21. januar 2021
Den var spådd å bli en gullgruve innen norsk fiskeri. Så ble norske fiskere kastet ut fra de beste fiskefeltene – og det ble ganske stille rundt det nye, norske fiskeriet. Hva skjedde med den norske snøkrabben? Og har den fortsatt noen framtid i norske fiskerier?
Stikkord: agn, forvaltning, lønnsomhet, prosessering, snøkrabbe
Akvakultur, Nyheter, Sjømat
13. januar 2021
Nofima skal inn i et nytt prosjekt med forskning på innfrysningsmetoder. Hensikten er å sikre fiskeindustrien jevn tilgang til råstoff slik at det legges bedre grunnlag for helårlige arbeidsplasser.
Stikkord: frossen, fryst fisk
Nyheter, Sjømat
11. januar 2021
Nofimaforsker Jawad Sarfraz er tildelt betydelige midler til et forskningsprosjekt hvor han skal finne nye løsninger for å enklere resirkulere mer av plasten som brukes i matemballasje, samt å redusere matsvinnet.
Stikkord: emballering, holdbarhet, matsvinn, resirkulering
Mat, Nyheter
7. januar 2021
Har du lyst på rognkjeks til middag? Nofima forsøker å finne ut hvordan alle millionene med rensefisk som jobber i norske lakseoppdrett, kan bli matfisk.
Stikkord: lakselus, rensefisk, rognkjeks
Nyheter, Sjømat
6. januar 2021
Neste gang du fjerner skinn og bein fra fiskemiddagen og slenger det i matsøpla, kan du jo tenke litt over at du kvitter deg med noe som kan være verdt 8500 kroner per gram!
Stikkord: restråstoff
Nyheter, Sjømat
4. januar 2021
– Innmat og blod fra slaktedyr kan utnyttes i større grad enn det gjøres i dag. Det vil gi en mer bærekraftig produksjon og kan gi bedre helse hos forbruker, mener forsker i Nofima, Rune Rødbotten.
Stikkord: innmat
Mat, Nyheter
28. desember 2020
Norske fiskerier gir betydelig verdiskaping. Analyser tilsier at det i 2019 ble generert netto verdiskaping for 22,7 milliarder kroner fra fiskerinæringen. Av disse ble 16,6 milliarder skapt direkte i fiskeriene, mens 6,1 milliarder stammer fra ringvirkninger i leverandørindustrien.
Stikkord: ringvirkninger
Nyheter, Sjømat
28. desember 2020
Selv om mange ønsker å spise mer plantebasert er det en del forbrukersegmenter som ikke er opptatt av det. Nofima-forskere undersøker nærmere hvordan man kan få flest mulig interessert øke innslag av planter i kostholdet.
Stikkord: forbrukersegment, plantebasert
Mat, Nyheter
22. desember 2020
40 prosent av alle matforgiftninger skjer hjemme. Nofima-forskere leder arbeidet med å finne de beste løsningene for å redusere dette tallet
Mat, Nyheter
17. desember 2020
Nofima skal delta i 22 nye forskningsprosjekter finansiert av Norges Forskningsråd, og tre prosjekter finansiert av forskningsmidler for jordbruk og matindustrien. Aldri før har instituttet blitt tildelt så mange nye prosjekter på en gang.
Stikkord: FFL, forskningsfinansiering, NFR
Nyheter