
+47 982 55 707
+47 51 84 46 17
jorunn.sofie.hansen@nofima.no
Publikasjoner i Cristin
Stavanger
https://nofima.no/person/jorunn-sofie-hansen/
Forsker
+47 982 55 707
+47 51 84 46 17
jorunn.sofie.hansen@nofima.no
Publikasjoner i Cristin
Stavanger
Forsker
Jeg er forsker hos Nofima og har arbeidet på avdeling for prosessteknologi siden 1991. Arbeidet har vært rettet mot sunne gode råvarer som fisk og grønnsaker. For grønnsaker har arbeidet omfattet forskningsprosjekter og uttesting av varmebehandling for industrien. I senere år har jeg arbeidet med rå grønnsaker fra veksthussektoren og spesielt med varianter av tomater og urter. Det har vært utført en rekke tester i samarbeid med storkjøkkensektoren og aktører i forskerprosjektet BioFresh, https://nofima.no/prosjekt/biofresh/. I arbeidet med fisk har jeg i ulike prosjekter arbeidet med tilsetting av ekstra proteiner til fiskeprodukter, noe som industrien og markedet i økende grad har vært opptatt av. Bærekraft og utnyttelse av restråstoff fra fisk er sentralt. Slike fiskeproteiner er testet ut og tilsatt ulike fiskeprodukter og presentert eksempelvis på https://wefta2019.com/. Jeg har også arbeidet med fiskepålegg https://forskning.no/blogg/fra-fjord-til-bord/har-du-fisk-i-matpakken.Jeg har tidligere arrangert en rekke nettverk og fagdager for industri og storkjøkkensektoren om innovasjon, næringsmiddelteknologier og mat & helse. Før arbeidet jeg ca. 10 år med HACCP og kvalitetsstyringssystemer. Tidligere arbeidserfaring har jeg fra Prior Østfold (ledelse foredling, PU, kvalitet), 5 år og hos TINE FoU (PU), 1 år. Jeg har også hatt styreverv i TKVDN (15 år) og hos Norconserv (2 år). Jeg har mastergrad fra Norges Miljø og Biovitenskapelige Universitet (NMBU), Ås 1985 med hovedoppgave på Kalkunpålegg.
BioFresh: Bioøkonomisk og bærekraftig produksjon av ferske veksthusgrønnsaker i Norge
Verheul, Michel; Paponov, Ivan; Paponov, Martina; Kechasov, Dmitry; Hansen, Jorunn Sofie; Stanghellini, Cecilia; Naseer, Muhammad; Kvitvær, Anne; Hodnebrog, Kristoffer; Maessen, Hendricus
2019
Valgte norske tomater fremfor importerte
Bremnes, Emil; Hansen, Jorunn Sofie; Slimestad, Rune; Verheul, Michel
2019
Inntaket av grønnsaker og grønnsakspigmenter under lunsjmåltid i norske kantiner med salatbarer
Hansen, Jorunn Sofie
2018
Hva er de mest populære grønnsakene i salatbaren?
Slimestad, Rune; Hansen, Jorunn Sofie; Verheul, Michel
2018
Slimestad, Rune; Hansen, Jorunn Sofie; Verheul, Michel
2018
Mørkerøde cherrytomater, takk!
Hansen, Jorunn Sofie; Håbesland, Geir; Slimestad, Rune
2018
Mørkerøde cherrytomater, takk! (Publisert på Nofima.no, forskning.no og horecanytt.no)
Hansen, Jorunn Sofie; Håbesland, Geir; Slimestad, Rune
2017
Hva skal til for at du velger sunn mat i kantinen?
Hansen, Jorunn Sofie; Håbesland, Geir
2017
Ikke én dråpe å miste - Kvalitet på farseprodukter
Christensen, Line Bach; Sone, Izumi; Hansen, Jorunn Sofie
2016
Hva skal til for at du velger sunn mat i kantina?
Hansen, Jorunn Sofie; Håbesland, Geir
2016
Varmebehandling av oppdrettslaks bryter ned proteiner og endrer råvarens kvalitet
Hansen, Jorunn sofie; Savitri, Sari; Skipnes, Dagbjørn; Rosnes, Jan Thomas
2012
Kategoriutvikling av nye fiskeprodukter til dagligvaresektoren
Hansen, Jorunn sofie; Håbesland, Geir
2010
1. april 2018 – 31. mars 2022
AQUABIOPRO-FIT jobber med å finne nye metoder for å oppkonsentrere restråstoff fra blant annet pelagisk fisk, oppdrettslaks, ørret, havabbor og havbrasme.
1. januar 2016 – 31. desember 2019
Målet var å produsere friske, sunne norske veksthusgrønnsaker av høy kvalitet året rundt uten fossil energi, kjemisk plantevern og utslipp av avfall.
1. mars 2015 – 28. februar 2019
I dette tverrfaglige prosjektet har vi studert hele verdikjeden for makrell og oppdrettslaks.
2. mai 2013 – 31. desember 2015
Nordmenn trenger å spise mer fisk, og folk vil ha flere slags fiskepålegg. Forskingsprosjektet har som mål å utvikle et nytt fiskepålegg basert på sunt avskjær av makrell og laks.