Relatert innhold

  • CV
  • Publikasjoner
  • Prosjekter

Biografi Bente Kirkhus

Jeg er senior forsker i Nofima, her har jeg jobbet siden 2008. Mitt forskningsområde er mat og helse med fokus på fett og fettløselige komponenter i oljer, korn, grønnsaker, kjøtt og fisk. Spesielle interesser inkluderer fordøyelse av mat, spesielt emulsjoner, og hvordan prosessering kan bidra til å øke biotilgjengeligheten av fettløselige næringsstoffer. Vi studerer hvordan struktur og komponenter i maten påvirker fettfordøyelsen og hvordan dette kan benyttes for å utvikle produkter som gir økt metthet. Vi har også fokus på helseskadelig peroksidering under fordøyelsen, og jobber for å forstå mulige sammenhenger mellom fordøyelse av rødt kjøtt og risiko for tarmkreft. Jeg er utdannet sivilingeniør ved linje forteknisk fysikk, Norges Tekniske Høgskole (1980) med doktorgrad innen cellebiologi og kreftutvikling fra Universitetet i Oslo (1996). Tidligere yrkeserfaring som laboratoriefysiker ved Avdeling for Patologi, Rikshospitalet (1980-1992), og forsker og forskningssjef i Mills DA (1994-2008).

Bente Kirkhus har 36 publikasjoner ved Nofima:

Bearbeidet kjøtt og tarmkreft – kan vi gjøre norske produkter sunnere?

Grini, Ida Synnøve Bårvåg; Kirkhus, Bente; Borge, Grethe Iren Andersen; By, Elin Lundekvam; Henriksen, Karianne Spetaas

2020

INFOGEST static in vitro simulation of gastrointestinal food digestion

Brodkorb, André; Egger, Lotti; Alminger, Marie; Alvito, Paula; Assunção, Ricardo; Ballance, Simon; Bohn, Torsten; Bourlieu-Lacanal, Claire; Boutrou, Rachel; Carrière, Frédéric; Clemente, Alfonso; Corredig, Milena; Dupont, Didier; Dufour, Claire; Edwards, Catharina; Golding, Matt; Karakaya, Sibel; Kirkhus, Bente; Le Feunteun, Steven; Lesmes, Uri; Macierzanka, Adam; Mackie, Alan R.; Martins, Carla; Marze, Sébastien; McClements, David Julian; Ménard, Olivia; Minekus, Mans; Portmann, Reto; Santos, Cláudia N.; Souchon, Isabelle; Singh, R. Paul; Vegarud, Gerd Elisabeth; Wickham, Martin S. J.; Weitschies, Werner; Recio, Isidra

2019

Increased release of carotenoids and delayed in vitro lipid digestion of high pressure homogenized tomato and pepper emulsions

Kirkhus, Bente; Afseth, Nils Kristian; Borge, Grethe Iren Andersen; Grimsby, Gard Sveinung; Steppeler, Christina; Krona, Annika; Langton, Maud

2019

Vitamin K2 improves proliferation and migration of bovine skeletal muscle cells in vitro

Rønning, Sissel Beate; Pedersen, Mona Elisabeth; Berg, Ragnhild Stenberg; Kirkhus, Bente; Rødbotten, Rune

2018

Oatmeal particle size alters glycemic index but not as a function of gastric emptying rate

Mackie, A.R.; Bajka, B.H.; Rigby, N.M.; Wilde, P.J.; Alves-Pereira, F.; Mosleth, Ellen Færgestad; Rieder, Anne; Kirkhus, Bente; Salt, L.J.

2017

Effects of dietary beef, pork, chicken and salmon on intestinal carcinogenesis in A/J Min/+ mice

Steppeler, Christina; Sødring, Marianne Sundt; Egelandsdal, Bjørg Tordis; Kirkhus, Bente; Oostindjer, Marije; Alvseike, Ole; Gangsei, Lars Erik; Hovland, Ellen Margrethe; Pierre, Fabrice; Paulsen, Jan Erik

2017

Vitamin K2 improves proliferation of bovine skeletal muscle cells in vitro

Rønning, Sissel Beate; Pedersen, Mona Elisabeth; Kirkhus, Bente; Rødbotten, Rune

2016

Bioaktivitet av peptidfraksjoner fra restråstoff – fremstilling, funksjon og markedsmuligheter

Rønning, Sissel Beate; Pedersen, Mona Elisabeth; Kirkhus, Bente; Rødbotten, Rune; Lindberg, Diana

2016

The role of water in protection against thermal deterioration of liquid margarine

Kirkhus, Bente; Lamglait, Amandine; Storrø, Ivar; Vogt, Kjell gjermund; Olsen, Elisabeth; Lundby, Frank; Standal, Håkon

2015

Effect of broccoli phytochemical extract on release of fatty acids from salmon muscle and salmon oil during in vitro digestion

Aarak, Kristi Ekrann; Kirkhus, Bente; Johansen, Silje; Vegarud, Gerd Elisabeth; Borge, Grethe Iren Andersen

2014

A standardised static in vitro digestion method suitable for food-an international consensus

Minekus, Mans; Alminger, Marie; Alvito, Paula; Ballance, Simon; Bohn, T; Bourlieu, Claire; Carriere, F; Boutrou, Rachel; Corredig, M; Dupont, D; Dufour, Claire; Egger, L; Golding, M; Karakaya, Sibel; Kirkhus, Bente; le Feunteun, Steven; Lesmes, U; Macierzanka, Adam; Mackie, Alan; Marze, Sebastien; McClements, D. J.; Ménard, O.; Recio, I.; Santos, C. N.; Singh, R. P.; Vegarud, Gerd Elisabeth; Wickham, M. S. J.; Weitschies, Werner; Brodkorb, A.

2014

Vitamin K2 in different bovine muscles and breeds

Rødbotten, Rune; Gundersen, Thomas Erik; Vermeer, Cees; Kirkhus, Bente

2014

The impact of meal composition on the release of fatty acids from salmon during in vitro gastrointestinal digestion

Aarak, Kristi Ekrann; Rigby, Neil; Kirkhus, Bente; Salt, Louise Jane; Sahlstrøm, Stefan; Bengtsson, Gunnar; Vegarud, Gerd Elisabeth; Mackie, Alan

2013

Release of EPA and DHA from salmon oil – a comparison of in vitro digestion with human and porcine gastrointestinal enzymes

Aarak, Kristi Ekrann; Kirkhus, Bente; Holm, Halvor; Vogt, Kjell Gjermund; Jacobsen, Morten; Vegarud, Gerd Elisabeth

2013

Effects of Environmental Factors on Edible Oil Quality of Organically Grown Camelina sativa

Kirkhus, Bente; Lundon, Aina; Haugen, John-erik; Vogt, Kjell gjermund; Borge, Grethe iren andersen; Henriksen, Britt

2013

Phytosterol capsules and serum cholesterol in hypercholesterolemia: a randomized controlled trial

Ottestad, Inger; Ose, Leiv; Wennersberg, Marianne Hauge; Granlund, Linda; Kirkhus, Bente; Retterstøl, Kjetil

2013

Intake of trans fatty acids from partially hydrogenated vegetable and fish oil and ruminant fat in relation to cancer risk

Laake, Ida; Carlsen, Monica Hauger; Pedersen, Jan I; Weiderpass, Elisabete; Selmer, Randi; Kirkhus, Bente; Thune, Inger; Veierød, Marit Bragelien

2013

Characterization of Oxidative Stability of Fish Oil- and Plant Oil-Enriched Skimmed Milk

Saga, Linda; Kristinova, Vera; Kirkhus, Bente; Jacobsen, Charlotte; Skaret, Josefine; Liland, Kristian Hovde; Rukke, Elling-Olav

2013

Det sunne Måltid

Kirkhus, Bente; Lea, Tor Erling; Vegarud, Gerd Elisabeth

2012

A prospective study of intake of trans-fatty acids from ruminant fat, partially hydrogenated vegetable oils, and marine oils and mortality from CVD

Laake, Ida; Pedersen, Jan I; Selmer, Randi Marie; Kirkhus, Bente; Lindman, Anja Schou; Tverdal, Aage; Veierød, Marit Bragelien

2012

Effects of similar intakes of marine n-3 fatty acids from enriched food products and fish oil on cardiovascular risk markers in healthy human subjects

Kirkhus, Bente; Lamglait, Amandine; Eilertsen, Karl-Erik; Falch, Eva; Haider, Trond; Vik, Hogne; Hoem, Nils; Hagve, Tor-Arne; Basu, Samar; Olsen, Elisabeth; Seljeflot, Ingebjørg; Nyberg, Lena; Elind, Elisabeth; Ulven, Stine Marie

2012

Effect of the fat composition of a single high-fat meal on inflammatory markers in healthy young women

Myhrstad, Mari Charlotte; Narverud, Ingunn; Telle, Vibeke Helen; Karhu, Toni; Bødtker-Lund, Daniel; Herzig, Karl-Heinz; Makinen, Markus; Halvorsen, Bente ; Retterstøl, Kjetil; Kirkhus, Bente; Granlund, Linda; Holven, Kirsten Bjørklund; Ulven, Stine Marie

2011

Effect of the fat composition of a single high-fat meal on inflammatory markers in healthy young women

Myhrstad, Mari; Narverud, Ingunn; Telle-Hansen, Vibeke Helen; Karhu, Toni; Bødtker-Lund, Daniel; Herzig, Karl-Heinz; Makinen, Markus; Halvorsen, Bente ; Retterstøl, Kjetil; Kirkhus, Bente; Granlund, Linda; Holven, Kirsten Bjørklund; Ulven, Stine Marie

2011

Oxidative Stability of Polyunsaturated Edible Oils Mixed With Microcrystalline Cellulose

Saga, Linda; Rukke, Elling-Olav; Liland, Kristian Hovde; Kirkhus, Bente; Egelandsdal, Bjørg; Karlsen, Jan; Volden, Jon

2011

Metabolic effects of krill oil are essentially similar to those of fish oil but at lower dose of EPA and DHA, in healthy volunteers

Ulven, Stine Marie; Kirkhus, Bente; Lamglait, Amandine; Basu, Samar; Elind, Elisabeth; Haider, Trond; Berge, Kjetil; Vik, Hogne; Pedersen, Jan I

2011

Plant sterols from rapeseed and tall oils: Effects on lipids, fat-soluble vitamins and plant sterol concentrations

Heggen, Eli; Granlund, L; Pedersen, Jan I; Holme, Ingar Morten K; Ceglarek, U; Thiery, J; Kirkhus, Bente; Tonstad, Serena

2010

Analysis of early lipid oxidation in salmon patè with cod liver oil and antioxidants

Olsen, Elisabeth Fjærvoll; Veberg, Annette ; Vogt, Kjell Gjermund; Tomic, Oliver; Kirkhus, Bente; Ekeberg, Dag; Nilsson, Astrid

2006

Effect on plasma lipids and and lipoproteins of replacing partially hydrogenated fish oil with vegetable fat in margarine

Müller, Hanne; Jordal, Odd; Seljeflot, Ingebjørg; Kierulf, Peter; Kirkhus, Bente; Ledsaak, Oddlaug; Pedersen, Jan Ivar

1998