bølling; Olsen , Nina Veflen; Næs, Tormod

2011

101 historier om innovasjon i SMB-nettverk

Olsen , Nina Veflen; Elvekrok, Ingunn

2010

Consumer acceptance of high-pressure processing and pulsed-electric field: a review

Olsen , Nina Veflen; Grunert, Klaus gunter; Sonne, Anne-Mette

2010

Better quality packaging for long shelf life

Sørheim, Oddvin; Olsen , Nina Veflen

2010

101 historier om innovasjon i SMB-nettverk

Olsen , Nina Veflen; Elvekrok, Ingunn

2010

Consumer perception of the use of high-pressure processing and pulsed electric field technologies in food production

Nielsen, Henriette Boel; Sonne, Anne-Mette; Grunert, Klaus; Bánáti, Diána; Pollák-Tóth, Annamária; Lakner, Zoltán; Olsen , Nina Veflen; Zontar, Tanja Pajk; Peterman, Marjana

2009