Landslagstrener og Nofima-baker André Løvaas holdt bakeskole med flere korte engagerende innslag i løpet av dagen. Foto: Foto/CC: Oddbjørn Roksvaag/Vestvind Media.

Cerealfagdagen helt på kornet

Cerealfagdagen som ble arrangert på Nofima på onsdag tok bransjen på kornet, bokstavelig talt. Gode foredragsholdere og et godt program befester dagen som den viktigste norske bransjedagen.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Kristin Hollung
Kristin Hollung

Forskningssjef
Tlf.: +47 959 70 682
kristin.hollung@nofima.no

Blant de 79 deltakerne var det både store og små bakerier, samt en del representanter fra leverandørene og i særdeleshet fra møllene.

Det var fullt hus, og representanter fra hele bransjen var samlet i Nofimas store auditorium. Foto/CC: Oddbjørn Roksvaag/Vestvind Media.

Fortsatt har denne dagen et stort potensial, men er på god vei til å befeste sin posisjon etter at det ble blåst liv i denne fagdagen for tre år siden. Ogi rekken de siste tre årene er sannsynligvis årets konferanse den aller beste, slik som også BKLF-leder Gunnar Bakke oppsummerte ved konferansens slutt. Dagen er et samarbeid mellom Nofima, Opplysningskontoret for Brød og Korn og Baker- og Konditorfagets Landforening (BKLF).

Viktig arena for kunnskapsutveksling

For det finnes ikke en dag der det blir snakket mer fag i baker- og konditorbransjen enn på Cerealfagdagen. Og med det fokuset som er på fagkunnskap i bransjen for tiden, vil et slikt arrangement bare bli viktigere og viktigere i årene fremover.

Bakerbransjens Trond-Viggo Torgersen

Og innimellom alt dette hadde landslagstrener og Nofima-baker André Løvaas bakeskole. Han hadde flere korte innslag i løpet av dagen med temaene surdeig, autolyse og fordeiger. Løvaas evner å presentere kompliserte budskap på en enkel og engasjerende måte. Det gjorde han definitivt under Cerealfagdagen. Det hadde store likhetstrekk med Trond-Viggo Torgersen og serien «Kroppen vår» for en mannsalder siden. Det handlet lite om kropp, men mye om mel, prosesser og produkter – presentert på en mesterlig måte med et engasjement som nesten bare Løvaas kan.

Trude Bergundhaugen og Heidi Hemstad delte sin suksesshistorie. Foto/CC: Oddbjørn Roksvaag/Vestvind Media.

Kortreist og verdifullt samarbeid

Blant foredragsholderne var også Trude Bergundhaugen og Heidi Hemstad som fortalte om sitt suksessrike samarbeid. Resultatet er kortreist mat, høy kvalitet og en god historie som har gitt to bestselgere i butikken.

De store har blitt bedre og bedre, og vi små må bli bedre og bedre vi også. Å kunne fortelle at vi har det beste kornet eller noe spesielt som er fra nærområdet, betyr mer og mer. Fra en sped begynnelse for mange år siden er nå våre to brød med spelt fra Ousdal Gård de største brødproduktene vi har, sier Trude Bergundhaugen fra Baker Kristiansen.

– For meg som bonde er det også verdifull siden jeg får et mye mer bevisst forhold til det produktet jeg skal lage. Hvis jeg dyrker og leverer til de store møllene eller leverer til de som kjøper korn, så er det mat eller fôr, og det er det. Jeg må være opptatt av kvaliteten på kornet mitt og at jeg kan levere. Det gjør at jeg kan få en annen pris fordi de vil bruke oss som gård og opprinnelsen og hvor det kommer fra, sier Heidi Hemstad.

Les hele reportasjene på Bakeri.net

Dette er bare et kort utdrag av to reportasjer fra Bakeri.net. Les gjerne de komplette sakene der. Alle bilder er også tatt av

 Mat og helse  

Les mer om:

Relatert innhold