Relatert innhold

  • CV
  • Vitenskapelige publikasjoner
  • Andre publikasjoner

Biografi Grete Lorentzen

Jeg er forsker i Nofima, her har jeg jobbet siden 1991. Generelt kan mine forskningsområder oppsummeres med at jeg jobber med hva som påvirker matvaretrygghet og kvalitet på sjømat. Gjennom mitt arbeid har jeg jobbet med flere typer sjømat, dette inkluderer klippfisk, saltfisk, tørrfisk, reker, kveite, torsk, sei, laks og kongekrabbe. Spesielle interesser er å fastsette holdbarhet for klippfisk som er lagret ved ulike betingelser. Jeg er utdannet ved Norges Landbrukshøgskole, (nå Universitetet for biovitenskap) med hovedfag i kvalitetssikring i næringsmiddelindustrien. I 2010 disputerte jeg for min doktorgrad. I mitt doktorgradsarbeid undersøkte jeg hvordan Listeria monocytogenes mestrer ekstremt stress i form av høye saltkonsentrasjoner, jfr. produksjon av klippfisk. I 1995 hadde jeg et arbeidsopphold ved bedriften Br. Sirevåg AS i Sirevåg. Der bygget jeg opp laboratoriefunksjonen og gjennomførte opplæring for drift av laboratoriet. I 1998 hadde jeg et arbeidsopphold ved FAO i Roma. Der arbeidet jeg med å utvikle prosedyrer for hygienetiltak i næringsmiddelindustrien i U-land.

Grete har 16 vitenskapelige publikasjoner i Cristin:

Lorentzen, Grete Elisabeth; Voldnes, Gøril; Whitaker, Ragnhild D.; Kvalvik, Ingrid; Vang, Birthe; Solstad, Runar Gjerp; Thomassen, Marte Renate; Siikavuopio, Sten Ivar; 2017: Current Status of the Red King Crab (Paralithodes camtchaticus) and Snow Crab (Chionoecetes opilio) Industries in Norway

Lorentzen, Grete Elisabeth; Rotabakk, Bjørn T; Olsen, Stein Harris; Vorre, Aase; Siikavuopio, Sten Ivar; 2016: Shelf life of snow crab clusters (Chioneocetes opilio) stored at 0 and 4 °C

Lorentzen, Grete Elisabeth; Egeness, Finn-Arne; Egeness, Finn-Arne; Pleym, Ingelinn Eskildsen; Ytterstad, Elinor; 2016: Shelf life of packaged loins of dried salt-cured cod (Gadus morhua L.) stored at elevated temperatures

Lorentzen, Grete Elisabeth; Siikavuopio, Sten Ivar; Whitaker, Ragnhild D.; 2016: Seafood from Norway - Food safety

Lorentzen, Grete Elisabeth; Wesmajervi Breiland, Mette S.; Wesmajervi, Mette S.; Østli, Jens; Wang-Andersen, Jarle; Olsen, Ragnar Ludvig; 2015: Growth of halophilic microorganisms and histamine content in dried salt-cured cod (Gadus morhua L.) stored at elevated temperature

Lorentzen, Grete Elisabeth; Vorre, Aase; Sone, Izumi; Johansen, Jørn-Owe; Rotabakk, Bjørn T; 2014: Determination of the shelf life of cluster of the red king crab (Paralithodes camtschaticus) during chilled storage

Lorentzen, Grete Elisabeth; Wesmajervi, Mette S.; Cooper, Marie; Herland, Hilde; 2012: Viability of Listeria monocytogenes in an experimental model of nigiri sushi sushi of halibut (Hippoglossus hippoglossus) and salmon (Salmo salar)

Lorentzen, Grete Elisabeth; Wesmajervi, Mette S.; Cooper, Marie; Herland, Hilde; 2011: Viability of Listeria monocytogenes in an experimental model of nigiri sushi of halibut (Hippoglossus hippoglossus) and salmon (Salmo salar)

Lorentzen, Grete Elisabeth; Mennen, Saskia; Olsen, Ragnar Ludvig; Skjerdal, Taran; 2011: Invasiveness of Listeria monocytogenes strains of Caco-2 cells in response to a period of extreme salt stress reflecting salt-curing and rehydration of cod (Gadus morhua L.)

Lorentzen, Grete Elisabeth; Olsen, Ragnar Ludvig; Bjørkevoll, Ingebrigt; Mikkelsen, Helene; Skjerdal, Taran; 2010: Survival of Listeria innocua and Listeria monocytogenes in muscle of cod (Gadus morhua L.) during salt-curing and growth during chilled storage of rehydrated product

Lorentzen, Grete Elisabeth; Ytterstad, Elinor; Olsen, Ragnar Ludvig; Skjerdal, Taran; 2010: Thermal inactivation and growth potential of Listeria innocua in rehydrated salt-cured cod prepared for ready-to-eat products

Lorentzen, Grete Elisabeth; 2010: Food safety of salt-cured cod products. Effects of salt-curing, rehydration and thermal treatment on survival, growth and invasiveness of Listeria spp

Hovda, Maria Befring; Sivertsvik, Morten; Lunestad, Bjørn Tore; Lorentzen, Grete Elisabeth; Rosnes, Jan Thomas; 2007: Characterisation of the dominant bacterial population in modified atmosphere packaged farmed halibut (Hippoglossus hippoglossus) based on 16S rDNA-DGGE

Esaiassen, Margrethe; Lorentzen, Grete Elisabeth; Dahl, Reidun Wenche; Eilertsen, Guro; Eilertsen, Guro; Gundersen, Bjørn; Tobiassen, Torbjørn; Sivertsvik, Morten; 2006: Brining of farmed cod fillets: Effect on quality aspects

Rosnes, Jan Thomas; Kleiberg, Gro haugvaldstad; Sivertsvik, Morten; Lunestad, Bjørn Tore; Lorentzen, Grete Elisabeth; 2006: Effect of modified atmosphere packaging and superchilled storage on the shelf-life of farmed ready-to-cook spotted wolf-fish (Anarhichas minor)

Skjerdal, Olaug Taran; Skjerdal, Taran; Lorentzen, Grete Elisabeth; Tryland, Ingun; Berg, James; 2004: New method for rapid and sensitive quantification of sulphide producing

Grete har 21 andre publikasjoner i Cristin:

Lorentzen, Grete Elisabeth; Voldnes, Gøril; Siikavuopio, Sten Ivar; 2017: Snøkrabbe - foredlingsindustri på krabbegir? (Kommentar)

Lorentzen, Grete Elisabeth; 2017: Tilsetningsstoff og tekniske hjelpestoff ved produksjon av filet av hvitfisk. Faglig sluttrapport

Lorentzen, Grete Elisabeth; Johansen, Jørn-Owe; Wesmajervi, Mette S.; Dahl, Reidun Wenche; Sandaker, Elin Kristianne; Ytterstad, Elinor; 2016: Holdbarhet på klippfisk. Vekst av rødmidd i klippfisk lagret ved forhøyede temperaturer (AP2)

Lorentzen, Grete Elisabeth; Heia, Karsten; Skjelvareid, Martin Hansen; Lea, Per; Carlehög, Mats; 2016: Holdbarhet på klippfisk Langtidslagring av klippfisk – kartlegging av kvalitetsegenskaper (AP3)

Lorentzen, Grete Elisabeth; Heide, Morten; Tobiassen, Torbjørn; Ageeva, Tatiana Nikolaevna; 2016: Kvalitet på filetprodukter av kvalitetsmerket skrei

Lorentzen, Grete Elisabeth; 2016: Holdbarhet på klippfisk - sluttrapport

Lorentzen, Grete Elisabeth; Røhme, Amalie; Sandaker, Elin Kristianne; 2016: Holdbarhet på klippfisk. Flekket klippfisk lagret ved forhøyede temperaturer

Lorentzen, Grete Elisabeth; Johansen, Jørn-Owe; Sivertsen, Agnar Holten; Skjelvareid, Martin Hansen; Gundersen, Bjørn; Wesmajervi, Mette S.; 2015: Holdbarhet på klippfisk. Forbedret prosedyre for prøveuttak (AP1)

Lorentzen, Grete Elisabeth; 2015: Shelf life of salt-cured fillets of cod stored at 30 °C

Lorentzen, Grete Elisabeth; Østli, Jens; Egeness, Finn-Arne; 2015: Holdbarhet på klippfisk. Alternativer til kassering av nedklasset klippfisk (AP4)

Lorentzen, Grete Elisabeth; Dahl, Reidun Wenche; Gundersen, Bjørn; Forberg, Bjørn Tore; Nilsen, Heidi; 2014: Teknologiutvikling for økt lønnsomhet i rekenæringenFryselagring av reker (AP2)

Nilsen, Heidi; Grimsmo, Leif; Lorentzen, Grete Elisabeth; Rode, Tone Mari; Salomonsen, Cecilie; 2014: Teknologiutvikling i rekenæringen. Sluttrapport

Herland, Hilde; Lorentzen, Grete Elisabeth; 2013: Trygg sushi av laks

Lorentzen, Grete Elisabeth; Vorre, Aase; Sone, Izumi; Johansen, Jørn-Owe; Rotabakk, Bjørn T; 2013: Bestemmelse av holdbarhet på kjølt cluster av kongekrabbe

Lorentzen, Grete Elisabeth; Rode, Tone Mari; Grimsmo, Leif; Nilsen, Heidi; 2012: Teknologiutvikling for økt lønnsomhet i rekenæringen. Oversikt og status fra tidligere FoU arbeid med fokus på økt utbytte og kvalitet ved produksjon av pillede reker

Bjørkevoll, Ingebrigt; Pettersen, Michael; Lorentzen, Grete Elisabeth; Joensen, Sjurdur; 2007: Utviking av mucoso og bakterievekst i tørrfisk under ugunstige tørkeforhold

Lorentzen, Grete Elisabeth; 2004: Mikroflora i oppdrettstorsk

Lorentzen, Grete Elisabeth; Tryland, Ingun; 2003: FAST. Utvikling og ferdigstillelse av en hurtigmetode for dokumentasjon av råvare- og produktkvalitet i sjømatindustrien

Lorentzen, Grete Elisabeth; Beyer, Gunilla; Weider, Ida; 2001: Wood, waxed wood, plywood, polyethylene and stainless steel - a comparison of hygienic properties

Lorentzen, Grete Elisabeth; Gudbjörnsdottir, Birna; Weider, Ida; 2000: Wood in Food - Measuring methods. Partial report 1

Lorentzen, Grete Elisabeth; Weider, Ida; 2000: Wood in Food – hygienic limits and cleaning procedures. Partial report 2