
Dr.scient.
+47 959 25 705
+47 64 97 02 11
even.heir@nofima.no
Publikasjoner i Cristin
Ås
https://nofima.no/person/even-heir/
Seniorforsker
Dr.scient.
+47 959 25 705
+47 64 97 02 11
even.heir@nofima.no
Publikasjoner i Cristin
Ås
Seniorforsker
Jeg jobber som forsker innenfor Trygg og Holdbar mat i Divisjon Mat. Jeg jobber spesielt med Trygg mat problematikk for å forstå hvordan uønskede bakterier kan vokse og overleve i mat og matproduksjonsmiljøer innenfor både landbasert matproduksjon og sjømatproduksjon. Arbeidet inkluderer hele matkjeden fra råvarer til produkt hos forbruker. Jeg har jobbet mye med matbårne, sykdomsfremkallende bakterier (eks. Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella), men jobber også med kvalitetsforringende bakterier. I arbeidet genererer vi kunnskap om bruk av nye teknologier for å drepe bakterier i mat og miljø, vaske- og desinfeksjonsstrategier og nye kombinerte strategier («hinderteknologi»). Kompetanseoverføring til næringen innen disse områdene er en viktig del av arbeidet som gir industrien økt grunnlag for produksjon av trygg og holdbar mat med høy kvalitet. Jeg er spesielt interessert i biofilmdannelse hos bakterier og hvordan bakterier kan tilpasse seg/adapteres til betingelser i mat og matproduksjonsmiljøer. Jeg er utdannet sivilingeniør fra NTH (NTNU) og ferdigstilte min Ph.D. i 1998 (Resistens mot desinfeksjonsmidler hos stafylokokker). I perioden 1998-2003 jobbet jeg ved Nasjonalt folkehelseinstitutt med bruk av molekylære metoder for karakterisering og typing av matbårne patogene bakterier.
Heir, Even; Solberg, Lars Erik; Carlehög, Mats; Moen, Birgitte; Jensen, Merete Rusås; Holck, Askild Lorentz
2021
Heir, Even; Gaarder, Mari Øvrum; Johannessen, Tom Chr.; Holck, Askild Lorentz
2020
Listeria monocytogenes biofilm removal using different commercial cleaning agents
Fagerlund, Annette; Heir, Even; Møretrø, Trond; Langsrud, Solveig
2020
Test av verktøy for kontroll med Listeria i laks og lakseprodukter. Faglig sluttrapport
Heir, Even; Holck, Askild Lorentz; Carlehög, Mats; Henriksen, Edgar; Solberg, Lars Erik; Jensen, Merete Rusås; Liland, Kristian Hovde; Moen, Birgitte
2020
Kunnskapsnotat om mattrygghet i næringsmiddelindustrien
Wasteson, Yngvild; Aspholm, Marina; Lindstedt, Bjørn-Arne; Paulsen, Jan Erik; Hoff, Maia Emilie Brenden; Heir, Even; Holck, Askild Lorentz; Næs, Helga; Johannessen, Gro Skøien; Skjerdal, Olaug Taran; Stenrød, Marianne; Eggen, Trine; Milford, Anna Birgitte; Ottaviani Aalmo, Giovanna
2019
Kunnskapsnotat om mattrygghet i primærproduksjonen
Wasteson, Yngvild; Aspholm, Marina; Lindstedt, Bjørn-Arne; Paulsen, Jan Erik; Hoff, Maia Emilie Brenden; Heir, Even; Holck, Askild Lorentz; Næs, Helga; Johannessen, Gro Skøien; Skjerdal, Olaug Taran; Stenrød, Marianne; Eggen, Trine; Milford, Anna Birgitte; Ottaviani Aalmo, Giovanna
2019
Ny teknologi viser lovende resultater for listeriabekjempelse
Heir, Even; Holck, Askild Lorentz
2019
Holck, Askild Lorentz; Liland, Kristian Hovde; Carlehög, Mats; Heir, Even
2018
Heir, Even; Liland, Kristian Hovde; Carlehög, Mats; Holck, Askild Lorentz
2018
Heir, Even; Møretrø, Trond; Simensen, Andreas; Langsrud, Solveig
2018
Fagerlund, Annette; Langsrud, Solveig; Moen, Birgitte; Heir, Even; Møretrø, Trond
2018
Rode, Tone Mari; McLeod, Anette; Måge, Ingrid; Heir, Even; Axelsson, Lars; Holck, Askild Lorentz
2017
Health and safety considerations of fermented sausages
Holck, Askild Lorentz; Axelsson, Lars; McLeod, Anette; Rode, Tone Mari; Heir, Even
2017
Møretrø, Trond; Schirmer, Bjørn Christian; Heir, Even; Langsrud, Solveig
2017
Fagerlund, Annette; Møretrø, Trond; Heir, Even; Briandet, Romain; Langsrud, Solveig
2017
Mo, Solveig Sølverød; Sunde, Marianne; Ilag, Hanna Karin; Langsrud, Solveig; Heir, Even
2017
Møretrø, Trond; Schirmer, Bjørn Christian; Heir, Even; Fagerlund, Annette; Hjemli, Pernille; Langsrud, Solveig
2017
Ny teknologi gir nye muligheter for å avsløre Listeria-bakterier i matindustrien
Fagerlund, Annette; Heir, Even
2016
McLeod, Anette; Måge, Ingrid; Heir, Even; Axelsson, Lars; Holck, Askild Lorentz
2016
Contamination of salmon fillets and processing plants with spoilage bacteria
Møretrø, Trond; Moen, Birgitte; Heir, Even; Hansen, Anlaug Ådland; Langsrud, Solveig
2016
Fagerlund, Annette; Langsrud, Solveig; Heir, Even; Mikkelsen, Maria Ingeborg; Møretrø, Trond
2016
Heir, Even; Møretrø, Trond; Langsrud, Solveig
2016
Langsrud, Solveig; Møretrø, Trond; Heir, Even
2016
Fagerlund, Annette; Langsrud, Solveig; Schirmer, Bjørn Christian; Møretrø, Trond; Heir, Even
2016
Langsrud, Solveig; Moen, Birgitte; Møretrø, Trond; Løype, Marie; Heir, Even
2016
Listeria i spekemat – en mattrygghetsutfordring?
Heir, Even; Møretrø, Trond
2015
Intra- and inter-species interactions within biofilms of important foodborne bacterial pathogens
Giaouris, Efstathios; Heir, Even; Desvaux, Mickaël; Hébraud, Michel; Møretrø, Trond; Langsrud, Solveig; Doulgeraki, Agapi; Nychas, George-John; Kačániová, Miroslava; Czaczyk, Katarzyna; Ölmez, Hülya; Simões, Manuel
2015
Renhold for bekjempelse av Listeria
Langsrud, Solveig; Heir, Even
2015
Røssvoll, Elin; Langsrud, Solveig; Bloomfield, S; Moen, Birgitte; Heir, Even; Møretrø, Trond
2015
Coaggregation between Rhodococcus and Acinetobacter strains isolated from the food industry
Møretrø, Trond; Sharifzadeh, Shahab; Langsrud, Solveig; Heir, Even; Rickard, A.H.
2015
Heir, Even; Holck, Askild Lorentz; Langsrud, Solveig
2015
Giaouris, E. D.; Heir, Even; Hébraud, M.; Chorianopoulos, Nikos; Langsrud, Solveig; Møretrø, Trond; Habimana, Olivier; Desvaux, Mickaël; Renier, S.; Nychas, George-John
2014
Tiltak for økt kontroll med listeria i laksenæringen. Sluttrapport + vedlegg
Heir, Even; Langsrud, Solveig
2014
Holck, Askild Lorentz; Heir, Even; Johannessen, T.C.; Axelsson, Lars
2014
Smittekilder for Listeria i lakse- og ørretnæringen
Heir, Even; Langsrud, Solveig
2014
Survival of Shiga toxin-producing Escherichia coli and Stx bacteriophages in moisture enhanced beef
Langsrud, Solveig; Heir, Even; Rode, Tone Mari
2014
Habimana, Olivier; Nesse, Live Lingaas; Møretrø, Trond; Berg, Kristin; Heir, Even; Vestby, Lene Karine; Langsrud, Solveig
2014
Quinto, E.J.; Arinder, P.; Axelsson, Lars; Heir, Even; Holck, Askild Lorentz; Lindqvist, R.; Lindblad, M.; Andreou, P.; Lauzon, H.L.; Marteinsson, V. P; Pin, C.
2014
Schirmer, Bjørn Christian; Heir, Even; Lindstedt, Bjørn Arne; Møretrø, Trond; Langsrud, Solveig
2014
Røssvoll, Elin Halbach; Sørheim, Oddvin; Heir, Even; Møretrø, Trond; Olsen , Nina Veflen; Langsrud, Solveig
2014
Røssvoll, Elin ; Sørheim, Oddvin; Heir, Even; Møretrø, Trond; Olsen , Nina Veflen; Langsrud, Solveig
2013
Schirmer, Bjørn Christian; Heir, Even; Møretrø, Trond; Skaar, Ida; Langsrud, Solveig
2013
Heir, Even; Langsrud, Solveig; Moen, Birgitte; Hansen, Anlaug ådland
2013
Smitteveier og smittekilder for Listeria i produksjonskjeden for sløyd og røkt laks
Heir, Even; Langsrud, Solveig
2013
Møretrø, Trond; Langsrud, Solveig; Heir, Even
2013
Heir, Even; Holck, Askild Lorentz; Omer, Mohammed K.; Alvseike, Ole; Måge, Ingrid; Høy, Martin; Rode, Tone Mari; Sidhu, Maan Singh; Axelsson, Lars
2013
Alvarez-Ordonez, A.; Alvseike, Ole; Omer, M.K.; Heir, Even; Axelsson, Lars; Holck, Askild lorentz; Prieto, M.
2013
Schirmer, Bjørn Christian; Langsrud, Solveig; Møretrø, Trond; Hagtvedt, Therese; Heir, Even
2012
Rode, Tone Mari; Holck, Askild lorentz; Axelsson, Lars; Høy, Martin; Heir, Even
2012
Tessema, Girum Tadesse; Møretrø, Trond; Snipen, Lars; Heir, Even; Holck, Askild lorentz; Naterstad, Kristine; Axelsson, Lars
2012
Control of Salmonella in food related environments by chemical disinfection
Møretrø, Trond; Heir, Even; Nesse, Live Lingaas; Vestby, Lene Karine; Langsrud, Solveig
2012
Assessment of the antibacterial activity of a triclosan-containing cutting board
Møretrø, Trond; Høiby-Pettersen, Gunn Sigrid; Habimana, Olivier; Heir, Even; Langsrud, Solveig
2011
High Stability of Stx2 Phage in Food and under Food-Processing Conditions
Rode, Tone Mari; Axelsson, Lars; Granum, Per Einar; Heir, Even; Holck, Askild lorentz; L'Abée-Lund, Trine
2011
Reduction of verotoxigenic Escherichia coli in production of fermented sausages
Holck, Askild lorentz; Axelsson, Lars; Rode, Tone Mari; Høy, Martin; Måge, Ingrid; Alvseike, Ole; L'Abée-Lund, Trine; Omer, MK; Granum, Per Einar; Heir, Even
2011
Holck, Askild lorentz; Pedersen, Britt O.; Heir, Even
2010
Heir, Even; Holck, Askild lorentz; Omer, Mohammed K.; Alvseike, Ole; Høy, Martin; Måge, Ingrid; Axelsson, Lars
2010
Habimana, Olivier; Møretrø, Trond; Langsrud, Solveig; Vestby, Lene Karine; Nesse, Live Lingaas; Heir, Even
2010
Habimana, Olivier; Heir, Even; Langsrud, Solveig; Åsli, Anette Wold; Møretrø, Trond
2010
Omer, Mohamed; Alvseike, Ole; Holck, Askild lorentz; Axelsson, Lars; Prieto, M.; Skjerve, Eystein; Heir, Even
2010
Factors affecting survival of Shigatoxin-producing Escherichia coli on abiotic surfaces
Møretrø, Trond; Heir, Even; Mo, Karin Rangøy; Habimana, Olivier; Abdelghani, Ahmed Moheyeldin; Langsrud, Solveig
2010
Holck, Askild lorentz; Drømtorp, Signe; Heir, Even
2009
Vestby, Lene Karine; Møretrø, Trond; Langsrud, Solveig; Heir, Even; Nesse, Live Lingaas
2009
Characterization of the bacterial spoilage flora in marinated pork products
Schirmer, Bjørn Christian; Heir, Even; Langsrud, Solveig
2009
Heide, Bjarte Rambjør; Drømtorp, Signe; Rudi, Knut; Heir, Even; Holck, Askild lorentz
2008
Heide, Bjarte Rambjør; Heir, Even; Holck, Askild lorentz
2008
Kan bruk av triklosanholdige produkter bidra til utvikling av resistente bakterier?
Scheie, Anne A; Yazdankhah, Siamak Pour; Høiby, Ernst Arne; Lunestad, Bjørn-Tore; Heir, Even; Fotland, Tor Øystein; Naterstad, Kristine; Kruse, Hilde
2007
Discriminatory power, typability, and accuracy of single nucleotide extension microarrays
Berget, Ingunn; Heir, Even; Petcovic, Jelena; Rudi, Knut
2007
Triclosan and antimicrobial resistance in bacteria: An overview
Yazdankhah, Siamak Pour; Scheie, Anne A.; Høiby, Ernst Arne; Lunestad, Bjørn-Tore; Fotland, TO; Heir, Even; Fotland, Tor Øystein; Naterstad, Kristine; Kruse, Hilde
2006
Bjorland, Jostein; Steinum, Terje; Sunde, Marianne; Waage, Steinar; Sviland, Ståle; Oppegaard, Hanne; Heir, Even
2006
Krogdahl, Åshild; Alexander, Jan; Andersen, Lene Frost; Dybing, Erik; Farstad, Wenche Kristin; Heir, Even; Husøy, Trine; Høiby, Arne; Kapperud, Georg; Kruse, Hilde; Lassen, Jørgen Fredrik; Lie, Øyvind; Lundebye, Anne-Katrine; Lunestad, Bjørn Tore; Løvik, Martinus; Naterstad, Kristine; Narvhus, Judith Ann; Nes, Ingolf; Nesbakken, Truls; Næss, Bjørn; Paulsen, Jan Erik; Rimstad, Espen; Robertson, Lucy Jane; Sanner, Tore; Scheie, Anne Aamdal; Skjerve, Eystein; Skåre, Janneche Utne; Steffensen, Inger-Lise; Sundheim, Leif; Wasteson, Yngvild
2005
Bjorland, Jostein; Steinum, Terje; Kvitle, Bjørg; Waage, Steinar; Sunde, Marianne; Heir, Even
2005
Bacterial disinfectant resistance—a challenge for the food industry
Langsrud, Solveig; Sidhu, Maan Singh; Heir, Even; Holck, Askild Lorentz
2003
Molecular Analyses of Salmonellaenterica Isolates from Fish Feed Factories and Fish Feed Ingredients
Nesse, Live Lingaas; Nordby, Kerstin; Heir, Even; Bergsjø, Bjarne A; Vardund, Traute; Nygaard, Halvor; Holstad, Gudmund
2003
Sidhu, Maan Singh; Heir, Even; Leegaard, Truls Michael; Wiger, Karianne; Holck, Askild
2002
Kan desinfeksjonsmidler bidra til bakteriell antibiotikaresistens?
Heir, Even; Langsrud, Solveig; Sidhu, Maan Singh; Steinbakk, Martin
2001
Sidhu, Maan Singh; Heir, Even; Sørum, Henning; Holck, Askild
2001
Johnsen, Gro; Wasteson, Yngvild; Heir, Even; Berget, Odd Ivar; Herikstad, Hallgeir
2001
1. oktober 2020 – 30. september 2023
Dagens plantebaserte matvarer er i liten grad basert på norske råvarer. I dette prosjektet skal man utvikle helnorske vegetarprodukter basert på norske råvarer og ingredienser.
1. januar 2020 – 30. juni 2021
Prosjektet vil avklare begrensninger og muligheter knyttet til salterstattere i røkt laks gjennom systematisk og relevant uttesting i prøveproduksjoner. Dette inkluderer valg av relevante salterstattere, innvirkning på sensoriske egenskaper og avklare muligheter for bruk av salterstattere for økt Listeria-kontroll i røkt laks.
1. april 2019 – 31. mars 2023
«PathoSeq» har som målsetning at bedrifter i norsk matindustri blir forberedt på å håndtere utfordringer og utnytte fordelene ved moderne DNA sekvenserings-teknologi for overvåkning og kontroll av matbårne patogene bakterier. Prosjektet vil fokusere på Listeria monocytogenes, som er den viktigste mattrygghetsutfordringen i norsk matindustri.
1. januar 2017 – 31. desember 2020
Det strategiske programmet FoodMicro-Pack skal bidra med ny kunnskap for produksjon og frambud av trygg og holdbar mat, optimale emballeringsløsninger og redusert matsvinn.
1. januar 2013 – 31. desember 2016
Kontroll med mikroorganismer er en stor utfordring for matprodusenter. Dette strategiske programmet gir ny kunnskap og kompetanse for å forstå vekst, overlevelse, aktivitet og funksjon til mikroorganismer i mat og matproduksjonsmiljøer.