
PhD
+47 909 65 451
+47 64 97 02 36
ida.rud@nofima.no
Publikasjoner i Cristin
Ås
https://nofima.no/person/ida-rud/
Forsker
PhD
+47 909 65 451
+47 64 97 02 36
ida.rud@nofima.no
Publikasjoner i Cristin
Ås
Forsker
Jeg er forsker ved Nofima og jobber innen avdeling for Trygg og Holdbar mat og avdeling for Mat og helse. Mitt forskningsfelt er hovedsakelig koblet til bakterier, mat og tarmhelse, hvor molekylære mikrobiologiske metoder står sentralt (f.eks omics og bakteriesamfunnsanalyser). Jeg forsker på de nyttige melkesyrebakteriene i form av deres egenskaper under fermentering (f.eks surdeig) og deres probiotiske egenskaper i tarmen. Likeså forsker jeg på tarmflora og helse, og studerer hvordan maten (f.eks fiberrik mat og rødt kjøtt) påvirker tarmfloraen ved hjelp av in vitro og in vivo modellsystemer og dybdesekvensering av tarmfloraen. Jeg samarbeider bl.a. tett med karbohydratkjemikere og statiskere for å forstå det komplekse samspillet mellom mat, tarmflora og helse. Jeg har utdanning fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU): PhD innen melkesyrebakterier og metabolisme (2008, UMB) og Cand Scient innen metodeutvikling for multipleks påvisning av GMO (2002, NLH).
Sluttrapport VårMat.- VårMat - strategisk satsing på persontilpasset mat 2018-2020
Rognså, Guro Helgesdotter; Ueland, Øydis; Lindberg, Diana; Grini, Ida Synnøve Bårvåg; Alm, Siril; Iversen, Stian Gjerstad; Rosnes, Jan Thomas; Rud, Ida; Varela, Paula
2021
Puvanendran, Velmurugu; Rud, Ida; Breiland, Mette Serine Wesmajervi; Arnesen, Jan-Arne; Axelsson, Lars Torsten
2021
Analysis of Megavariate Data in Functional Omics
Mosleth, Ellen Færgestad; McLeod, Anette; Rud, Ida; Axelsson, Lars ; Solberg, Lars Erik; Moen, Birgitte; Gilman, Krista Marie Erickson; Færgestad, Eline Mosleth; Lysenko, Artem; Rawlings, Chris; Dankel, Simon N; Mellgren, Gunnar; Barajas-Olmos, Francisco Martin; Orozco, Lorena Sofia ; Sæbø, Solve; Gidskehaug, Lars ; Janbu, Astrid Oust; Kohler, Achim; Martens, Harald Aagaard; Liland, Kristian Hovde
2020
Perspectives on personalised food
Ueland, Øydis; Kirkhus, Bente; Lindberg, Diana; Rosnes, Jan Thomas; Rud, Ida; Varela, Paula
2020
Gaundal, Line; Myhrstad, Mari; Leder, Lena; Byfuglien, Marte Gjeitung; Gjøvaag, Terje; Rud, Ida; Retterstøl, Kjetil; Holven, Kirsten Bjørklund; Ulven, Stine Marie; Telle-Hansen, Vibeke
2020
Perspectives on personalised food
Ueland, Øydis; Altintzoglou, Themistoklis; Kirkhus, Bente; Lindberg, Diana; Rognså, Guro Helgesdotter; Rosnes, Jan Thomas; Rud, Ida; Varela-Tomasco, Paula Alejandra
2020
Birkeland, Eline; Gharagozlian, Sedegheh; Birkeland, Kåre I.; Valeur, Jørgen; Måge, Ingrid; Rud, Ida; Aas, Anne-Marie
2020
McLeod, Anette; Fagerlund, Annette; Rud, Ida; Axelsson, Lars
2019
Ernæringens betydning for skinn-, tarm-, og gjellehelse hos laks
Berge, Gerd Marit; Ytteborg, Elisabeth; Østbye, Tone-Kari K; Sundh, Henrik; Rud, Ida; Sveen, Lene; Bæverfjord, Grete; Karlsen, Christian; Krasnov, Aleksei; Øgaard, Jonas; Sundell, Kristina; Pedersen, Mona Elisabeth; Halvorsen, Bente; Ruyter, Bente
2019
Rud, Ida; Holm, Jacob Bak; Måge, Ingrid; Kleiveland, Charlotte Ramstad; Tzimorotas, Dimitrios; Lea, Tor Erling; Kristiansen, Karsten; Madsen, Lise; Liaset, Bjørn
2017
McLeod, Anette; Mosleth, Ellen Færgestad; Rud, Ida; Branco dos Santos, Filipe; Snipen, Lars-Gustav; Liland, Kristian Hovde; Axelsson, Lars
2017
Herstad, Kristin; Gajardo, Karina; Bakke, Anne Marie; Moe, Lars; Ludvigsen, Jane; Rudi, Knut; Rud, Ida; Sekelja, Monika; Skancke, Ellen
2017
Ivanova, Lada; Sahlstrøm, Stefan; Rud, Ida; Uhlig, Silvio; Fæste, Christiane Kruse; Eriksen, Gunnar Sundstøl; Divon, Hege
2017
Rud, Ida; Kolarevic, Jelena; Holan, Astrid Buran; Berget, Ingunn; Calabrese, Sara; Terjesen, Bendik Fyhn
2016
Sissener, Nini; Torstensen, Bente Elisabeth; Ruyter, Bente; Østbye, Tone-Kari K; Waagbø, Rune; Jørgensen, Sven Martin; Hatlen, Bjarne; Liland, Nina Sylvia; Ytteborg, Elisabeth; Sæle, Øystein; Rud, Ida; Remø, Sofie C.; Mørkøre, Turid; Dessen, Jens-Erik; Skjerven, Kaja; Ytrestøyl, Trine; Holen, Elisabeth; Berge, Gerd Marit; Adam, Anne-Catrin
2016
Moen, Birgitte; Henjum, Kristi; Måge, Ingrid; Knutsen, Svein Halvor; Rud, Ida; Hetland, Ragna Bogen; Paulsen, Jan Erik
2016
Extrusion of barley and oat influence the fecal microbiota and SCFA profile of growing pigs
Moen, Birgitte; Berget, Ingunn; Rud, Ida; Hole, Anastasia s.; Kjos, Nils Petter; Sahlstrøm, Stefan
2016
Medhus, Agathe; Rud, Ida; Jensen, M; Vågnes, Øyvind Brune; Kolarevic, Jelena; Terjesen, Bendik Fyhn; Norheim, Kari
2015
Heterologous protein secretion in lactobacilli with modified pSIP vectors
Karlskås, Ingrid Lea; Maudal, Kristina; Axelsson, Lars; Rud, Ida; Eijsink, Vincent; Mathiesen, Geir
2014
Heterologous protein secretion in lactobacilli with modified pSIP vectors
Lea, Ingrid; Maudal, Kristina; Axelsson, Lars; Rud, ida; Eijsink, Vincent; Mathiesen, Geir
2014
Jensen, Hanne; Roos, S.; Jonsson, H.; Rud, ida; Grimmer, Stine; van Pijkeren, J.P.; Britton, R.A.; Axelsson, Lars
2014
Torstensen, Bente Elisabeth; Ruyter, Bente; Sissener, Nini; Østbye, Tone-Kari K; Waagbø, Rune; Jørgensen, Sven Martin; Ytteborg, Elisabeth; Rud, Ida; Liland, Nina Sylvia; Mørkøre, Turid; Dessen, Jens-Erik
2013
Laksens helse, velferd og robusthet påvirkes av fettsyresammensetning i fôr
Torstensen, Bente Elisabeth; Ruyter, Bente; Sissener, Nini; Østbye, Tone-Kari K; Waagbø, Rune; Jørgensen, Sven Martin; Ytteborg, Elisabeth; Rud, Ida; Liland, Nina Sylvia; Mørkøre, Turid; Dessen, Jens-Erik
2013
McLeod, Anette; Brede, Dag Anders; Rud, Ida; Axelsson, Lars
2013
Cleaning of conveyor belt materials using ultrasound in a thin layer of water
Axelsson, Lars; Holck, Askild lorentz; Rud, Ida; Samah, D; Tierce, P; Favre, M; Kure, Cathrine F.
2013
Genome Sequence of the Naturally Plasmid-Free Lactobacillus plantarum Strain NC8 (CCUG 61730)
Axelsson, Lars; Rud, Ida; Naterstad, Kristine; Blom, Hans; Renckens, Bernadet; Boekhorst, Jos; Kleerebezem, Michiel; van Hijum, Sacha; Siezen, Roland J.
2012
Hole, Anastasia S.; Rud, Ida; Grimmer, Stine J Staavi; Sigl, Stefanie; Narvhus, Judith; Sahlstrøm, Stefan
2012
Sekelja, Monika; Rud, Ida; Knutsen, Svein Halvor; Denstadli, Vegard; Westereng, Bjørge; Næs, Tormod; Rudi, Knut
2012
Rud, Ida; Naterstad, Kristine; Bongers, Roger S.; Molenaar, Douwe; Kleerebezem, Michiel; Axelsson, Lars
2011
Nofima Senter for Resirkulering i Akvakultur ? tekniske løsninger og ferske resultater
Terjesen, Bendik Fyhn; Kolarevic, Jelena; Mydland, Liv Torunn; Takle, Harald Rune; Ulgenes, Yngve; Summerfelt, Steve; Good, Chris; Bæverfjord, Grete; Reiten, Britt Kristin Megård; Selset, Roger; Nerland, Ståle; Kittelsen, Arne; Brunsvik, Per S.; Fjæra, Svein Olav; Ibieta, Pablo; Gutierrez, Xavier; Rudi, Knut; Rud, Ida; Åsgård, Torbjørn Einar
2010
Rud, Ida; Solem, Christian; Jensen, Petter Ruhdal; Axelsson, Lars; Naterstad, Kristine
2008
Characterisation of the gap Operon from Lactobacillus plantarum and Lactobacillus sakei
Naterstad, Kristine; Rud, Ida; Kvam, Ingebjørg; Axelsson, Lars
2007
A synthetic promoter library for constitutive gene expression in Lactobacillus plantarum
Rud, Ida; Jensen, Petter Ruhdal; Naterstad, Kristine; Axelsson, Lars
2006
Rudi, Knut; Rud, Ida; Holck, Askild Lorentz
2003
1. juli 2020 – 30. juni 2023
Hovedmålet i MycoSafeBread er å optimalisere brødprodukter som er skreddersydd for små barn, med et absolutt minimum av soppgiften DON, samtidig som vi oppfyller anbefalingene for fiber og næringssammensetning.
1. april 2018 – 31. mars 2022
Hovedmålet med iNOBox er å skape en effektiv, lønnsom og bærekraftig matproduksjon som sikrer trygg og næringsrik mat av høy kvalitet.
1. januar 2018 – 1. januar 2021
Vi vil at alle skal kunne spise god og sunn mat – uansett hvilken situasjon man er i.
1. januar 2018 – 31. desember 2021
Forbrukerne ønsker sunnere valg, og det er en økende interesse hos industrien for å bruke grønnsaker i bearbeidede kjøttprodukter. Dette er produkter hvor restråstoff, både fra grønnsaks- og kjøttproduksjon, kan benyttes.
1. januar 2017 – 31. desember 2020
Det strategiske programmet FoodMicro-Pack skal bidra med ny kunnskap for produksjon og frambud av trygg og holdbar mat, optimale emballeringsløsninger og redusert matsvinn.
1. januar 2017 – 31. desember 2019
Fiskens vekst og helse påvirkes i stor grad av prosesser som skjer i mage-/tarmsystemet. Dette inkluderer appetittregulering, spalting og opptak av næringsstoffer, barrierevevets sammensetning og funksjonalitet, og tarmens sammensetning av mikrober.