spennet fra medarbeider på kjøkken og kjøkkensjef til ordfører, produsent og leverandør samt representanter fra forskningsinstuttene.

Lokalt samarbeid for bedre institusjonsmat

Matfagdagen, som nylig ble arrangert hos Nofima, hadde institusjonsmat som gjennomgangstema. Den samlet deltakere som dekket hele spennet fra medarbeider på kjøkken og kjøkkensjef til ordfører, produsent og leverandør, samt representanter fra de fire forskningsinstitusjonene på Campus Ås.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Øydis Ueland
Øydis Ueland

Seniorforsker
Tlf.: +47 996 07 621
oydis.ueland@nofima.no

Dagen var et initiativ fra Samarbeidsplattformen for næringsutvikling i Follo der Follo-kommunene ønsker å stimulere til næringsutvikling som bygger på forskningsmiljøene på Campus Ås.

– Kommunene bruker store ressurser på mat og måltider, og kan påvirke markedet gjennom offentlige innkjøp. I denne sammenhengen er det sentralt å bruke kunnskapen om bærekraftig mat og helse som forskes fram på Campus Ås, sier Ås-ordfører Ola Nordal. Kommunene bruker store ressurser på mat og måltider og kan påvirke markedet igjennom offentlige innkjøp.

I denne sammenhengen er det sentralt å bruke kunnskapen om bærekraftig mat og helse som forskes fram på Campus Ås.

Dagen var lagt opp til at deltakerne skulle bli bedre kjent med hverandre og se på hvilke muligheter man kan ha for å samarbeide på tvers og utnytte lokale ressurser. Foredragene er filmet og ligger nederst i saken.

Difi hjelper gjerne til

I den første delen presenterte Campus Ås litt om hva de holder på med som er relevant for temaet institusjonsmat og kommuner. I den andre delen fikk deltakerne et innblikk i hva som er viktig å tenke på ved offentlige anskaffelser og hvor det er hjelp å få, gjennom et innlegg fra DIFI.

Difis foredragsholder, Nora Malm Backer kom med en oppfordring om å henvende seg til dem med spørsmål knyttet til hvordan bruke offentlige anskaffelser til å fremme lokalt næringsliv og hvordan kan bruke anskaffelser til å fremme bærekraftige og smarte matvalg i institusjoner og andre offentlige virksomheter. Bruk gjerne epostadressen: Gronne.Anskaffelser@difi.no.

I lunsjen fikk deltakerne servert eksempler på hvordan bruk av lokale og økologiske, vanlige ingredienser kan gi god institusjonsmat. Til ettermiddagskaffen følgte en sjokoladekakebit med høyt fiberinnhold.

I den siste delen fikk vi hands-on presentasjon fra tre institusjoner om hva de gjør og tar hensyn til i en hektisk mathverdag. Avslutningsvis fikk vi høre om hvilke faktiske utfordringer det er å lage ernæringsriktig mat med tanke på næringsinnhold, konsistens og kostnader.

Diskusjon om mulighetene fremover

Dagen ble avsluttet med gruppearbeid for å diskutere hva som vil være viktig å se på videre, både med tanke på samarbeid og faktiske aktiviteter.

Målet med dagen var at deltakerne skulle bli bedre kjent med hverandre og se på hvilke muligheter det gir å samarbeide på tvers og utnytte lokale ressurser.

 

 

Les mer om:

Relatert innhold