
+47 77 62 90 29
bjorn.gundersen@nofima.no
Publikasjoner i Cristin
Tromsø
https://nofima.no/person/bjorn-gundersen/
Laboratorieleder
+47 77 62 90 29
bjorn.gundersen@nofima.no
Publikasjoner i Cristin
Tromsø
Laboratorieleder
Jeg jobber med kjemiske og fysikalske målemetoder på fisk og fiskeprodukt. Har jobbet en del inn mot produksjon av fiskemasse, saltfisk, fiskeolje og surimi. Jeg er utdannet kjemi-ingeniør med etterutdanning fra universitet i analytisk kjemi, kromatografi og prosjektstyring. Har jobbet to år som laboratorie-ingeniør ved en petrokjemisk bedrift og deretter 6 år ved undervisnings- laboratoriet ved universitetet i Tromsø. Begynte ved Nofima (tidl. Fiskeriforskning) i 1986. Jeg jobber som Lab-leder og har ansvar og funksjon knyttet til oppgaver som: – bestilling av forbruksmaterialer og kjemikalier – ansvar for forskriftsmessig lagring av kjemikalier og destruksjon av avfall – i samråd med metodeansvarlige sikre at metodene vi bruker er tilgjengelige og ajourført – rutiner for oppfølging og vedlikehold av labutstyr. Lab-leder i Tromsø har i samarbeid med forskningssjefer ansvar for etablering og oppfølging av rutiner for kvalitetssikring av arbeid i laboratorier og forsøkshall. Jeg har også ansvar for oppgaver knyttet til drift i Nofimas forsøkshall i Tromsø, herunder bestilling av forbruksmateriale, bestilling av service på utstyr og enheter og booking av plass og utstyr til gjennomføring av forsøksaktivitet.
Holdbarhet på klippfisk. Forbedret prosedyre for prøveuttak (AP1)
Lorentzen, Grete Elisabeth; Johansen, Jørn-Owe; Sivertsen, Agnar Holten; Skjelvareid, Martin Hansen; Gundersen, Bjørn; Breiland, Mette Serine Wesmajervi
2015
Modningstemperatur i saltfiskproduksjon
Joensen, Sjurdur; Akse, Leif; Tobiassen, Torbjørn; Gundersen, Bjørn; Olsen, Stein Harris; Jakobsen, Ronny Andre; Svalheim, Ragnhild Aven
2014
Teknologiutvikling for økt lønnsomhet i rekenæringenFryselagring av reker (AP2)
Lorentzen, Grete Elisabeth; Dahl, Reidun Wenche; Gundersen, Bjørn; Forberg, Bjørn Tore; Nilsen, Heidi
2014
Tørrfiskkvalitet. Tidlig eller sen åpning av nakken
Joensen, Sjurdur; Gundersen, Bjørn
2013
Joensen, Sjurdur; Gundersen, Bjørn; Wang, Pål Anders; Johnsen, Hanne; Østli, Jens
2013
Hvitere saltfisk – Storskala testDelrapport 2
Joensen, Sjurdur; Bjørkevoll, Ingebrigt; Gundersen, Bjørn; Kvangarsnes, Kristine; Barnung, Trygg Normann; Heia, Karsten; Tobiassen, Torbjørn; Akse, Leif
2012
Automatisk kvalitetsdifferensiering av laksefilet
Heia, Karsten; Sivertsen, Agnar Holten; Wold, Jens Petter; Ottestad, Silje; Böcker, Ulrike; Carlehög, Mats; Altintzoglou, Themistoklis; Sone, Izumi; Gundersen, Bjørn
2012
Hvitere saltfisk. Småskala forsøk - Delrapport 1
Joensen, Sjurdur; Gundersen, Bjørn; Wang, Pål Anders; Akse, Leif; Kjerstad, Margareth; Åsli, Magnus; Barnung, Trygg Normann; Heia, Karsten
2011
Misfarging av saltfisk og klippfisk (torsk) når råstoffet blir lagret med eller uten hode
Joensen, Sjurdur; Akse, Leif; Gundersen, Bjørn; Tobiassen, Torbjørn; Wang, Pål Anders; Breiland, Mette Serine Wesmajervi
2011
Herland, Hilde; Joensen, Sjurdur; Eilertsen, Guro; Gundersen, Bjørn
2011
Injisering som første del i salteprosessen
Joensen, Sjurdur; Martinsen, Gustav; Akse, Leif; Gundersen, Bjørn; Eilertsen, Guro; Carlehög, Mats; Aune, Tone Friis
2010
Esaiassen, Margrethe; Martinsen, Gustav; Eilertsen, Guro; Gundersen, Bjørn; Dahl, Reidun Wenche; Wesmajervi, Mette Serine
2010
Optimalisering av kvaliteten på fryst hvitlaksmasse
Gundersen, Bjørn; Dahl, Reidun Wenche
2008
Bjørkevoll, Ingebrigt; Lauritzsen, Kristin; Gundersen, Bjørn; Dahl, Reidun Wenche; Eilertsen, Guro; Sivertsen, Agnar Holten; Gildberg, Asbjørn; Thorarinsdottir, Kristin; Arason, Sigurjón; Jónsdóttir, Rosa; Hellevik, Ann Helen; Rønneberg, Natalia
2008
Pre rigor filleting and brining of farmed cod: Influence on quality and storage stability
Esaiassen, Margrethe; Dahl, Reidun Wenche; Eilertsen, Guro; Gundersen, Bjørn; Sivertsvik, Morten
2008
Fryst lettsaltet seifilet. Del 2: Dokumentasjon av kvaliteten
Lauritzsen, Kristin; Bjørkevoll, Ingebrigt; Gundersen, Bjørn; Dahl, Reidun Wenche
2007
Effekter av antioksidanter på klippfisk fra sei
Lauritzsen, Kristin; Gundersen, Bjørn; Dahl, Reidun Wenche; Joensen, Sjurdur; Bjørkevoll, Ingebrigt; Sivertsen, Agnar Holten; Eilertsen, Guro; Wang-Andersen, Jarle; Pedersen, Kjetil; Ersvær, Trond; Dørum, Grethe Kvåle
2006
Olsson, Gunn Berit; Gundersen, Bjørn; Esaiassen, Margrethe
2006
Brining of farmed cod fillets: Effect on quality aspects
Esaiassen, Margrethe; Lorentzen, Grete Elisabeth; Dahl, Reidun Wenche; Eilertsen, Guro; Gundersen, Bjørn; Tobiassen, Torbjørn; Sivertsvik, Morten
2006
Ramsøy, Dag-Eirik; Gundersen, Bjørn; Sørensen, Nils Kristian
2005
Misfarging av klippfisk fra sei
Lauritzsen, Kristin; Bjørkevoll, Ingebrigt; Sivertsen, Agnar Holten; Gundersen, Bjørn
2005
Albrektsen, Sissel; Carlehög, Mats; Gundersen, Bjørn; Eilertsen, Guro; Olsson, Gunn Berit; Tobiassen, Torbjørn; Sveier, Harald; Herland, Hilde
2005
Effects of calcium, magnesium and pH during salt curing of cod (Gagus morhua L)
Lauritzsen, Kristin; Akse, Leif; Gundersen, Bjørn; Olsen, Ragnar Ludvig
2004
Effects of Catching Methods on Quality Changes during Storage of Cod (Gadus morhua)
Esaiassen, Margrethe; Nilsen, Heidi; Joensen, Sjurdur; Skjerdal, Taran; Carlehög, Mats; Eilertsen, Guro; Gundersen, Bjørn; Elvevoll, Edel Oddny
2004
Solberg, Terje; Grahl-Madsen, Elisabeth; Gundersen, Bjørn; Solberg, Christel; Ofstad, Ragni
1992