Relatert innhold

  • CV
  • Publikasjoner
  • Prosjekter

Biografi Ida Rud

Jeg er forsker ved Nofima og jobber innen avdeling for Trygg og Holdbar mat og avdeling for Mat og helse. Mitt forskningsfelt er hovedsakelig koblet til bakterier, mat og tarmhelse, hvor molekylære mikrobiologiske metoder står sentralt (f.eks omics og bakteriesamfunnsanalyser). Jeg forsker på de nyttige melkesyrebakteriene i form av deres egenskaper under fermentering (f.eks surdeig) og deres probiotiske egenskaper i tarmen. Likeså forsker jeg på tarmflora og helse, og studerer hvordan maten (f.eks fiberrik mat og rødt kjøtt) påvirker tarmfloraen ved hjelp av in vitro og in vivo modellsystemer og dybdesekvensering av tarmfloraen. Jeg samarbeider bl.a. tett med karbohydratkjemikere og statiskere for å forstå det komplekse samspillet mellom mat, tarmflora og helse. Jeg har utdanning fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU): PhD innen melkesyrebakterier og metabolisme (2008, UMB) og Cand Scient innen metodeutvikling for multipleks påvisning av GMO (2002, NLH).

Ida Rud har 32 publikasjoner ved Nofima:

Analysis of Megavariate Data in Functional Omics

Mosleth, Ellen Færgestad; McLeod, Anette; Rud, Ida; Axelsson, Lars ; Solberg, Lars Erik; Moen, Birgitte; Gilman, Krista Marie Erickson ; Færgestad, Eline Mosleth; Lysenko, Artem; Rawlings, Chris; Dankel, Simon N.; Mellgren, Gunnar; Barajas-Olmos, Francisco Martin; Orozco, Lorena Sofia ; Sæbø, Solve; Gidskehaug, Lars ; Oust, Astrid ; Kohler, Achim; Martens, Harald Aagaard; Liland, Kristian Hovde

2020

Perspectives on personalised food

Ueland, Øydis; Kirkhus, Bente; Lindberg, Diana; Rosnes, Jan Thomas; Rud, Ida; Varela, Paula

2020

Beneficial effect on serum cholesterol levels, but not glycaemic regulation, after replacing SFA with PUFA for three days: a randomised crossover trial

Gaundal, Line; Myhrstad, Mari; Leder, Lena; Byfuglien, Marte Gjeitung; Gjøvaag, Terje; Rud, Ida; Retterstøl, Kjetil; Holven, Kirsten Bjørklund; Ulven, Stine Marie; Telle-Hansen, Vibeke

2020

Perspectives on personalised food

Ueland, Øydis; Altintzoglou, Themistoklis; Kirkhus, Bente; Lindberg, Diana; Rognså, Guro Helgesdotter; Rosnes, Jan Thomas; Rud, Ida; Varela-Tomasco, Paula Alejandra

2020

Prebiotic effect of inulin-type fructans on faecal microbiota and short-chain fatty acids in type 2 diabetes: a randomised controlled trial

Birkeland, Eline; Gharagozlian, Sedegheh; Birkeland, Kåre I.; Valeur, Jørgen; Måge, Ingrid; Rud, Ida; Aas, Anne-Marie

2020

Ernæringens betydning for skinn-, tarm-, og gjellehelse hos laks

Berge, Gerd Marit; Ytteborg, Elisabeth; Østbye, Tone-Kari K; Sundh, Henrik; Rud, Ida; Sveen, Lene; Bæverfjord, Grete; Karlsen, Christian; Krasnov, Aleksei; Øgaard, Jonas; Sundell, Kristina; Pedersen, Mona Elisabeth; Halvorsen, Bente; Ruyter, Bente

2019

Chronic fast food intake promotes diet-induced obesity and cecal microbiota changes compared to a homemade healthy meal in C57BL/6J mice

Rud, Ida; Holm, Jacob Bak; Måge, Ingrid; Kleiveland, Charlotte Ramstad; Tzimorotas, Dimitrios; Lea, Tor Erling; Kristiansen, Karsten; Madsen, Lise; Liaset, Bjørn

2017

Effects of glucose availability in Lactobacillus sakei; metabolic change and regulation of the proteome and transcriptome

McLeod, Anette; Mosleth, Ellen Færgestad; Rud, Ida; Branco dos Santos, Filipe; Snipen, Lars-Gustav; Liland, Kristian Hovde; Axelsson, Lars

2017

A diet change from dry food to beef induces reversible changes on the faecal microbiota in healthy, adult, client-owned dogs

Herstad, Kristin; Gajardo, Karina; Bakke, Anne Marie; Moe, Lars; Ludvigsen, Jane; Rudi, Knut; Rud, Ida; Sekelja, Monika; Skancke, Ellen

2017

Effect of primary processing on the distribution of free and modified Fusarium mycotoxins in naturally contaminated oats

Ivanova, Lada; Sahlstrøm, Stefan; Rud, Ida; Uhlig, Silvio; Fæste, Christiane Kruse; Eriksen, Gunnar Sundstøl; Divon, Hege

2017

Effekter av endret fettsyresammensetning i fôr til laks relatert til fiskens helse, velferd og robusthet (Fett for fiskehelse): Oppdatering 2016

Sissener, Nini; Torstensen, Bente Elisabeth; Ruyter, Bente; Østbye, Tone-Kari K; Waagbø, Rune; Jørgensen, Sven Martin; Hatlen, Bjarne; Liland, Nina Sylvia; Ytteborg, Elisabeth; Sæle, Øystein; Rud, Ida; Remø, Sofie C.; Mørkøre, Turid; Dessen, Jens-Erik; Skjerven, Kaja; Ytrestøyl, Trine; Holen, Elisabeth; Berge, Gerd Marit; Adam, Anne-Catrin

2016

Effect of Dietary Fibers on Cecal Microbiota and Intestinal Tumorigenesis in Azoxymethane Treated A/J Min/+ Mice

Moen, Birgitte; Henjum, Kristi; Måge, Ingrid; Knutsen, Svein Halvor; Rud, Ida; Hetland, Ragna Bogen; Paulsen, Jan Erik

2016

Extrusion of barley and oat influence the fecal microbiota and SCFA profile of growing pigs

Moen, Birgitte; Berget, Ingunn; Rud, Ida; Hole, Anastasia s.; Kjos, Nils Petter; Sahlstrøm, Stefan

2016

Effects on health, disease, and welfare of postsmolt production in semi-closed containment systems – Part E

Medhus, Agathe; Rud, Ida; Jensen, M; Vågnes, Øyvind Brune; Kolarevic, Jelena; Terjesen, Bendik Fyhn; Norheim, Kari

2015

Heterologous protein secretion in lactobacilli with modified pSIP vectors

Karlskås, Ingrid Lea; Maudal, Kristina; Axelsson, Lars; Rud, Ida; Eijsink, Vincent; Mathiesen, Geir

2014

Heterologous protein secretion in lactobacilli with modified pSIP vectors

Lea, Ingrid; Maudal, Kristina; Axelsson, Lars; Rud, ida; Eijsink, Vincent; Mathiesen, Geir

2014

Role of Lactobacillus reuteri cell and mucusbinding protein A (CmbA) in adhesion to intestinal epithelial cells and mucus in vitro

Jensen, Hanne; Roos, S.; Jonsson, H.; Rud, ida; Grimmer, Stine; van Pijkeren, J.P.; Britton, R.A.; Axelsson, Lars

2014

Fett for fiskehelse. Utredning: Effekter av endret fettsyre-sammensetning i fôr til laks relatert til fiskens helse, velferd og robusthet

Torstensen, Bente Elisabeth; Ruyter, Bente; Sissener, Nini; Østbye, Tone-Kari K; Waagbø, Rune; Jørgensen, Sven Martin; Ytteborg, Elisabeth; Rud, Ida; Liland, Nina Sylvia; Mørkøre, Turid; Dessen, Jens-Erik

2013

Laksens helse, velferd og robusthet påvirkes av fettsyresammensetning i fôr

Torstensen, Bente Elisabeth; Ruyter, Bente; Sissener, Nini; Østbye, Tone-Kari K; Waagbø, Rune; Jørgensen, Sven Martin; Ytteborg, Elisabeth; Rud, Ida; Liland, Nina Sylvia; Mørkøre, Turid; Dessen, Jens-Erik

2013

Cleaning of conveyor belt materials using ultrasound in a thin layer of water

Axelsson, Lars; Holck, Askild lorentz; Rud, Ida; Samah, D; Tierce, P; Favre, M; Kure, Cathrine F.

2013

Genome Sequence of the Naturally Plasmid-Free Lactobacillus plantarum Strain NC8 (CCUG 61730)

Axelsson, Lars; Rud, Ida; Naterstad, Kristine; Blom, Hans; Renckens, Bernadet; Boekhorst, Jos; Kleerebezem, Michiel; van Hijum, Sacha; Siezen, Roland J.

2012

Abrupt Temporal Fluctuations in the Chicken Fecal Microbiota Are Explained by Its Gastrointestinal Origin

Sekelja, Monika; Rud, Ida; Knutsen, Svein Halvor; Denstadli, Vegard; Westereng, Bjørge; Næs, Tormod; Rudi, Knut

2012

Functional analysis of the role of CggR (central glycolytic gene regulator) in Lactobacillus plantarum by transcriptome analysis

Rud, Ida; Naterstad, Kristine; Bongers, Roger S.; Molenaar, Douwe; Kleerebezem, Michiel; Axelsson, Lars

2011

Nofima Senter for Resirkulering i Akvakultur ? tekniske løsninger og ferske resultater

Terjesen, Bendik Fyhn; Kolarevic, Jelena; Mydland, Liv Torunn; Takle, Harald Rune; Ulgenes, Yngve; Summerfelt, Steve; Good, Chris; Bæverfjord, Grete; Reiten, Britt Kristin Megård; Selset, Roger; Nerland, Ståle; Kittelsen, Arne; Brunsvik, Per S.; Fjæra, Svein Olav; Ibieta, Pablo; Gutierrez, Xavier; Rudi, Knut; Rud, Ida; Åsgård, Torbjørn Einar

2010

A synthetic promoter library for constitutive gene expression in Lactobacillus plantarum

Rud, Ida; Jensen, Petter Ruhdal; Naterstad, Kristine; Axelsson, Lars

2006