
Dr.philos.
+47 900 36 851
+47 64 97 04 36
bente.kirkhus@nofima.no
Publikasjoner i Cristin
Ås
https://nofima.no/person/bente-kirkhus/
Seniorforsker
Dr.philos.
+47 900 36 851
+47 64 97 04 36
bente.kirkhus@nofima.no
Publikasjoner i Cristin
Ås
Seniorforsker
Jeg er senior forsker i Nofima, her har jeg jobbet siden 2008. Mitt forskningsområde er mat og helse med fokus på fett og fettløselige komponenter i oljer, korn, grønnsaker, kjøtt og fisk. Spesielle interesser inkluderer fordøyelse av mat, spesielt emulsjoner, og hvordan prosessering kan bidra til å øke biotilgjengeligheten av fettløselige næringsstoffer. Vi studerer hvordan struktur og komponenter i maten påvirker fettfordøyelsen og hvordan dette kan benyttes for å utvikle produkter som gir økt metthet. Vi har også fokus på helseskadelig peroksidering under fordøyelsen, og jobber for å forstå mulige sammenhenger mellom fordøyelse av rødt kjøtt og risiko for tarmkreft. Jeg er utdannet sivilingeniør ved linje forteknisk fysikk, Norges Tekniske Høgskole (1980) med doktorgrad innen cellebiologi og kreftutvikling fra Universitetet i Oslo (1996). Tidligere yrkeserfaring som laboratoriefysiker ved Avdeling for Patologi, Rikshospitalet (1980-1992), og forsker og forskningssjef i Mills DA (1994-2008).
Direct contact ultrasound assisted freezing of chicken breast samples
Astráin-Redín, L.; Abad, J.; Rieder, Anne; Kirkhus, Bente; Raso, J.; Cebrián, G.; Álvarez, I.
2021
Grini, Ida Synnøve Bårvåg; Kirkhus, Bente; Borge, Grethe Iren Andersen; By, Eilin Lundekvam; Henriksen, Karianne Spetaas
2020
Perspectives on personalised food
Ueland, Øydis; Kirkhus, Bente; Lindberg, Diana; Rosnes, Jan Thomas; Rud, Ida; Varela, Paula
2020
Perspectives on personalised food
Ueland, Øydis; Altintzoglou, Themistoklis; Kirkhus, Bente; Lindberg, Diana; Rognså, Guro Helgesdotter; Rosnes, Jan Thomas; Rud, Ida; Varela-Tomasco, Paula Alejandra
2020
Bearbeidet kjøtt og tarmkreft – kan vi gjøre norske produkter sunnere?
Grini, Ida Synnøve Bårvåg; Kirkhus, Bente; Borge, Grethe Iren Andersen; By, Elin Lundekvam; Henriksen, Karianne Spetaas
2020
INFOGEST static in vitro simulation of gastrointestinal food digestion
Brodkorb, André; Egger, Lotti; Alminger, Marie; Alvito, Paula; Assunção, Ricardo; Ballance, Simon; Bohn, Torsten; Bourlieu-Lacanal, Claire; Boutrou, Rachel; Carrière, Frédéric; Clemente, Alfonso; Corredig, Milena; Dupont, Didier; Dufour, Claire; Edwards, Catharina; Golding, Matt; Karakaya, Sibel; Kirkhus, Bente; Le Feunteun, Steven; Lesmes, Uri; Macierzanka, Adam; Mackie, Alan R.; Martins, Carla; Marze, Sébastien; McClements, David Julian; Ménard, Olivia; Minekus, Mans; Portmann, Reto; Santos, Cláudia N.; Souchon, Isabelle; Singh, R. Paul; Vegarud, Gerd Elisabeth; Wickham, Martin S. J.; Weitschies, Werner; Recio, Isidra
2019
Kirkhus, Bente; Afseth, Nils Kristian; Borge, Grethe Iren Andersen; Grimsby, Gard Sveinung; Steppeler, Christina; Krona, Annika; Langton, Maud
2019
Vitamin K2 improves proliferation and migration of bovine skeletal muscle cells in vitro
Rønning, Sissel Beate; Pedersen, Mona Elisabeth; Berg, Ragnhild Stenberg; Kirkhus, Bente; Rødbotten, Rune
2018
Oatmeal particle size alters glycemic index but not as a function of gastric emptying rate
Mackie, A.R.; Bajka, B.H.; Rigby, N.M.; Wilde, P.J.; Alves-Pereira, F.; Mosleth, Ellen Færgestad; Rieder, Anne; Kirkhus, Bente; Salt, L.J.
2017
Effects of dietary beef, pork, chicken and salmon on intestinal carcinogenesis in A/J Min/+ mice
Steppeler, Christina; Sødring, Marianne Sundt; Egelandsdal, Bjørg Tordis; Kirkhus, Bente; Oostindjer, Marije; Alvseike, Ole; Gangsei, Lars Erik; Hovland, Ellen Margrethe; Pierre, Fabrice; Paulsen, Jan Erik
2017
Vitamin K2 improves proliferation of bovine skeletal muscle cells in vitro
Rønning, Sissel Beate; Pedersen, Mona Elisabeth; Kirkhus, Bente; Rødbotten, Rune
2016
Bioaktivitet av peptidfraksjoner fra restråstoff – fremstilling, funksjon og markedsmuligheter
Rønning, Sissel Beate; Pedersen, Mona Elisabeth; Kirkhus, Bente; Rødbotten, Rune; Lindberg, Diana
2016
Steppeler, Christina; Haugen, John-Erik; Rødbotten, Rune; Kirkhus, Bente
2016
Margarin med plantesteroler kan være bra for blodårene
Heggen, Eli; Kirkhus, Bente
2015
Heggen, Eli; Kirkhus, Bente; Pedersen, Jan Ivar; Tonstad, Serena
2015
The role of water in protection against thermal deterioration of liquid margarine
Kirkhus, Bente; Lamglait, Amandine; Storrø, Ivar; Vogt, Kjell gjermund; Olsen, Elisabeth; Lundby, Frank; Standal, Håkon
2015
Aarak, Kristi Ekrann; Kirkhus, Bente; Johansen, Silje; Vegarud, Gerd Elisabeth; Borge, Grethe Iren Andersen
2014
A standardised static in vitro digestion method suitable for food-an international consensus
Minekus, Mans; Alminger, Marie; Alvito, Paula; Ballance, Simon; Bohn, T; Bourlieu, Claire; Carriere, F; Boutrou, Rachel; Corredig, M; Dupont, D; Dufour, Claire; Egger, L; Golding, M; Karakaya, Sibel; Kirkhus, Bente; le Feunteun, Steven; Lesmes, U; Macierzanka, Adam; Mackie, Alan; Marze, Sebastien; McClements, D. J.; Ménard, O.; Recio, I.; Santos, C. N.; Singh, R. P.; Vegarud, Gerd Elisabeth; Wickham, M. S. J.; Weitschies, Werner; Brodkorb, A.
2014
Vitamin K2 in different bovine muscles and breeds
Rødbotten, Rune; Gundersen, Thomas Erik; Vermeer, Cees; Kirkhus, Bente
2014
Aarak, Kristi Ekrann; Rigby, Neil; Kirkhus, Bente; Salt, Louise Jane; Sahlstrøm, Stefan; Bengtsson, Gunnar; Vegarud, Gerd Elisabeth; Mackie, Alan
2013
Aarak, Kristi Ekrann; Kirkhus, Bente; Holm, Halvor; Vogt, Kjell Gjermund; Jacobsen, Morten; Vegarud, Gerd Elisabeth
2013
Effects of Environmental Factors on Edible Oil Quality of Organically Grown Camelina sativa
Kirkhus, Bente; Lundon, Aina; Haugen, John-erik; Vogt, Kjell gjermund; Borge, Grethe iren andersen; Henriksen, Britt
2013
Phytosterol capsules and serum cholesterol in hypercholesterolemia: a randomized controlled trial
Ottestad, Inger; Ose, Leiv; Wennersberg, Marianne Hauge; Granlund, Linda; Kirkhus, Bente; Retterstøl, Kjetil
2013
Laake, Ida; Carlsen, Monica Hauger; Pedersen, Jan I; Weiderpass, Elisabete; Selmer, Randi; Kirkhus, Bente; Thune, Inger; Veierød, Marit Bragelien
2013
Characterization of Oxidative Stability of Fish Oil- and Plant Oil-Enriched Skimmed Milk
Saga, Linda; Kristinova, Vera; Kirkhus, Bente; Jacobsen, Charlotte; Skaret, Josefine; Liland, Kristian Hovde; Rukke, Elling-Olav
2013
Kirkhus, Bente; Lea, Tor Erling; Vegarud, Gerd Elisabeth
2012
Laake, Ida; Pedersen, Jan I; Selmer, Randi Marie; Kirkhus, Bente; Lindman, Anja Schou; Tverdal, Aage; Veierød, Marit Bragelien
2012
Kirkhus, Bente; Lamglait, Amandine; Eilertsen, Karl-Erik; Falch, Eva; Haider, Trond; Vik, Hogne; Hoem, Nils; Hagve, Tor-Arne; Basu, Samar; Olsen, Elisabeth; Seljeflot, Ingebjørg; Nyberg, Lena; Elind, Elisabeth; Ulven, Stine Marie
2012
Myhrstad, Mari Charlotte; Narverud, Ingunn; Telle, Vibeke Helen; Karhu, Toni; Bødtker-Lund, Daniel; Herzig, Karl-Heinz; Makinen, Markus; Halvorsen, Bente ; Retterstøl, Kjetil; Kirkhus, Bente; Granlund, Linda; Holven, Kirsten Bjørklund; Ulven, Stine Marie
2011
Chapter 4: Health aspects of saturated fatty acids
Pedersen, Jan I; Kirkhus, Bente
2011
Myhrstad, Mari; Narverud, Ingunn; Telle-Hansen, Vibeke Helen; Karhu, Toni; Bødtker-Lund, Daniel; Herzig, Karl-Heinz; Makinen, Markus; Halvorsen, Bente ; Retterstøl, Kjetil; Kirkhus, Bente; Granlund, Linda; Holven, Kirsten Bjørklund; Ulven, Stine Marie
2011
Oxidative Stability of Polyunsaturated Edible Oils Mixed With Microcrystalline Cellulose
Saga, Linda; Rukke, Elling-Olav; Liland, Kristian Hovde; Kirkhus, Bente; Egelandsdal, Bjørg; Karlsen, Jan; Volden, Jon
2011
Ulven, Stine Marie; Kirkhus, Bente; Lamglait, Amandine; Basu, Samar; Elind, Elisabeth; Haider, Trond; Berge, Kjetil; Vik, Hogne; Pedersen, Jan I
2011
Heggen, Eli; Granlund, L; Pedersen, Jan I; Holme, Ingar Morten K; Ceglarek, U; Thiery, J; Kirkhus, Bente; Tonstad, Serena
2010
Analysis of early lipid oxidation in salmon patè with cod liver oil and antioxidants
Olsen, Elisabeth Fjærvoll; Veberg, Annette ; Vogt, Kjell Gjermund; Tomic, Oliver; Kirkhus, Bente; Ekeberg, Dag; Nilsson, Astrid
2006
Multivariate strategies for classification based on NIR-spectra — with application to mayonnaise
Indahl, Ulf Geir; Sahni, Narinder S.; Kirkhus, Bente; Næs, Tormod
1999
Müller, Hanne; Jordal, Odd; Kierulf, Peter; Kirkhus, Bente; Pedersen, Jan Ivar
1998
Müller, Hanne; Jordal, Odd; Seljeflot, Ingebjørg; Kierulf, Peter; Kirkhus, Bente; Ledsaak, Oddlaug; Pedersen, Jan Ivar
1998
1. mai 2018 – 30. april 2021
Prosjektet vektlegger optimal utnyttelse av hele egget som råvare inn mot matindustrien, samt betydningen egg og eggprodukter kan ha inn mot folkehelsa.
1. april 2018 – 31. mars 2022
Hovedmålet med iNOBox er å skape en effektiv, lønnsom og bærekraftig matproduksjon som sikrer trygg og næringsrik mat av høy kvalitet.
1. januar 2018 – 31. desember 2021
Forbrukerne ønsker sunnere valg, og det er en økende interesse hos industrien for å bruke grønnsaker i bearbeidede kjøttprodukter. Dette er produkter hvor restråstoff, både fra grønnsaks- og kjøttproduksjon, kan benyttes.