På Løten på Hedmarken ligger gården Bakken Øvre. Her holder familien Kildahl hus, og her har Ole Martin Kildahl og kona Anita produsert lokalmat i mer enn 20 år. Både familien og gården er sentrale i utviklingen av lokalmaten i Norge.

Sist oppdatert

Publisert

Wenche Aale Hægermark  

Ole Martin var initiativtaker til Bondens marked i Hamar. I løpet av de 15 årene vi har kunnet kjøpe bøndenes varer på markeder og torg, har omsetningen økt fra 5,5 til drøyt 72 millioner. Omtrent fem prosent av dette stammer fra familien Kildahl og Bakken Øvre. Hele familien er engasjert, i tillegg har de flere eksterne ansatte. Totalt 12 personer jobber i bedriften. Snart blir det flere.

Kunnskapstørste lokalmatprodusenter etterlyses

– Vi har blitt langt flere lokalmatprodusenter i Norge. Det er oss som gjerne holder til på mindre bruk, har i gründer i magen og er glade i mat. Og det trengs flere som oss. Særlig innen kjøtt, innlandsfisk og grønnsaker sliter vi med å levere nok, forteller Ole Martin.

Han legger til at en annen nødvendig egenskap er lysten til å lære.
– Har du tenkt til å produsere for eksempel kjøttvarer, er det beste rådet jeg kan gi å starte med et kurs hos Nofimas pølsemakermester Tom Johannessen. Av Tom lærer du det som er verdt å kunne for å komme i gang, og vil du videreutvikle deg, så hjelper han deg med det også, erklærer Ole Martin.

Å dele av kunnskapen sin og å hjelpe lokalmatgründere i gang faller seg helt naturlig for Ole Martin.
– Det er ikke få ganger jeg får telefon fra Ole Martin om «nye lokalmatprodusenter» som vi må love å kontakte, sier Tom Johannessen på Nofima.

En av dem som har merket seg rausheten og pågangsmotet til Ole Martin er landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

– Ole Martin Kildahl er ei viktig drivkraft og inspirasjonskjelde i det norske lokalmatmiljøet. Han deler raust av sin kunnskap og nettverk, og gir gode råd både til andre produsentar og oss politikarar, seier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Figuren viser omsetningsutviklingen på Bondens Marked fra 2005-2017.

Medisterkaker kronet med gull

Kompetansenettverk Lokalmat Øst har en skreddersydd kurs- og kompetanseportefølje for lokalmatprodusenter. Selv har Ole Martin deltatt på et tyvetalls kurs og nettverk på Nofima, og er han for travel til å delta, sender han en av medarbeiderne sine.
– Det er alltid noe nytt å lære hos Nofima, og mine produkter hadde ikke holdt den kvaliteten de gjør uten hjelpen og rådene fra Tom og de andre på Nofima. Tom var for eksempel med å utvikle resepten til de nyeste medisterkakene våre, og de vant gull under NM i kjøttprodukter, sier Ole Martin.

Slike priser får stor oppmerksomhet, og omsetningen av medisterkaker er tredobbelt av tidligere år. I tillegg gir det ringvirkninger på de andre varene. Et par dager før jul var det helt tomt for kjøttprodukter fra Bakken Øvre, og de som ikke hadde bestilt i tide måtte klare seg uten de ettertraktede varene.

Firedobling av verdiene

Å lage gode tradisjonelle kjøttvarer – og pultost, er forretningsideen til Bakken Øvre. I dette ligger også å holde seg i en prisklasse som gjør at virksomheten blir god butikk.

– Hvis vi ikke hadde bearbeidet råvarene selv, hadde vi hatt en årlig omsetning på 3,8 millioner. Nå som vi også står for videreforedlingen har vi rund

På Hotell Grisegod kan du ta med familien og nyte noen late dager.

et 15 millioner. Det gir en verdiskaping på drøyt 11 millioner og muligheten til å gi flere folk jobb, forklarer Ole Martin.

Mesteparten av inntektene, over 11 millioner, kommer cateringvirksomheten og bodsalg på ulike festivaler. Cateringen, som kona Anita er ansvarlig for, har 400 leveranser årlig. Omsetningen fra Bondens marked er rundt 3,6 millioner, mens den siste millionen kommer fra utvalgte butikker i innlandsområdet.

Nå er familien i gang med å utvide virksomheten ytterligere. Forrige sommer åpnet de hotell Grisegod, som består av et hus for over 200 frilandsgriser. I etasjen over ligger leiligheten Georgs krypinn for folk som har lyst på noen feriedager tett på dyr og gårdsliv.

Vintersportsstedet Budor skal bli lokalmatmekka

Velkommen til Budor Gjestegård som nå får et Kildahl-preg. Lokalmat blir å finne både på menyen og i butikkutsalget på gjestegården.

Nært og snøsikkert er to ord som godt beskriver Budor. Her er milevis med flotte skiløyper, et alpinanlegg, rundt 1100 hytter og en gjestegård med mange sengeplasser i tillegg til caravanplass med 140 vogner. Like fullt har man slitt med å få gjestegården til å bli et samlingspunkt for så vel lokalbefolkning som hytte- og overnattingsgjester.

Løten allmenning mener at løsningen er å gi stedet et Bakken Øvre-preg, og nå har datteren og svigersønnen til Anita og Ole Martin flyttet fra Stavanger til Løten for å være vertskap på gjestegården. Maten kommer fra Bakken Øvre.

– Vi skal sette vårt tydelig preg. Her bys det på gammeldags god mat, ikke så mange retter, men gode og rikelige porsjoner. Alt det vi er kjent for allerede, sier Ole Martin.

Han har andre planer også, og er allerede i gang med Bondens marked på tunet ved gjestegården. Forrige gang var i vinterferien, neste gang er 24. mars. I tillegg er det et stort utvalg av lokalmatprodukter til salgs inne på gjestegården som allerede har blitt veldig populært.

Slik produseres gullkronede medisterkaker

På Løten på Hedmarken ligger gården Bakken Øvre. Her holder familien Kildahl hus, og her har Ole Martin Kildahl og kona Anita produsert lokalmat i mer enn 20 år. Både familien og gården er sentrale i utviklingen av lokalmaten i Norge.

Kontaktpersoner

Temaer

Lokalmat

Filer og Lenker

Om lokalmatprogrammet