Relatert innhold

  • CV
  • Publikasjoner
  • Prosjekter

Biografi Ingrid Måge

Jeg er seniorforsker i Nofima, og her har jeg jobbet siden 2008. Mine fagområder er multivariat dataanalyse og forsøksplanlegging. I mitt forskningsarbeid fokuserer jeg på multiblokk-metoder (eller «data fusion») og multivariat ANOVA. Jeg jobber hovedsakelig med anvendelser innen prosessmodellering, og er opptatt av å utvikle metoder og strategier for dataanalyse som gir økt innsikt og verdiskaping i praksis. Tolkning og forståelse er like viktig som en god prediksjon. Mye av forskningen min dreier seg om metoder for å forstå og håndtere råvarevariasjon i matindustrien, samt bedre utnyttelse av de store datamengdene som samles inn gjennom hele verdikjeden. Jeg jobber også med multivariat analyse av intervensjonsstudier, hovedsakelig relatert til bakteriesamfunn i tarm. I denne sammenhengen er tolkning og visualisering av resultater også veldig viktig.Jeg er utdannet sivilingeniør fra NTNU (2002), og har en doktorgrad i kjemometri fra UMB (2006). Etter doktorgraden jobbet jeg en periode i CAMO Software (2006-2008) før jeg begynte i Nofima.

Ingrid Måge har 39 publikasjoner ved Nofima:

The effects of a pilot-scale steam decontamination system on the hygiene and sensory quality of chicken carcasses

Kure, Cathrine F.; Axelsson, Lars Torsten; Carlehög, Mats; Måge, Ingrid; Jensen, Merete Rusås; Holck, Askild Lorentz

2020

Feed-Forward Prediction of Product Qualities in Enzymatic Protein Hydrolysis of Poultry By-Products: a Spectroscopic Approach

Wubshet, Sileshi Gizachhew; Wold, Jens Petter; Afseth, Nils Kristian; Böcker, Ulrike; Lindberg, Diana; Ihunegbo, Felicia Nkem; Måge, Ingrid

2018

Exploring the effect of inhibitors, cooking and freezing on melanosis in snow crab (Chionoecetes opilio) clusters

Lian, Federico; Måge, Ingrid; Lorentzen, Grete Elisabeth; Siikavuopio, Sten Ivar; Øverbø, Kersti; Vang, Birthe; Lindberg, Diana

2018

Chronic fast food intake promotes diet-induced obesity and cecal microbiota changes compared to a homemade healthy meal in C57BL/6J mice

Rud, Ida; Holm, Jacob Bak; Måge, Ingrid; Kleiveland, Charlotte Ramstad; Tzimorotas, Dimitrios; Lea, Tor Erling; Kristiansen, Karsten; Madsen, Lise; Liaset, Bjørn

2017

Peptide recovery and commercialization by enzymatic hydrolysis of marine biomass

Vang, Birthe; Altintzoglou, Themistoklis; Måge, Ingrid; Wubshet, Sileshi Gizachhew; Afseth, Nils Kristian; Whitaker, Ragnhild

2017

FTIR as a rapid tool for monitoring molecular weight distribution during enzymatic protein hydrolysis of food processing by-products

Wubshet, Sileshi Gizachhew; Måge, Ingrid; Böcker, Ulrike; Lindberg, Diana; Knutsen, Svein Halvor; Rieder, Anne; Airado-Rodriguez, Diego; Afseth, Nils Kristian

2017

Common and distinct components in data fusion

Smilde, Age K.; Måge, Ingrid; Næs, Tormod; Hankemeier, Thomas; Lips, Miriam B.; Kiers, Henk A. L.; Acar, Evrim; Bro, Rasmus

2017

Extension of SO-PLS to multi-way arrays: SO-N-PLS

Biancolillo, Alessandra; Næs, Tormod; Bro, Rasmus; Måge, Ingrid

2017

Variable selection in multi-block regression

Biancolillo, Alessandra; Liland, Kristian Hovde; Måge, Ingrid; Næs, Tormod; Bro, Rasmus

2016

Effect of Dietary Fibers on Cecal Microbiota and Intestinal Tumorigenesis in Azoxymethane Treated A/J Min/+ Mice

Moen, Birgitte; Henjum, Kristi; Måge, Ingrid; Knutsen, Svein Halvor; Rud, Ida; Hetland, Ragna Bogen; Paulsen, Jan Erik

2016

The relationship between fatty acid profiles in milk identified by Fourier transform infrared spectroscopy and onset of luteal activity in Norwegian dairy cattle

Martin, Adam Dunstan; Afseth, Nils Kristian; Kohler, Achim; Randby, Åshild Taksdal; Eknæs, Margrete; Waldmann, Andres; Dørum, Guro; Måge, Ingrid; Reksen, Olav

2015

High nutrient availability reduces the diversity and stability of the equine caecal microbiota

Hansen, Naja C Kærsgaard; Avershina, Ekaterina; Mydland, Liv Torunn; Næsset, Jon Anders; Austbø, Dag; Moen, Birgitte; Måge, Ingrid; Rudi, Knut

2015

Near-Infrared Hyperspectral Imaging of Fusarium-Damaged Oats (Avena sativa L.)

Tekle, Selamawit; Måge, Ingrid; Segtnan, Vegard; Bjørnstad, Åsmund

2015

Molecular diversity of the equine caecal microbiota and its correlation to postprandial fermentation metabolites: A preliminary approach

Hansen, Naja C Kærsgaard; Mydland, Liv Torunn; Næsset, Jon Anders; Austbø, Dag; Måge, Ingrid; Rudi, Knut

2014

On-line sorting of meat trimmings into targeted fat categories

Måge, Ingrid; Wold, Jens petter; Bjerke, Frøydis; Segtnan, Vegard

2013

Effects of post-processing treatments on sensory quality and Shiga toxigenic Escherichia coli reductions in dry-fermented sausages

Heir, Even; Holck, Askild Lorentz; Omer, Mohammed K.; Alvseike, Ole; Måge, Ingrid; Høy, Martin; Rode, Tone Mari; Sidhu, Maan Singh; Axelsson, Lars

2013

Reduction of verotoxigenic Escherichia coli in production of fermented sausages

Holck, Askild lorentz; Axelsson, Lars; Rode, Tone Mari; Høy, Martin; Måge, Ingrid; Alvseike, Ole; L'Abée-Lund, Trine; Omer, MK; Granum, Per Einar; Heir, Even

2011

Reduction of verotoxigenic Escherichia coli by process and recipe optimisation in dry-fermented sausages

Heir, Even; Holck, Askild lorentz; Omer, Mohammed K.; Alvseike, Ole; Høy, Martin; Måge, Ingrid; Axelsson, Lars

2010

Multi-level binary replacement (MBR) design for computer experiments in high-dimensional nonlinear systems

Martens, Harald; Måge, Ingrid; Tøndel, Kristin; Isaeva, Julia; Høy, Martin; Sæbø, Solve

2010