Forskerne Mads Erling Pedersen (t.v), Sissel Beate Rønning og kjøkkensjefen Hafsteinn Snæland er klare til å både lure deg og få deg til å le av matopplevelser under Forskningsdagene. (Foto: Skjalg Molvær).

Matglede for gane, hjerte og hjerne

Kunnskap om mat kan øke matgleden. Det mener Sissel Beate Rønning. Hun lover deg både mat og glede om du kommer til Ås under Forskningsdagene.

Kontaktperson
Portrettbilde av Reidun Lilleholt Kraugerud
Reidun Lilleholt Kraugerud

Kommunikasjonsleder Akvakultur
Tlf.: +47 481 97 382
reidun.lilleholt@nofima.no

Kontaktperson
Portrettbilde av Sissel Rønning

Ved Nofima i Ås jobber forskere med å gjøre maten vår tryggere og bedre. På arrangementet ”Smak forskningen” vil publikum få små smakebiter av forskningen deres.

Her blir det matopplevelser både for gane, hjerte og hjerne.

Tror du egentlig at du er i stand til å smake forskjell på rødvin og hvitvin? Kan kjøtt mørnes ved hjelp av kiwi? Hvordan føles det å spise maur? Og hva smaker egentlig kanel?

Er du nysgjerrig på slike spørsmål er arrangementet noe for deg.

Nofima lover deg verken vin eller maur denne kvelden. Men for 110 kroner serverer de og Vitenparken deg en kreativ tapas og masse ny kunnskap om mat.

Når tisset lukter svovel

Kveldens vert, Sissel Beate Rønning, er biolog og forsker ved Nofima. Hun er over gjennomsnittet interessert i mat. Hun vet mye om for eksempel hvorfor biffen faktisk blir mør av å ligge sammen med kiwi og hvorfor det lukter svovel av tisset vårt når vi spiser asparges.

– Jeg gleder meg skikkelig til å servere publikum et bevisstgjørende og humoristisk måltid, sier hun.

Profesjonell kokk

Med seg på laget har hun kjøkkensjef ved Vitenparken Campus Ås, Hafsteinn Snæland. Han er tidligere kjent som kokk ved restauranten Vaaghals i Oslo og er ansvarlig for en kreativ meny denne kvelden.

Den andre makkeren Rønning har med seg er Mads Erling Pedersen. Han jobber som sensorikkbetjent ved Nofima og vet mye om hvordan vi opplever mat gjennom sansene våre.

Sansene våre lurer oss

For mat er mer enn smak. De fleste sanser er involvert når vi spiser. Vi både ser, hører, lukter og føler. Men av og til lurer sansene våre oss. Vi kan tro vi spiser eller drikker noe annet enn vi egentlig gjør.

Vi kan allerede avsløre at du nok ganske sikkert vil bli lurt denne kvelden i Ås.

Vil ta maten et skritt videre

Et av Nofima-forskernes mål er å ta norsk matproduksjon et skritt videre.

Publikum vil derfor også få smakebiter på framtidas mat. Og da snakker vi ikke bare om insekter.

En utfordring både for helse og bærekraft i dag er at vi spiser for mye kjøtt. En annen utfordring er at vi kaster for mye mat.

– Vi har forsket oss fram til noen løsninger på begge problemene, forteller Nofima-forskerne.

Mindre matsvinn

En av løsningene heter Grøntikjøtt og er kjøttprodukter blandet med opptil 50 prosent grønnsaker som kommer fra avfall som ellers bare ville gått i søpla.

De første kjøttbollene med blomkål serveres nå allerede på hoteller, restauranter og kantiner. De gjør at det blir hele 30 tonn mindre matsvinn fra blomkål per år.

– Kjøttbollene inngår muligens i tapasen under arrangementet, sier Rønning.

 

Tid: 20. september og 27. september kl. 19.00

Sted: Vitenparken, Campus Ås

Arrangementet er åpent for alle mot en inngangsbillett på 110 kroner. Meld deg på på vitenparken.no.

Relatert innhold