
Dr.scient.
+47 997 12 755
+47 64 97 02 38
grethe.iren.borge@nofima.no
Publikasjoner i Cristin
Ås
https://nofima.no/person/grethe-iren-andersen-borge/
Seniorforsker
Dr.scient.
+47 997 12 755
+47 64 97 02 38
grethe.iren.borge@nofima.no
Publikasjoner i Cristin
Ås
Seniorforsker
Jeg er seniorforsker i avdeling Mat og Helse, der vårt fokus er å bistå matprodusenter å utvikle mat for bedre helse gjennom nye produkter, forbedrede produksjonsmetoder, optimale lagringsbetingelser og tilberedningsmetoder. Som biokjemiker er mitt fokus på forståelse og kartlegging av “den usynlige kvaliteten” – helserelatert kvalitet av mat.
Grønnsaker har vært mitt hovedområde de siste årene, og kålvekster spesielt. Forskningen har som mål å få økt kunnskap om hvordan helserelaterte plantestoffer varierer i råvarer og hvordan lagring og prosessering påvirker helserelatert kvalitet. Plantestoffer som jeg spesielt har kompetanse på er polyfenoler, glukosinolater og karotenoider, og analysemetodikk HPLC-DAD, LC-MS og metabolomics. Interesseområdet mitt er også bioaktivitet, biotilgjengelighet og effekter av plantestoffer i kroppen, med fokus på fordøyelsen. Jeg har også vært involvert i forskning på hvordan mat påvirker human helse.En stor del av mitt arbeid omfatter prosjektledelse og søker stadig nye samarbeidsprosjekter. Ta gjerne kontakt! Jeg har ledet tre strategiske forskningsprogrammer ved Nofima: «Phytochemcials in fruits, berries and vegetables» (2013-2016), “Fruits and vegetables, from raw materials to health effects” (2009-2012) and “Bioactive components and inhibition of lipid oxidation in food quality and health” (2006-2008). Videre har jeg deltatt i flere EU-prosjekter og ledet nasjonale prosjekter. Pr. 2020 leder jeg prosjektene “KålSmak- økt verdiskaping for kålvekster” og “NorskVegetar”.
Min utdannelse er innen kjemi og biokjemi, med en doktorgrad i biokjemi (lipidmetabolisme i planter og menneske) i 1998 ved Universitetet i Oslo. Jeg har vært ansatt ved Matforsk/Nofima i periodene 1993-1998 og 2002-i dag. Jeg har også jobbet som forsker ved NMBU med patogene bakterier i meieriprodukter (1998-2002). Har vært veileder for master- og dr. gradsstudenter.
Melendez-Martinez, Antonio J.; Mandic, Anamarija I.; Bantis, Filippos; Böhm, Volker; Borge, Grethe Iren A.; Brncic, Mladen; Bysted, Anette; Cano, M. Pilar; Dias, M. Graca; Elgersma, Anjo; Fikselová, Martina; Garcia-Alonso, Javier; Giuffrida, Daniele; Goncalves, Vanessa S.S.; Hornero-Mendez, Dámaso; Kljak, Kristina; Lavelli, Vera; Manganaris, George A.; Mapelli-Brahm, Paula; Marounek, Milan; Olmedilla-Alonso, Begoña; Periago-Castón, Maria Jesús; Pintea, Adela; Sheenan, Jeremiah J.; Saponjac, Vesna Tumbas; Valsiková-Frey, Magdaléna; Meulebroek, Lieven Van; O'Brien, Nora
2021
Grini, Ida Synnøve Bårvåg; Kirkhus, Bente; Borge, Grethe Iren Andersen; By, Eilin Lundekvam; Henriksen, Karianne Spetaas
2020
Rønning, Sissel Beate; Voldvik, Vibeke; Bergum, Silje; Aaby, Kjersti; Borge, Grethe Iren Andersen
2020
Aaby, Kjersti; Martinsen, Berit Karoline; Borge, Grethe Iren Andersen; Røen, Dag
2020
Bearbeidet kjøtt og tarmkreft – kan vi gjøre norske produkter sunnere?
Grini, Ida Synnøve Bårvåg; Kirkhus, Bente; Borge, Grethe Iren Andersen; By, Elin Lundekvam; Henriksen, Karianne Spetaas
2020
Borge, Grethe Iren Andersen; Myhrer, Kristine S.
2019
Kirkhus, Bente; Afseth, Nils Kristian; Borge, Grethe Iren Andersen; Grimsby, Gard Sveinung; Steppeler, Christina; Krona, Annika; Langton, Maud
2019
Bioavailability of Quercetin in Humans with a Focus on Interindividual Variation
Almeida, A. Filipa; Borge, Grethe Iren Andersen; Piskula, Mariusz; Tudose, Adriana; Tudoreanu, Liliana; Valentova, Katerina; Williamson, Gary; Santos, Claudia N.
2018
Thomsen, Mette; Riley, Hugh; Borge, Grethe Iren Andersen; Lea, Per; Rødbotten, Marit; Bengtsson, Gunnar
2017
Kartlegging av restråstoff fra jordbruket
Lindberg, Diana; Aaby, Kjersti; Borge, Grethe Iren Andersen; Haugen, John-Erik; Nilsson, Astrid; Rødbotten, Rune; Sahlstrøm, Stefan
2016
Hva er det som gir oss den mest smakfulle og sunneste kålrota?
Riley, Hugh; Thomsen, Mette; Bengtsson, Gunnar; Rødbotten, Marit; Borge, Grethe Iren Andersen; Lea, Per
2016
Myhrstad, Mari; Ottestad, Inger; Günther, Clara-Cecilie; Ryeng, Einar; Holden, Marit; Nilsson, Astrid; Brønner, Kirsti Wettre; Kohler, Achim; Borge, Grethe Iren Andersen; Holven, Kirsten Bjørklund; Ulven, Stine Marie
2016
Rybarczyk, Anna; Wold, Anne-Berit; Bengtsson, Gunnar; Borge, Grethe Iren Andersen; Hansen, Magnor Kåre; Hagen, Sidsel Fiskaa
2016
Rybarczyk, Anna; Hagen, Sidsel Fiskaa; Borge, Grethe Iren Andersen; Bengtsson, Gunnar; Hansen, Magnor Kåre; Wold, Anne-Berit
2016
Borge, Grethe Iren Andersen; Sandberg, Ellen; Øyaas, Jorun; Abrahamsen, Roger K.
2016
Frosne versus ferske grønnsaker
Borge, Grethe Iren Andersen; Baardseth, Pernille
2015
Phytochemical content in broccoli flower buds during postharvest storage and light treatments
Hagen, Sidsel Fiskaa; Schmidt, Gesine; Borge, Grethe Iren Andersen; Bengtsson, Gunnar
2015
Myhrstad, Mari; Ulven, Stine Marie; Günther, Clara-Cecilie; Ottestad, Inger; Holden, Marit; Ryeng, Einar; Borge, Grethe Iren Andersen; Kohler, Achim; Brønner, Kirsti Wettre; Thoresen, Magne; Holven, Kirsten Bjørklund
2014
Rybarczyk, Anna; Hansen, Magnor Kåre; Wold, Anne-Berit; Hagen, Sidsel Fiskaa; Borge, Grethe Iren Andersen; Bengtsson, Gunnar
2014
Aarak, Kristi Ekrann; Kirkhus, Bente; Johansen, Silje; Vegarud, Gerd Elisabeth; Borge, Grethe Iren Andersen
2014
Effects of Environmental Factors on Edible Oil Quality of Organically Grown Camelina sativa
Kirkhus, Bente; Lundon, Aina; Haugen, John-erik; Vogt, Kjell gjermund; Borge, Grethe iren andersen; Henriksen, Britt
2013
Uusitupa, Matti; Hermansen, K.; Savolainen, MJ; Schwab, U.; Kolehmainen, M.; Brader, L.; Mortensen, L.S.; Cloetens, A.; Johansson-Persson, A.; Onning, G.; Landin-Olsson, M.; Herzig, Karl-Heinz; Hukkanen, J.; Rosqvist, F.; Iggman, David; Paananen, J.; Pulkki, K.J.; Siloaho, M.; Dragsted, Lars Ove; Barri, T.; Overvad, K.; Knudsen, K.E. Bach; Hedemann, M.S.; Arner, P.; Dahlman, I; Borge, Grethe Iren Andersen; Baardseth, Pernille; Ulven, Stine Marie; Gunnarsdottir, I; Jonsdottir, S; Thorsdottir, I.; Oresic, Matej; Poutanen, K.S.; Risérus, Ulf; Åkesson, B.
2013
Ottestad, Inger; Hassani, Sahar; Borge, Grethe iren andersen; Kohler, Achim; Vogt, Kjell gjermund; Hyøtylainen, Tuulia; Oresic, Matej; Brønner, Kirsti Wettre; Holven, Kirsten Bjørklund; Ulven, Stine Marie; Myhrstad, Mari Charlotte
2012
Olsen, Helle; Grimmer, Stine J Staavi; Aaby, Kjersti; Saha, Shikha; Borge, Grethe iren andersen
2012
Jakesevic, Maja; Aaby, Kjersti; Borge, Grethe iren andersen; Jeppsson, Bengt; Ahrné, Siv; Molin, Göran
2011
Karlsen, Anette; Svendsen, Mette; Seljeflot, Ingebjørg; Sommernes, Mary-Ann; Sexton, Joseph; Brevik, Asgeir; Erlund, Iris; Serafini, Mauro; Bastani, Nasser Ezzatkhah; Remberg, Siv Fagertun; Borge, Grethe Iren Andersen; Carlsen, Monica Hauger; Bøhn, Siv Kjølsrud; Myhrstad, Mari; Dragsted, Lars; Duttaroy, Asim K.; Haffner, Karin; Laake, Petter; Drevon, Christian A; Arnesen, Harald; Collins, Andrew Richard; Tonstad, Serena; Blomhoff, Rune
2011
Øverland, Margareth; Borge, Grethe iren andersen; Vogt, Kjell gjermund; Schøyen, Hilde; Skrede, Anders
2011
Remberg, Siv Fagertun; Hagen, Sidsel Fiskaa; Borge, Grethe Iren Andersen; Sandberg, Ellen; Jeksrud, Willy Karl; Haffner, Karin
2010
Remberg, Siv Fagertun; Hagen, Sidsel Fiskaa; Borge, Grethe iren andersen; Sandberg, Ellen; Jeksrud, Willy K.; Haffner, Karin
2010
Red cabbage, a Vegetable Rich in Health-Related Glucosinolates
Hansen, Magnor; Bengtsson, Gunnar; Borge, Grethe iren andersen; Berge, Liv; Wold, Anne-Berit
2010
Analysis of -omics data: Graphical interpretation- and validation tools in multi-block methods
Hassani, Sahar; Martens, Harald; Qannari, El Mostafa; Hanafi, Mohamed; Borge, Grethe iren andersen; Kohler, Achim
2010
Olsen, Helle; Aaby, Kjersti; Borge, Grethe iren andersen
2010
Karlsen, Anette; Paur, Ingvild; Bøhn, Siv Kjølsrud; Sakhi, Amrit Kaur; Borge, Grethe iren andersen; Serafini, Mauro; Erlund, Iris; Laake, Petter; Tonstad, Serena; Blomhoff, Rune
2010
A cross-cultural study of preference for apple juice with different sugar and acid contents
Rødbotten, Marit; Martinsen, Berit Karoline; Borge, Grethe iren andersen; Mortvedt, Hilde Skotland; Knutsen, Svein Halvor; Lea, Per; Næs, Tormod
2009
Olsen, Helle; Aaby, Kjersti; Borge, Grethe Iren Andersen
2009
Hagen, Sidsel Fiskaa; Borge, Grethe Iren Andersen; Solhaug, Knut Asbjørn; Bengtsson, Gunnar
2009
Volden, Jon; Borge, Grethe iren andersen; Hansen, Magnor; Wicklund, Trude; Bengtsson, Gunnar
2009
Dietary polyphenols identified as intracellular protein kinase A inhibitors
Moskaug, Jan Øivind; Borge, Grethe Iren Andersen; Fagervoll, Anne Marthe; Paur, Ingvild; Carlsen, Harald; Blomhoff, Rune
2008
Volden, Jon; Borge, Grethe iren andersen; Bengtsson, Gunnar; Hansen, Magnor; Thygesen, Ingrid E; Wicklund, Trude
2008
Milk quality - a future approach from a researcher's point of view
Abrahamsen, Roger K.; Borge, Grethe Iren Andersen; Harstad, Odd Magne; Haug, Anna; Wetlesen, A
2007
Hagen, Sidsel Fiskaa; Borge, Grethe Iren Andersen; Bengtsson, Gunnar; Bilger, Wolfgang; Berge, Arvid; Haffner, Karin; Solhaug, Knut Asbjørn
2007
Chlorophyll fluorescence for non-destructive measurement of flavonoids in broccoli
Bengtsson, Gunnar; Schöner, Roman; Lombardo, Emanuele; Schöner, Jennifer; Borge, Grethe Iren Andersen; Bilger, Wolfgang
2006
Effect of postharvest irradiation on health and sensory related properties of apples and broccoli
Bengtsson, Gunnar; Hagen, Sidsel Fiskaa; Borge, Grethe Iren Andersen; Schöner, Roman; Lombardo, Emanuele; Schöner, Jennifer; Bilger, Wolfgang; Berge, Arvid; Haffner, Karin; Solhaug, Knut Asbjørn
2006
Ottestad, Inger; Halvorsen, Bente ; Balstad, Trude Rakel; Otterdal, Kari; Borge, Grethe Iren Andersen; Brosstad, Frank; Myhre, Anne Grete; Ose, Leiv; Nenseter, Marit S.; Holven, Kirsten Bjørklund
2006
Hagen, Sidsel Fiskaa; Solhaug, Knut Asbjørn; Bengtsson, Gunnar; Borge, Grethe Iren Andersen; Bilger, Wolfgang
2006
Multivariate modelling of relationships between proteolysis and sensory quality of Prast cheese
Pripp, Are Hugo; Skeie, Siv B.; Isaksson, Tomas; Borge, Grethe Iren Andersen; Sørhaug, Terje
2006
Resuscitation of hypoxic piglets with 100% O-2 increases pulmonary metalloproteinases and IL-8
Munkeby, Berit Holthe; Børke, Wenche Bakken; Bjørnland, Kristin; Sikkeland, Liv Ingunn Bjoner; Borge, Grethe Iren Andersen; Lømo, Jon; Rivera, S; Khrestchatisky, M.; Halvorsen, Bente ; Saugstad, Ola Didrik
2005
Resuscitation with 100% O2 increases cerebral injury in hypoxemic piglets
Munkeby, Berit Holthe; Børke, Wenche Bakken; Bjørnland, Kristin; Sikkeland, Liv Ingunn Bjoner; Borge, Grethe Iren Andersen; Halvorsen, Bente; Saugstad, Ola Didrik
2004
Børke, Wenche Bakken; Munkeby, Berit Holthe; Halvorsen, Bente; Bjørnland, Kristin; Tunheim, Siv Haugen; Borge, Grethe Iren Andersen; Thaulow, Erik; Saugstad, Ola Didrik
2004
Inhibition of Bacillus cereus by strains of Lactobacillus and Lactococcus in milk
Røssland, Elisabeth; Borge, Grethe Iren Andersen; Langsrud, Thor; Sørhaug, Terje
2003
Growth and toxin profiles of Bacillus cereus isolated from different food sources
Borge, Grethe Iren Andersen; Skeie, Marianne; Sørhaug, Terje; Langsrud, Thor; Granum, Per Einar
2001
Intermediates and Products Formed During Fatty Acid α-Oxidation in Cucumber (Cucumis sativus)
Borge, Grethe Iren Andersen; Vogt, Kjell Gjermund; Nilsson, Astrid
1999
Borge, Grethe Iren Andersen; Slinde, Erik; Nilsson, Astrid
1998
Borge, Grethe Iren Andersen; Slinde, Erik; Nilsson, Astrid
1997
1. oktober 2020 – 30. september 2023
Dagens plantebaserte matvarer er i liten grad basert på norske råvarer. I dette prosjektet skal man utvikle helnorske vegetarprodukter basert på norske råvarer og ingredienser.
1. april 2018 – 31. mars 2022
Hovedmålet med iNOBox er å skape en effektiv, lønnsom og bærekraftig matproduksjon som sikrer trygg og næringsrik mat av høy kvalitet.
1. januar 2018 – 31. desember 2021
Forbrukerne ønsker sunnere valg, og det er en økende interesse hos industrien for å bruke grønnsaker i bearbeidede kjøttprodukter. Dette er produkter hvor restråstoff, både fra grønnsaks- og kjøttproduksjon, kan benyttes.
1. januar 2016 – 30. april 2020
Hovedmålene for dette forskningsprosjektet, der hele verdikjeden er med, er å gjøre kål mer attraktivt – og å finne svaret på om du må velge mellom god smak eller høyt innhold av helsefremmende plantestoffer.
1. januar 2015 – 31. desember 2017
Den overordnede idéen for «GRØNTiKJØTT» er å utvikle bærekraftige og sunne hverdagsprodukter bestående av kvernet kjøtt med en høy andel (opp til 49 %) grønnsaker.
Helserelaterte plantestoffer i bær, frukt og grønnsaker
2. januar 2013 – 31. desember 2016
Programmets forskning retter oppmerksomheten mot arter av bær, frukt og grønnsaker som det er mulig å dyrke i Norge og som har et potensiale for økt konsum og økt benyttelse i industrien.
1. oktober 2012 – 30. september 2016
Det stilles strenge krav for å få godkjent helsepåstander for mat. Dette EU-prosjektet utvikler verktøy og ressurser som legger til rette for at vitenskapelige resultater kan brukes til å støtte opp om helsepåstandssøknader.
1. mai 2010 – 31. desember 2014
Hovedmålet med dette strategiske prosjektet er å bygge opp og etablere metabolomikk som en generisk metodeplattform for å styrke forskningen innenfor områdene frukt, bær og grønnsaker, råvare- & produktkunnskap og mat & helse.